Două dintre cele mai mari companii din Coreea de Sud sunt interesate...

Două dintre cele mai mari companii din Coreea de Sud sunt interesate să investească la Brașov

0 274

Ambasadorul Republicii Coreea în România, ES domnul RIM Kap-Soo, s-a întâlnit astăzi la Brașov cu primarul municipiului Allen Coliban, pentru a discuta despre cum poate facilita colaborarea între țara sa și municipalitate. Principala idee discutată a fost cea de a găsi căi de comunicare între companiile coreene interesate de a se extinde în Europa de Est și autoritatea locală, pentru ca aceste colaborări să devină realitate. În prezent, două dintre cele mai importante companii sud-coreene, Hyundai Rotem și Hanwha, sunt interesate să investească în România, iar Brașovul poate fi locul potrivit.

Suntem foarte interesați de consolidarea cooperării cu orașul Brașov în domeniul sănătății și infrastructurii energetice verzi. Deci, în această zonă sunt unele companii, precum Hyundai Rotem și Hanwha, care au un mare interes în proiecte concrete aici, în România, pentru fabrici în domeniul energiei verzi și modernizarea sistemelor feroviare sau de transport, sau pentru investiții în zona de infrastructura ecologică. Deci, ar exista o oportunitate și fac tot posibilul ca acest lucru să se realizeze aici. Ei caută în România să aibă proiecte concrete și substanțiale, și sunt acum în căutarea locului potrivit, a zonei potrivite pentru astfel de proiecte. Iar Brașovul are o serie de avantaje în acest sens”, a declarat ES domnul RIM Kap-soo.

Principalele direcții de cooperare văzute și discutate de către ambasadorul Republicii Coreea sunt: energia verde, infrastructura, domeniul medical, schimburile culturale și turismul. „Și în ceea ce privește infrastructura medicală, pentru că deja am dezvoltat proiecte cu Ministerul Sănătății, vreau să extind această cooperare  pentru a acoperi și orașul Brașov”, a mai explicat ambasadorul.

La rândul său, primarul Allen Coliban a prezentat ce are de oferit Brașovul pentru potențialii investitori. Municipalitatea pune la dispoziție spații pentru investiții strategice, precum platforma CET și alte parcuri industriale, și este interesată de colaborarea cu companii de top, care să ofere și expertiză, și tehnologie avansată în proiectele începute aici: parcul fotovoltaic, construirea Spitalului Regional și a Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, dar și cele legate de mobilitate, precum pistele de biciclete, transportul cu autobuze electrice și trenul metropolitan.

De asemenea, s-a discutat și se va analiza posibilitatea de înfrățire a Brașovului cu un oraș din Republica Coreea, asemănător ca mărime, cultură și tradiție.

La întâlnire au mai participat și SHIN Minsoo, secretar principal al ambasadei, și YU Hakje, cercetător politic în cadrul ambasadei. La finalul discuțiilor, ambasadorul a subliniat că „discuțiile amicale și zâmbetele politicoase sunt bune, trebuie trecut și la următorul pas și la concretizarea lor. Eu vreau să las ceva în urmă, ceva concret, și voi face acest lucru punând în contact direct părțile interesate”.

După întâlnirea de la Primăria Brașov, ambasadorul a ținut un discurs în fața studenților de la Universitatea Transilvania. În Coreea de Sud există cel mai mare departament de învățare a limbii române din Asia, în cadrul căruia 40 de studenți învață anual să vorbească limba română. Cum în alte centre universitare din România există cursuri de limba coreeană, un astfel de proiect ar putea deveni realitate și la Brașov.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.