Din 2024, brașovenii vor avea o nouă zonă verde și de agrement,...

Din 2024, brașovenii vor avea o nouă zonă verde și de agrement, situată pe locul fostei rampei de deșeuri industriale Timiș-Triaj

1 145

Primăria Brașov a transmis spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (etapă premergătoare publicării în Sistemul electronic pentru licitațiile cu valoare mare) procedura de achiziție privind ,,Închiderea definitivă a Depozitului de deșeuri nepericuloase Timiș – Triaj și înființare spațiu verde pentru Zona Agrement”  – Faza Proiect Tehnic și Execuție. Valoarea estimată a lucrărilor de proiectare și execuție este de aproape 27 de milioane de lei, fonduri din bugetul local.

,,După ce în ultimii zece ani mai mult s-a vorbit de închiderea rampei decât s-a făcut ceva concret, în ultimii doi ani am avansat foarte mult cu acest proiect, astfel încât astăzi am ajuns la etapa de licitație a lucrărilor de închidere. Faptul că Brașovul a ajuns să fie pe lista neagră a Uniunii Europene pentru că nu a închis rampele de deșeuri neconforme nu ne face cinste. Sper să reușim să finalizăm cât mai repede procedurile de licitație și să semnăm contractul, astfel încât partea de lucrări pentru închiderea definitivă a rampei să fie gata până în 31 decembrie 2023, iar în 2024 să vorbim despre o nouă zonă de agrement a orașului”, a precizat primarul Allen Coliban.

Depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj a început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940. De-a lungul timpului s-au depozitat aici deșeuri industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.), precum și deșeuri metalice și nemetalice (care în mare parte au fost recuperate de Energo Tech, în perioada 2002-2012). În partea de sud a amplasamentului, pe o suprafață de cca. 25.500 mp, este depozitat pământ, adus cel mai probabil de operator după sistarea definitivă a depozitării în scopul utilizării lui ca strat de acoperire. Activitatea de depozitare a încetat în anul 1992.

Suprafața ocupată efectiv cu deșeuri industriale nepericuloase măsoară cca. 148.000 mp. Volumul de deșeuri depozitate este de cca. 2.219.000 m.c., înălțimea actuală a coloanei de deșeuri fiind de maximum 40 m.

În prezent, pe depozitul care a fost acoperit cu un strat de pământ cu grosimea de cca. 15 cm, s-a instalat vegetație spontană inclusiv arbori de talie mică. Taluzurile, care au înclinare de 1:1,5 – 1:2, sunt stabile ca efect al instalării vegetației dar și datorită caracteristicilor geotehnice ale materialului depozitat. Nu s-au înregistrat tasări diferențiate pe suprafața depozitului, ceea ce indică stabilizarea corpului depozitului.

Destinația stabilită prin PUG Brașov este: subzona pădurilor și plantațiilor de protecție sanitară (parțial V8) și subzona spațiilor verzi pentru protecția cursurilor de apă (parțial V4).

Având în vedere că închiderea rampei presupune o serie de lucrări care necesită foarte mult timp și niște costuri foarte mari – de exemplu relocarea unui volum important de deșeuri (cca. 850.000 mc), care ar trebui transportate la rampa ecologică de la Fineco,  municipalitatea a luat decizia de a închide această rampă printr-o procedură simplificată, la baza căreia stă un bilanț de mediu conform căruia, în prezent, depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj nu afectează calitatea factorilor de mediu, deșeurile depozitate având caracteristici/levigabilitate similară deșeurilor inerte.

În aceste condiții, durata estimată a lucrărilor – atât cele de închidere, cât și cele de amenajare zonă verde – este de 12 luni, la care se adaugă proiectarea.

În cazul amenajării spațiului verde se vor folosi ierburi perene, se vor însămânța taluzurile și calota. În cazul arbuștilor, se recomandă plantarea de arbuști (de exemplu ienupăr sau alți arbuști care să îndeplinească cerința de protecție antierozională și să aibă și rol peisagistic) cu densitatea de minim 1 buc/ 5 mp. În acest sens sunt de preferat specii verzi tot timpul anului și care să fie rezistente la secetă.

Valoarea estimată a acestui contract este de 26.989.161 de lei, modalitatea de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preţ, în care propunerea financiară reprezintă 50 de puncte, propunerea tehnică, inclusiv durata de execuție, este de 35de puncte, iar experiența specialiștilor implicați în proiect este de 15 puncte.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 ianuarie 2023.

D.D.

COMENTARII

  1. De ce la periferie și nu unde au fost C.P.L.-ul, Rafinăria și I.U.S.-ul? PLUS UNDE AU FOST ATELIERE C.F.R.?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.