Este greu de crezut că într-o singură Biserică

Este greu de crezut că într-o singură Biserică

1 141

“Este greu creștinilor să fie de acord între ei și să treacă strada, așa că e o iluzie hilară să crezi că se vor putea unifica într-o singură Biserică”

Una din fricile de ecumenism sunt date de frica că s-ar urmări înființarea unei singure religii globale. Sunt mulți agenți ideologici care chiar au asta în cap. Iar marile organizații ecumeniste, cum e CMB-ul de la Geneva, sunt de fapt niște monstruozități sinecuriste, în care pe bani frumoși, unii chiar bat câmpii cu ”unificarea” Creștinismului sau chiar a religiilor.
În fapt, este greu creștinilor să fie de acord între ei și să treacă strada, așa că e o iluzie hilară să crezi că se vor putea unifica într-o singură Biserică.
Chiar în comuniune declarată între ele, cele 18-19 Biserici Ortodoxe nu au fost capabile să semneze împreună niște acorduri banale la sinodul din Creta….
Deci asta cu unirea Creștinismului și apoi, bonus, unirea religiilor, sunt copilării și pretext de sinecuri pentru niște papagali cinici din toate confesiunile.
Adevăratul ”pericol” este ca, cel puțin în societatea occidentală, practic creștinismul să devină o minoritate irelevantă. Ceea ce se și întâmplă.
Chiar și în România, deși numărul lor e încă irelevant procentual, asistăm la un fenomen ce se anunță a fi unul de masă. În 2011, 39.660 de români se declarau atei sau fără religie.
În 2022, numărul lor a crescut de aproape 4 ori, ajungând la 154.207.
Dacă se păstrează trendul și nu văd motive pentru care nu s-ar păstra, numărul ateilor și agnosticilor din România va sări de 500 de mii peste 10 ani.
Însă de ce am pus ”pericol” în ghilimele? Pentru că tot răul va fi spre bine.
O Biserică care nu mai e relevantă social și politică este eliberată, în sfârșit de robia constantiniană a relației cu statul și își poate redescoperi vocația carismatică și apostolică, pentru Împărăție.
Și o notă despre complexul „Familiei Abrahamice” de la Abu Dhabi, unde vor fi (au fost?) construite trei clădiri, în formă de corturi, una cu o sinagogă, alta cu o biserică creștină și alta cu o moschee.
Nu văd nimic greșit în asta.
Nu se construiește un spațiu comun de rugăciune pentru cele trei religii abrahamice, ci se construiesc trei lăcașuri separate, dar totuși împreună.
Un memento că atât evrei, cât și creștini, și musulmani, ne rugăm la același Dumnezeu: Dumnezeul lui Abraham, Isaac și Iacob. Lucru pe care îl uităm de multe ori, din păcate….

Autor: Bogdan Alexandru Duca
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.