Etimologia pentru cuvantul… “cioloș”

Etimologia pentru cuvantul… “cioloș”

27 8611
„Daca prostii vor învata sa zboare, vom avea o eclipsa totala”

Un mesaj privat de la o bună prietenă, psiholog-terapeut de mulți ani, o perspectivă mai mult decât interesantă: „Hai să-ți spun o chestie haioasă despre cum funcționează mintea omului, despre cum facem și desfacem în minte fel de fel de situații cu semnificație individuală. De când l-au numit pe Ciolos prim ministru am tot frământat în minte faptul că numele lui îmi spune ceva, ceva ce mă face să-l privesc cu neîncredere, cu suspiciune. Mă tot întrebam unde am mai auzit eu numele asta… Ieri m-am luminat în timp ce stateam în mașină la stop și lângă mine a oprit un Audi condus de un tinerel care asculta BUG Mafia. Ei, acum să vezi cum am făcut eu legătura cu numele primului ministru.
Pe vremuri eram și eu fan BUG Mafia și printre melodiile de pe un cd-ul pe care-l ascultam frecvent era un refren ce spunea ceva de genul: dă-te în morții mă-ti, băi, ciolo. Mult timp m-am întrebat ce dracului înseamnă ciolo, dar de fiecare dacă când puneam mâna pe dicționar ca să aflu mă lăsam păgubașă… habar n-am de ce…
În fine, ieri ajung acasă și primul lucru pe care-l fac pun mâna pe dicționar și caut să văd ce înseamnă ciolo și de data asta m-am dus până la capăt și iată ce am aflat: ciolo este o declinare la vocativ/singular a substantivului feminin ciolă, ciole (reg.) = minciună și vine din magh. csal (se citește ciol) = a înșela, a ademeni, a trisa.
Acuma, hai să-ți mai zic și că limba mea maternă este… maghiara și că vorbesc limba maghiară foarte bine, așadar, în sfârșit am înțeles de ce numele primului ministru mă irită, mă face să mă simt inconfortabil.
Deci:
Csal (magh.) înseamnă a înșela, a ademeni, a trișa; și se citește ciol;Ciolos Dacian fv
Csalos (magh.) înseamnă înșelător, cel care induce în eroare, care amăgește, care abuzează de buna credință a cuiva; și se citește …cioloș cu accent pe primul o.
În concluzie, m-am lămurit de ce nu îmi place fața și numele acestui om. Poate este ceva subiectiv ca interpretare, dar sunt de părere că în multe situații numele de familie are legătură cu caracterul celui care îl poartă. De ce ?
Nu se stie exact când au început să fie folosite numele patronimice la scară largă în România, nu sunt expertă în asta, unii se hazardează și spun că abia pe vremea lui Cuza când s-a făcut și primul recensământ stiintific și când fiecare individ a primit un nume de familie care să indice apartenența sa la o anumită familie. Insă, ce stiu este că în multe cazuri numele de familie a fost ales prin descrierea unor trăsături de caracter sau anumite obiceiuri comportamentale, după indeletniciri, după meserii, după zone geografice samd. E un domeniu complicat ce impune opinia unui specialist în antroponimie.
În schimb, pe partea de psihologie, mai exact psihogenealogie, dacă privim transgenerațional la genograma unei familii ( de obicei se face pe minimum trei generații) observăm că de la o generație la alta se transmit, la nivel inconștient, cam același patternuri afective, emoționale și comportamentale. Desigur că, aici sunt foarte multe de spus… E un domeniu care mă preocupă și pe care-l studiez de cinci ani și nu mă mai satur… este incredibil cât de ușor poți ajunge la conștientizarea disfuncționalităților emoționale și comportamentale pe care le-ai mostenit transgenerațional și care îți perturbă serios existența… În fine, mă opresc aici și revin la Cioloș.
Păi, dacă ținem cont și de probabilitatea ca în zona geografică din care provine Cioloș (fiul/tatăl/bunicul) să existe un număr semnificativ de cetățeni de etnie maghiară atunci pot să plec de la premisa că la originea numelui de familie Cioloș (înșelător, cel care induce în eroare, care amăgește, care abuzează de buna credință a cuiva) se pot afla strămoși care au avut aceaste trăsături de caracter foarte puternic accentuate, trăsături care au șanse mari să le regăsim și la actualul primul ministru… și iată cum soarta ne-a scos în cale omul potrivit pentru acest moment de criză politică. Sper să nu sune a paranoia, dar eu sunt din ce în ce mai convinsă că, în multe cazuri, există corelații între semnificația numelui de familie și caracterul individului.
Ceea ce ți-am spus eu aici e doar o fărâmă din ceea ce mă tot stârnește să pornesc o cercetare în acest sens… sunt multe teorii de verificat și clarificat, multe premise, ipoteze (și ipoteze nule), multe variabile de introdus samd. Ei, ce părere ai ?

