Deturnare de fonduri, marca Tariceanu

Deturnare de fonduri, marca Tariceanu

0 356

Banii destinati sprijinirii romanilor din afara granitelor au fost directionati in scopul unei fantomatice anihilari de pesticide din Republica Moldova. In 2005, Cabinetul Tariceanu a decis „topirea” unei importante sume de bani din bugetul destinat romanilor de pretutindeni si transferarea ei catre autoritatile din republica, pentru neutralizarea unor foste arme chimice rusesti. In vara anului amintit, Tariceanu si Mihai Razvan Ungureanu au directionat 200.000 de euro pentru curatarea de pesticide a unor terenuri din Basarabia. La acea data, nici un alt proiect al romanilor de pretutindeni nu primise vreun ban inca. 200.000 de euro din fondurile alocate pastrarii identitatii romanilor de pretutindeni au fost utilizate altfel decat pentru destinatia lor initiala, stabilita prin lege. Arzatoarea problema a pastrarii identitatii romanilor din Basarabia a fost data la o parte, pentru curatarea catorva hectare de teren. De pesticidele rusesti lasate si uitate pe plaiurile basarabene.

Letopisetul memorandumurilor suplimentare

Manipularea fondurilor a cazut in sarcina autoritatilor de la Chisinau, unde nivelul de coruptie e la ea acasa. „Urmare a convorbirii dumneavoastra cu dl secretar de stat Mihai Gheorghiu, dumnealui ne-a chemat ieri la o discutie, pe mine si pe colega mea, Geta Medeleanu, pentru a afla mai multe detalii despre proiectul distrugerii de pesticide din Moldova. Ne-a spus ca este de acord sa ne sprijine cu fonduri din bugetul DRRP (200.000 de euro) si ne-a rugat sa facem niste Memorandumuri suplimentare in acest scop. Vi le transmit in draft, pentru a va cere acordul de principiu asupra lor, urmand ca dupa aceea sa i le trimit si dlui. secretar de stat Gheorghiu, pentru a le vedea si el in proiect“, se arata intr-o nota semnata de Mirela Maghiar, director in MAE.

Implicarea ministrului Afacerilor Externe

A urmat un „Memorandum interior“, semnat de Mihai Razvan Ungureanu, in care se arata ca: „In continuarea Memorandumului privind realizarea unei contributii de substanta a Romaniei la proiectul PfP/Trust Fund pentru R. Moldova, semnat de domnul Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe, si aprobat de domnul prim-ministru Calin Popescu – Tariceanu (cu mentiunea alocarii unui fond in valoare de 150.000 de euro fata de suma de 300.000 de euro – minim 200.000 de euro – propusa de MAE), am initiat demersuri privind identificarea sursei exacte de finantare pentru fondurile disponibilizate. Conform prevederilor Hotararii de Guvern (pct. q) pentru aprobarea modului de repartizare si de utilizare a fondurilor Departamentului Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), pot fi finantate actiuni sprijinite de secretarul de stat coordonator al DRRP, care presupune colaborarea cu alte institutii si organizatii din tara si din strainatate, pentru realizarea de proiecte in beneficiul romanilor de pretutindeni“. Asadar, guvernarea Nastase are continuitate si in cea a lui Tariceanu. Macar in ceea ce priveste directiile caudate in care pleaca bani publici.

Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.