Dominic de Habsburg vrea sa vanda Castelul Bran

Dominic de Habsburg vrea sa vanda Castelul Bran

0 282

Dupa ce in luna mai a acestui an Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic Habsburg-Lothringen, descendent al principesei Ileana Hohenzollern-Sigmaringen, noul proprietar vrea sa vanda castelul Consiliului Judetean Brasov. La sfarsitul saptamanii trecute, conducerea institutiei brasovene a primit o scrisoare de la casa de avocatura care reprezinta interesele familiei Habsburg in Romania, in care este exprimata intentie de vanzare. Pretul nu se stie cu exactitate, cert este ca suma va fi mai mare de 25 de milioane de euro.


Potrivit avocatului, Corin Trandafir, daca forul judetean este interesat de oferta, firma de avocatura va trebui sa faca o prima oferta Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), care si-ar putea exercita dreptul de preemptiune la cumparare.


?


Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a precizat ca studiaza impreuna cu juristii Consiliului Judetean posibilitatea achizitionarii castelului. Presedintele Consiliului Judetean a refuzat sa precizeze suma propusa de proprietari pentru vanzarea castelului dar a mentionat ca „probabil va fi vorba despre o asociere, iar plata se va face pe parcursul a 10 ani”.


?


Pe de alta parte, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, spune ca la MCC nu s-a primit nimic oficial prin care sa se solicite scoaterea la vanzare a Castelului. In plus, ministrul sustine ca pe o perioada de trei ani Castelul Bran poate fi vandut doar statului roman, in acest sens MCC putand sa-si manifeste dreptul de preemptiune.


„Dominic de Habsburg trebuie sa pastreze destinatia de muzeu a Castelului Bran pe o perioada de trei ani de zile, pe socoteala lui, probabil asta l-a determinat sa manifeste intentia de a vinde castelul. Totusi, cred ca nu se cunoaste legea, care este clara, Castelul nu poate fi vandut pe aceasta perioada de trei ani decat statului roman, iar in acest caz Dominic de Habsburg trebuie sa se adreseze Ministerului Culturii si Cultelor care are drept de preemptiune”, a declarat pentru Adrian Iorguelscu, ministrul Culturii si Cultelor.


Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai proprietarului de drept, Dominic Habsburg. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani.


La momentul respectiv, noul proprietar a spus ca nu stie ce destinatie va da castelului peste trei ani. „Ma puneti sa privesc in viitor, dar ceea ce se va intampla depinde de foarte multe lucruri. Oricum, vreau sa ma implic in tot ceea ce inseamna Castelul Bran”, declara atunci Dominic Habsburg.


Intrebat daca statul roman va rascumpara domeniul in 2009, Iorgulescu a spus atunci: „Cred ca se va gasi o formula convingatoare, cu o substanta si un substrat cultural neschimbat, dar depinde de ceea ce doreste proprietarul. Putem insa demara anumite discutii chiar in intervalul acesta de trei ani”.


?


Domeniul denumit generic Castelul Bran este format din: Castelul Bran; Casa de ceai „Regina Maria”; Casa „Principesa Ileana”; casa administratorului; Tabernaholul „Inima Reginei Maria” si terenul aferent de 7.556,4 mp, parcul castelului de 28.387 mp; cele doua lacuri din parcul castelului, de 1.163 mp si, respectiv, 263 mp si drumul de acces de 1.650 mp.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.