P.S.
Faza cu numirea ministrului sănătății, ăla de ne-a arătat chiloții și bustul…cu muschi, îmi întărește convingerea că Cioloș e pus acolo ca să ne amăgească, să ne tragă în piept… Păi cum să propui ministru un astfel de maimuțoi fără să faci o minimă verificare, ce mama dracului de competență are Gigi muschiulosul la doar 27 de ani, inca rezident ?
Iată o gafă gen Cioloș care arată cât de preocupat și implicat este el în bunul mers al lucrurilor din România. E clar că nu ia situația în serios, fie nu poate, e incompetent, fie e o marionetă manipulată de alții și n-are încotro… sau ambele variante.”
(surse: Prof.Deak Andrei)

COMENTARII

 1. E imposibil să comentezi un astfel de articol fără o minimă cultură ! Și totuși … văd că se comentează. O grămadă de așa- zis patrioți care nu își cunosc limba maternă, și nici istoria națională – pentru ei istoria e o aglomerare de nume de voievozi a căror însemnătate istorică nu o cunosc- aruncă cu ce au ei mai bun în suflețelul lor: URA și IGNORANȚĂ, adică cocteilul perfect care poate să ducă la dispariția unei națiuni. Din păcate datorită unora ca voi ( căci sunteți din ce în ce mai mulți ) România nu prea mai are nicio șansă.

 2. Nu am văzut de foarte mult timp o proastă mai mare decât autoarea acestui text!

 3. Cred ca ti-ai gresit meseria, daca tu crezi ca o trasatura precum inselatoria sau hotia se transmite genetic, si nu prin educatie si formare.. 1 inseamna ca te indrepti spre fascism, caci ar trebui sa-i terminat linia genetica a ciolosilor, si 2, nu vad ce interes mai ai in psihologie din moment ce e scris genetic, asta e, cu asta te nasti cu asta mori.

 4. VRE-M SA SCRIE ARTOCOLELE ROMANI ADEVARATI DUT-E IN PLM DE UNGUROAICA SI I-AL SI PE CIOLOS CU TINE CA TOTI SANTETI O APA SI UN PAMANT TRAIASCA DACII NEATI DUS TARA LA RUINA SI DNI VINA VOASTRA S-A INTAMPLA TOATE RELELE DIN CAZUA VOASTRA DE UNGURI SANTETI TOTI NISTE INCULTI SI

  CINE E DESTEPT NU VOTEAZA CA VOTUL NU SCHIMBA NIMIC ASA A ZIS MARELE EMINESCU

  SANTETI PROSTI TOTI

 5. Hm, daca numele conteaza, Dragnea e nume slav. Pare logic ca Dragnea sa fie kgb-ist, mai ales ca, presedintele onorific, iliescu ( care vine din Ilici ) a vrut sa aduca armata rosie in Romanie.
  Cat priveste Ghiţă , nu sunt sigur cine a fost primul – omul sau porcul. Un om a fost ghita un porc a fost ghita sau ghita este un porc.

 6. Bai eroare matematica, ce te lauzi de te uzi ca votezi cu usr, incerci o maniPulare ieftina ?
  Latrina, daca prostii zboara-n Cosmos inseamna ca nu sunt prosti. Prost esti tu ca te dai rotund pe net, ca rahanul la vale. Rahan=Rahat=Cacat sa nu cumva sa te identifici cu eroul din benzi desenate, poponarule 😀

 7. Mare minune,romani!un om de origine germana și unul cu origini maghiare sa conducă tara 10 ani.Dulce Românie asta ți-o doresc

   • limba maghiara are peste 30 % cuvinte luate din romana, Si 20% slava 10% turca 10% germana 10 % ugrica 10%………..Baciul vine din orice dar numa din ungureste nu vine.Cum limba maghiara nu exista ci doar un cumul de limbi mixe asa si istoria lor. La 1100 sa format un mix de slavi vlahi germani maghiari..200 ani au fost sub turci si 400 sclavi germanilor si austriecilor.Acest mix la 1900 sa destramat .200ani plus 400=600 ani in care nu a existat nici un stat maghar.Ideea de stat a aparut dupa 1700./1800. Deci de la 1100 plus 600 ani {turci si austrieci) se face 1700 pana la 1900 nici 200 de ani de istorie si aia falsa ca in 1920 in Budapesta erau doar 36% magari rest etnici germani slavi romani. Ungaria si unguri sunt o minciuna exagerat de proasta.

