Faurar – fratele cel mic al lunilor anului

Faurar – fratele cel mic al lunilor anului

0 687

In calendarul popular, cea de-a doua luna a anului poarta numele de Faurar. Denumirea vine de la Faur, adica timpul cand se ascuteau uneltele pentru inceputul sezonului agrar.

Faurar este luna cu cele mai naprasnice geruri ale anului, care fac sa crape lemnele si pietrele.

Fiind cea mai scurta luna a anului, Faur este fratele mai mic al celorlalte luni din an si, copil fiind, este capricios si neastamparat, sarind de la gheturi si zapezi la soare cu dinti, de la turturi la muguri in copaci.

 

Ziua Ursului

Dintre sarbatorile lui Faur, prima este cea a lui Mos Martin, ziua Ursului, adica martinii de iarna, intre 1-3 februarie. Tot atunci este Stretenia, o combinatie intre baba Dochia si Ziua Cartitei. Daca pe 2 februarie este iarna grea, Stretenia aduce primavara si caldura, daca timpul este frumos, se intoarce iarna.

In prima zi a lui Faur mai este si o sarbatoare numita Arezanul sau Gurbanul Viilor, cand flacaii se incing cu vita de vie, se aduna in jurul focului, beau rachie de toamna trecuta, sar peste flacari si stropesc carbunii cu vin.

Tot legat de vie, pe 2 februarie e sfantul Trifon, sau Trif Nebunul, care e protectorul livezilor si viilor. In ziua aceea se stropesc gradinile, copacii si viile cu agheazma, ca sa dea rod bogat si sa nu le manance ganganiile.San Toader 8 FEBR.

 

Zodiac romanesc

In zodiacul romanesc, cine se naste in luna lui Faurar este minunat la obraz, vorbitor si binepovatuitor. Va fi slab la sange, bland la vorba, la trup drept, dar una va vorbi si alta va face. Va fi cuminte, smerit, milostiv, credincios, ganditor la lucruri mati si norocos. Ii va ramane mare mostenire de la rudenii. Frumos la trup, cu niste vine iesite in fata, bland, cu mintea inalta si bun chivernisitor.

Copilul de parte barbateasca va fi iubitor de invataturi, cand se gandeste la ceva se uita melancolic. Se va insura tanar, dupa 30 de ani va petrece viata mai buna si fericita.

Copila de se va naste sub acest semn, va fi vesela. In genere, cel nascut in aceasta zodie, va fi ganditor, iubitor de invatatura, care ii va aduce bogatie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.