FMI: Deficit bugetar conditionat de ajustari fiscale

FMI: Deficit bugetar conditionat de ajustari fiscale

0 218

Daca nu s-ar lua unele masuri de corectie, deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% in acest an. O ajustare fiscala de 0,8% din PIB este necesara pentru a scadea deficitul la 7,3% in 2009 – aceasta este tinta de deficit a FMI, o revizuire considerabila de la 4,6%, cat a fost stabilit in martie – a anuntat luni, 10 august, seful delegatiei FMI Jeffrey Franks. Acesta a precizat ca nu a impus Guvernului nici o masura concreta, de genul celor referitoare la concedierea a 150.000 de bugetari, majorarea pensiilor cu 2% sau introducerea impozitului forfetar.
La conferinta de presa organizata luni seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca pe primul semestru toate tintele au fost indeplinite, mai putin una, volumul arieratelor in bugetul general consolidat, pentru care „nu exista inca suficiente date”.
Acesta a mai spus ca primul trimestru a fost mai rau decat se anticipase, trimestrul doi a fost si el sub prognoze dar pentru trimestrele urmatoare vom vedea ca declinul se va micsora, astfel incat va aparea „o trecere in teritoriul pozitiv in trimestrele urmatoare”. Aici trebuie adaugat faptul ca trim II arata mult mai rau daca nu ar fi fost blocate platile de catre Guvern cam pe tot parcursul lunii iunie.
Raspunzand la intrebarile jurnalistilor, Franks a mai oferit cateva explicatii importante:
• jumatate din urmatoarele doua transe de imprumut vor finanta deficitul bugetar,
• fondul public de salarii se va reduce treptat de la 9% din PIB la sub 6% ,
• salvarea bancilor din Romania nu este necesara datorita restructurarii sistemulu bancar care a avut loc cu 10 ani in urma.

CE alaturi de misiunea FMI
Comisia Europeana a mai transmis un comunicat legat de incheierea misiunii FMI. In comunicat se perecizeaza ca o echipa a Comisiei Europene a participat la aceasta misiune si a concluzionat ca implementarea de catre Romania a programului sau economic este satisfacatoare.
Cu toate acestea, avand in vedere deteriorarea conditiilor economice in cursul primei partii a acestui an, Guvernul va trebui sa adopte masuri suplimentare, inclusiv reforme structurale, pentru a limita cresterea deficitului bugetar, care va fi probabil mai mare decat s-a anticipat anterior, arata comunicatul CE. ” Noile previziuni ale autoritatilor referitoare la cresterea economica in acest an au fost revizuite in jos la circa -8/-8½% de la -4% initial, cu doar o redresare modesta asteptata in 2010, intrucat situatia financiara slaba a gospodariilor si somajul in crestere vor mentine cererea interna la un nivel scazut.”
Comunicatul precizeaza si alte detalii legate de indicatorii macroeconomici si de imprumutul acordat Romaniei:
Reflectand o crestere economica scazuta, veniturile bugetare in 2009 sunt, de asemenea, cu 3,5% din PIB mai scazute decat s-a anticipat.
Guvernul este de acord sa efectueze reduceri suplimentare de cheltuieli de circa 0,8% din PIB in 2009 pentru a limita deteriorarea situatiei bugetare.
Reformele structurale vor fi, de asemenea, accelerate pentru a continua consolidarea bugetara dupa anul 2009. Acestea vor include masuri suplimentare de restructurare a ocuparii fortei de munca in sectorul public si de imbunatatire a disciplinei fiscale la nivelul administratiei locale, unitatilor descentralizate si a intreprinderilor de stat. Reformele mentionate vor fi efectuate in plus fata de legea responsabilitatii fiscale, in curs de adoptare, si a reformei sistemelor de salarizare in sectorul public si de pensii.
In octombrie, Comisia va efectua propria sa evaluare inainte de plata celei de-a doua transe a imprumutului de asistenta financiara pe termen mediu de 5 miliarde de euro pentru sustinerea balantei de plati a Romaniei convenit de UE in iunie pe baza unei propuneri a Comisiei.
In iulie, Comisia a platit prima transa de 1,5 miliarde euro. Evaluarea curenta efectuata de catre FMI si guvernul Romaniei plaseaza tinta revizuita de deficit la 7,3% din PIB in 2009, comparativ cu 4,6% la inceputul programului (respectiv 7,8% si 5,1% din PIB conform regulilor Sistemului European al Conturilor – ESA95).
Pentru 2010, in vederea reducerii deficitului la sub 6% din PIB in cash (corespunzand unui deficit de 6,5% in ESA95) au fost convenite masuri suplimentare vizand in special reducerea salariilor in sectorul public si limitarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, acordand in acelasi timp prioritate proiectelor de investitii co-finantate din fonduri UE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.