 8. Să înțelegem că dacă numele de familie e Șchiopu sau Grasu, atunci e clar(ca într-o teoremă…matematică) ca nu vei putea să ai performanțe în sport ? Dar dacă te numești Dogaru, Fieraru, Văcaru etc. vei avea mare succes NUMAI în meseria de dogar, fierar, văcar ? Numai un debil mintal poate face astfel de conexiuni stupide. Acum, poate că vom înțelege de ce politicienii pun mare accent pe îndobitocirea populației prin tote mijloacele, dar mai ales prin distrugerea învățământului de performanță și forțarea plecărilor din țară a tinerilor deosebit de inteligenți, dar potențial periculoși pentru incompetenții tâlhari care au sărăcit țara. E normal, vor zice cei care au ceva(mai multă) școală: Cum sa ai in Parlament un matematician precum Nicu;or Dan, printre atât de mulți foști lipitori de afișe, repetenți, plagiatori și mulți alți analfabeți științific ? Marele matematician – inginer Traian Lalescu a încăput, totuși, în Guvernul României și a fost de mare folos, mai ales in finanțe. Bieții români, rămași fără acoperire științifică își caută acum sănătatea, dreptate, un loc de muncă, reușita în școală etc. prin mersul pe coate și genunchi în curțile unor mânăstiri, prin descântece, prezicători, ghicitoare, numerologi și mulți alți X-ologi … la creier SPRE MAREA BUCURIE A A POLITICIENILOR și a șefilor Bisericii. Când mulți prezicători au spus că va divorța Columbeanu, s-au bazat pe faptul că erau doar două situații: va divorța sau nu va divorța, și a ales varianta divorțului, care era destul de previzibilă. Naivii au tras concluzia și-și golesc buzunarele după care rămân cu buza umflată. TVR si Radioul public nu scot o vorbă!
  In ce privește pe dl Cioloș, că aici am vrut să ajung, aș pune o întrebare cârcotașilor de profesie : când dl Cioloș a fost numit comisar european, de ce NIMENI nu a mai sărit de cur în sus? Și atunci purta același nume: CIOLOȘ ?
  Eu VOTEZ USR. Cei care nu vor USR, au de ales între celelalte 15-20 de partide. Ca în țările bananiere !
  A.Dumitru. E-mail: joc_matematic@yahoo.com

  L a mulți ani, ROMÂNIA !

  • Ce sa faci , . . . . . . . vrabia ,malai viseaza . Totusi e de bine ”visele nu costa” . . .insa , dezamagirile dor

 9. Dragă Dan,

  Un mare profesor român, universitar reputat (filosofie, epistemologie, axiologie) a susținut o conferință la o prestigioasă universitate din SUA. Succesul a fost imens, a urmat și o conferință de presa în care un jurnalist l-a întrebat dacă este un om bogat. Profesorul a răspuns (desigur) că NU. Jurnalistul a continuat: Cum se face că sunteți atât de inteligent și totuși sărac? Iar profesorul i-a răspuns: Nu sunt inteligent, sunt doar cult. Excelentă replică!
  Ți-am spus această poveste pentru că îmi pare că nu cunoști bine sensul termenului de inteligență. Aceasta înseamnă în esență CAPACITATE DE ADAPTARE, așa încât oamenii inteligenți trăiesc concret și nu abstract, cum ai scris tu.
  Atenție! Numele partenerului de dialog cu care ești de acord este LADIMA, nu Latima așa cum ai scris (bănuiesc că este un pseudonim care face trimitere la George Demetru Ladima din Patul lui Procust de Camil Petrescu, dar poate mă înșel). Dar greșeala este scuzabilă. Cine mai citește astăzi astfel de ”tâmpenii”. Deseori, oamenii inteligenți sunt inculți tocmai pentru că știu că cultura nu servește la nimic (cacofonia e asumată).
  În ceea ce o/îl privește pe Ladima (cu D), este neîndoielnic o persoană cultă, dar tot îi mai scapă ici și colo prețiozități de genul ”nivel inteligențional” sau formulări nefericite de genul ”partizanat partinic” (Sic!). În rest, observațiile sunt pertinente.
  În privința d-lui Cioloș, aș fi fost de acord și cu Dan și cu Ladima dacă domnia sa nu ar fi acceptat să dea curs invitației PNL și USR de a fi propus ca prim ministru. Domnia sa s-a angajat să nu intre în politică, dar iată că a intrat pe ușa din dos. A evitat confruntarea cu electoratul, a ignorat faptul că într-o democrație legitimitatea autentică se obține doar prin vot. Firește că numele omului nu-i predetermină caracterul, dar din păcate prin această decizie d-l Cioloș și-a transformat numele în renume: nu trișează dar înșeală (sau invers). Păcat, mare păcat!

