Deputatii au respins cererea de reexaminare a presedintelui Iohannis, Codul silvic a...

Deputatii au respins cererea de reexaminare a presedintelui Iohannis, Codul silvic a fost adoptat in forma initiala

0 510

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat Codul Silvic in forma initiala, cu 218 voturi pentru si 95 voturi impotriva, respingand cererea de reexaminare a Presedintelui Klaus Iohannis.
Presedintele Klaus a cerut reexaminarea Codului Silvic, in urma unui articol introdus de PSD care prevedea ca „un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie”.
Kaus Iohannis, pornind de la un punct de vedere trimis (fara sa fie solicitat) de Consiliul Concurentei catre Administratia prezidentiala, a motivat in scrisoarea prin care a retrimis Codul in Parlament ca „articolul care introduce pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemptiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa – sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata. Introducerea unei limitari arbitrare in activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii si avantaje pentru altii, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurential si ar putea atrage posibilitatea de a fi invocata incalcarea obligatiilor asumate de statul roman in calitate de stat membru al Uniunii Europene”.
PNL nu a reusit sa obtina eliminarea articolul 20 care ofera posibilitatea exploatarii suprafetelor de padure mai mici de 10 hectare fara amenajament silvic, respectiv fara obligatia reimpaduririi.
Potrivit definitiei din dictionar, amenajamentul silvic reprezinta sistemul de masuri pentru organizarea exploatarilor forestiere, cuprinzand refacerea, ameliorarea, marirea fondului forestier, protectia si exploatarea lui rationala. Cu alte cuvinte, atunci cand face amenajamentul silvic, specialistul spune cati copaci poti taia astfel incat padurea sa se poata regenera.

Declaratii:
Fostul ministru liberal pentru Ape si Paduri, Lucia Varga afirma in urma cu doua zile ca aprobarea unei legi care permite taierea padurilor fara documente tehnice si fara amenajament silvic reprezinta „un atentat la siguranta cetatenilor si a comunitatilor”, in conditiile in care exista peste 200.000 de hectare de paduri in zona de stricta protectie, lacuri de acumulare, pante mai mari de 30% si care au un rol de protectie in caz de viituri.
Actualul ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, declara: „…Adoptarea Codului Silvic de către Parlament în forma inițială este o victorie a României, a generațiilor actuale și viitoare din țara noastră. După ani de negocieri politice, au învins iubitorii de pădure și cei pentru care protecția acestora înseamnă viață, sănătate și conservarea unei valori de preț. Proiectul de lege este și victoria celor peste 700.000 de mici proprietari de pădure, a celor care respectă și pun preț pe proprietatea privată, dar și a miilor de firme autohtone din industria prelucrării lemnului. Putem spune că, odată cu această victorie, monopolul, tăierile ilegale necontrolate și lipsa transparenței în domeniul silvic devin subiecte trecute”.
Gavrilescu a menționat, de asemenea, că, în ciuda contestatarilor noului Cod Silvic, actul normativ a avut câștig de cauză, iar ministerul de resort așteaptă promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis pentru a pune în practică metodologia de aplicare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.