Eșecul lui Putin în China

Eșecul lui Putin în China

0 48

Putin a mers în China pe cai mari. Rezultatele de până acum arată că direcția pe care a pus Rusia este una bună, astfel încât se aștepta la un rezultat măreț al vizitei sale în China.
Rezultatul, așa cum era de așteptat, a fost unul bun. Rusia și China strâng rândurile în mai multe domenii, însă există o umbră care a afectat destul de puternic așteptările lui Putin.
Ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbim, o să vă dau niște cifre legate de economia Rusiei. Plățile la export pentru bunuri și servicii efectuate în valute neprietenoase(USD&EUR) au ajuns la 17.8% față de 23.8% în urmă cu un an.
Vă voi mai spune și că în perioada 2019-2021, 84% din exporturile Rusiei au fost făcute în valute ajunse acum neprietenoase.
E clar că o asemenea revenire și echilibrare reprezintă o realizare fantastică. Dar nu-i singura realitate.
La capitolul importuri, a crescut incredibil ponderea rublei, ajungându-se la aproape 40%! Așadar, 40% dintre bunurile importate de Rusia sunt plătite în ruble, adică în moneda națională, ocolindu-se astfel proxy-urile financiare și piețele speculative ale Occidentului. 35.1 % din importuri au fost plătite în valute neutre, ceea ce înseamnă că peste 75% din importurile rusești nu mai sunt dependente de valutele occidentale. Atenție!
Plata în valute neprietenoase nu înseamnă că a fost făcută către Occident sau că este o contravaloare a produselor occidentale care s-ar importa în Rusia.
Nicidecum! Acești bani au mers la plată din inerție. Să vă dau un exemplu: peste 97% din comerțul ruso-chinez se decontează în valute proprii, iar restul preponderent în dolari. De ce mai există acel segment?
Pentru că sunt contracte în derulare sau pentru că părțile încă nu s-au adaptat noului cadru. Așadar, evoluția e cât se poate de impresionantă. 
Cum comerțul exterior s-a echilibrat fără dolar sau euro, la fel stau treburile și în ceea ce privește economia rusă în totalitate. 
Primul trimestru a adus o creștere economică de 5.4%. Cifra de afaceri a retailului a crescut cu 10.5%, producția industrială cu 8.8%, iar construcțiile cu 3.5%. După cum se vede, sancțiunile occidentale au avut efecte mai mult decât benefice asupra economiei rusești. 
Aceste direcții i-au dat speranțe lui Putin că, la Beijing, va duce mai departe alianța cu China.
Încotro?, vă veți întreba.
Ei bine, ceea ce și-ar fi dorit Putin ar fi fost începerea discuțiilor în vederea creării unui pol militar ruso-chinez. O cooperare militară ar fi completarea ideală a cooperării economice, aducând un climat de încredere între cele două țări. Fix aici chinezii au spus pas. Iar acest element s-a transformat într-un eșec personal al lui Putin.
Speranța rușilor(de fapt a lui Putin) era aceea că începerea discuțiilor în vederea unei alianțe militare cu China va avea un efect hotărâtor în ceea ce privește conflictul Rusia-Occident.
De cealaltă parte însă, China are motive serioase pentru a nu intra într-o asemenea combinație. În primul rând, e o regulă generală aceea de a nu te alia cu o țară aflată într-un război care nu te privește direct. Îți complici aiurea situația. În al doilea rând, China nu e pregătită pentru o confruntare directă cu SUA. Alianța ruso-chineză ar avea ca efect direct un uragan american pornit împotriva Chinei, pe toate liniile.
Pe moment China nu vrea așa ceva, preferând să joace în continuare „jocul haiducului” care i se potrivește perfect. De altfel, s-a văzut limpede cum aruncă datoria americană, inflamând piețele de-acolo și urmărindu-și complet interesul. 

Mai este însă un alt element care-i crucial pentru chinezi, anume istoria. Elementele anterior prezentate pot fi ignorate de momentul excepțional pe care-l trăim. SUA – puterea decadentă – face tot posibilul pentru a încurca ițele lumii astfel încât ea să scape cu fața curată.
Problema Taiwanului și problemele pe care le creează prin intermediul vecinilor sunt, de asemenea, deosebit de stringente, astfel încât o alianță pe față ar fi una benefică Chinei. Doar că partea chineză asociază o asemenea alianță cu Axa Berlin-Roma-Tokyo și de aceea, pe moment, se ferește ca de foc de o asemenea dezvoltare. Culmea, știind temerile Chinei, rușii au înaintat termenul de „Antantă Globală”, mergând pe ideea dublării construcției BRICS cu o alianță militară care să asigure securitatea militară. N-a mers. Chinezilor nu le poți scoate din cap șabloanele și temerile pe care le au, astfel încât, în ciuda succesului misiunii, punctul dorit de Putin a rămas nevralgic. 
De fapt, dacă e să fim corecți, vom spune că tot un element al istoriei este urmărit de chinezi, anume un comportament similar celui al SUA în cel de-al doilea Război Mondial. Adică așteaptă momentul în care Occidentul și Rusia sunt sleite, pentru a intra în luptă și a înclina balanța, asumându-și victoria. Ideea e că asta așteaptă și SUA, la fel cum și Rusia  ar fi așteptat  dacă nu era aruncată în războiul proxy din Ucraina.
Ceea ce n-au înțeles nici Rusia și nici China este faptul că doar prin lovirea frontală a adevăratului dușman își vor asigura victoria. Istoria într-adevăr rimează, dar nu obligatoriu cu șablonul pe care-l ai în cap.

Autor: Dan Diaconu
Sursa: trenduri.blogspot.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.