 10. de acord cu latima.

  acum inteleg de ce unii se numesc Goldberg, Steinberg, Krisnamurti, Shivaananda, Silberstein.

  cat de redus trebuie sa fi ca sa numesti un un inginer agronom, un Phd, un comisar european, un PM ca e ” trisor”. Ce sa mai zicem de lupu, vulpe, capdefier, arfutu. doar primitivii traiesc determinati de sensul direct al cuvintelor. oamenii inteligenti traiesc abstarct.

 11. Dacă toți proștii ar fi zburat (în Cosmos), acest articol n-ar mai fi existat!
  Autorul vădește reducție (ca să nu zic: ocluzie) culturală, nivel inteligențional submediocru sau partizanat partinic. Altfel nu ar stabili o relație de dependență între cuvânt (cel mai abstract semn) și referentul lui, contravenind principiului arbitrariului semnului lingvistic, cum se întâmplă cu Budulea cimpoieșul, care era însă analfabet și nu pricepea de ce cuvântul vioară nu seamănă deloc cu obiectul denumit de el. În cazul onomasticii, structurată pentru prima dată, la noi, în timpul unui domn fanariot luminat, legătura între denominație și subiect este, caracterial și axiologic, nulă, de vreme ce numele era ales de viitorul purtător și păstrat din generație în generație, măcar că unii dintre aparținători erau personalități pozitive, iar alții clienți ai pușcăriilor. Lucru care se întâlnea, adeseori, chiar în interiorul unei familii. Așa încât ideea oglindirii valorii unei persoane în numele său este o aberație de antologia prostiei. Coniventă însă cu agramatismul titlului: Etimologia pentru (Sic!)cuvântul cioloș! Discurs caracteristic celor uzitate de Haznalele t.v. și, cândva, de România Mare. Ce mizerie! Tare aș dori să aflu, însă, numele autoarei acestui pseudo-articol, ca să-i fac o consultație… etimologico-semantică!

 12. In plus la cele prezentate se poate ține seama de faptul că anumite familii primeau poreclă care în mediul rural, fiind folosită îndeosebi, devine nume de familie cu timpul …, la primul recensământ științific.
  Foarte trist chiar tragic ce se întâmplă la conducerea tarii, singurul lucru amuzant din subiectul acesta ar fi cum o „ciolos” pe franțuzoaică, o amăgește, …

 13. In plus la cele prezentate se poate ține seama de faptul că anumite familii primeau poreclă care în mediul rural, fiind folosită îndeosebi, devine nume de familie cu timpul …, la primul recensământ științific.
  Foarte trist chiar tragic ce se întâmplă la conducerea tarii, singurul lucru amuzant din subiectul acesta ar fi cum o „ciolos” pe franțuzoaică, o amăgește, … ☺

 14. Intr-o relatie de munca am cunoscut o persoana cu numele Radu OCNARU. Cred ca numele fiecaruia reprezinta MANTRA (cuv. sanscrit „instrument de gândire”) fiecaruia, dar care nu tine cont de:
  5. Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam,

  • Crestinul nu crede in mantre – invocari demonice care ‘or fi „instrumente de gandire” la ei dar spurcarea mintii la noi.
   Faptul ca intelegi ca ceva nu e in regula nu se „traduce” prin aflarea, definirea lui Dumnezeu ca fiind rau si razbunator.
   Dupa cum un parinte care isi invata copilul sa nu se arunce de pe stanca sa nu-si farame oasele nu este rau, nici nu blestema.
   Invata stiinta transmisa prin credinta si vei reduce pofta de a pacatui.
   Apoi, afla raul din tine si nu te feri de raspundere (de plata propriilor greseli) gandind ca vinovat este cine te-a facut.
   Si acest fel de gandire este eretica, specifica ne-credinciosilor.

 15. ne-au pocnit europenii cu inca un catolic pe langa kovesi si klauss cacatus nemtalaus. hala neam romanesc de tot cacatul . mai rau ne trebuie!!!

 16. POATE-I NUME MAGHIARIZAT? CARE-I NUMELE ROMANESC AL STRAMOSILOR? IN ARHIVELE (COMUNALE,PARHIALE) POATE SE GASESC ADEVARATELE NUME DE FAMILIE? NU?…DA?…

 17. Multumim pentru articol, informatie, analiza si luminare! Traditia noastra multimilenara ne-a dat demult semnalul cu multa claritate – ferestete de omul insemnat: „în călătoria ta ai să ai trebuinţă şi de răi, şi de buni, dar să te fereşti de omul roş, iară mai ales de cel spân, cât îi putea; să n-ai de-a face cu dânşii, căci sunt foarte şugubeţi”, am citat din HARAP ALB, de Ion Creanga. Nu ne-am ferit de Basescu si uite prin ce am trecut – cel negru deceniu din istoria ultimului veac. Acum sa luam mai bine aminte!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.