Deceptia unui luptator anticomunist

Deceptia unui luptator anticomunist

0 206

Se cunoaste faptul ca brasoveanul Octav Bjoza a fost ales, recent, in functia de presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), cu ocazia Congresului acestei asociatii, desfasurat timp de doua zile la Mamaia. Octav Bjoza fusese, pana la aceasta alegere, numit presedinte interimar, ca urmare a decesului fostului presedinte, binecunoscutului Constantin Ticu Dumitrescu.

Bjoza a primit votul a 326 din cei 333 de delegati prezenti la congres. El va ocupa aceasta functie timp de doi ani, pana cand ar trebui sa expire mandatul normal al presedintelui, care este de patru ani.
Congresul AFDPR de la Mamaia s-a incheiat cu o critica vizand „ignoranta si sfidarea pe care o manifesta autoritatile statului in legatura cu perioada comunista si cu fostii detinuþi politici”.
Bjoza a tinut sa sublinieze ca la congres au fost invitati si presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ex-regele Mihai I, insa nu au dat niciunul curs invitatiei. „Nu au gasit de cuviinta nici macar sa adreseze un mesaj de salut sau sa trimita un reprezentant cat de mic ori o scrisoare. Este surprinzator, intr-un an electoral”.
Personal nu inteleg dezamagirea domnului Bjoza fata de aceste personaje, pe care eu nu le-as invita nici sa-mi treaca prin fata casei. Cine sunt personajele? Ex-regele este o fosila a istoriei, neposedand nici valoarea unui sfert de mumie, iar ceilalti doi sunt fosti comunisti, care sunt in stare sa-si schimbe, intr-un oportunism balcanic, oricand culoarea sufletului si a cugetului, dupa interes, si care, pana una-alta, mint de sting un popor tot mai saracit de facaturile lor.
Noul presedinte al AFDPR spune ca ar fi auzit ulterior o scuza de la oficialitati ca nu ar fi primit invitatiile, dar acesta a precizat ca acestea au fost depuse din timp, cu numar de inregistrare, la cancelariile institutiilor.
„Oricum, trebuie sa multumim guvernului ca a trimis celor 66.000 de beneficiari ai Decretului-Lege 118, trei lei in plus, asa, de o franzela mai buna. Ne-au adus o mare jignire, prin absenta lor, incalificabila fata de cei care, candva, au incercat sa salveze demnitatea poporului roman, prin atitudinea lor”, a punctat ironic noul presedinte al AFDPR.

Iata si cateva puncte de reper din viata plina de chin, dar si de demnitate, a lui Octav Bjoza.
Octav Bjoza a implinit 71 de ani si este membru fondator al AFDPR. Este presedintele filialei Brasov a Asociatiei din 2006 si presedinte interimar al AFDPR din decembrie 2008. De atunci, el face naveta Brasov-Bucuresti, de trei ori pe saptamana, pe spezele proprii, iar acum va trebui sa colinde drumurile tarii fara niciun fel de sprijin din partea statului.
In iunie 1958, pe vremea cand era student, Bjoza a fost arestat pe motiv ca a facut parte din Garda Tineretului Roman, o organizatie de lupta impotriva comunismului. A fost condamnat la 15 ani de munca silnica si 10 ani de degradare civica, fiind acuzat de „crima de uneltire impotriva ordinii sociale”.
A trecut prin penitenciarele Codlea, Gherla, Vacaresti, Jilava, Galati, Braila si lagarele de exterminare de la Stramba, Stoicesti, Salcia, Bacul 4, Grind-Periprava.
A fost eliberat dupa patru ani, in 26 iunie 1962, si urmarit pas cu pas de fosta Securitate pana in 22 decembrie 1989.
Dupa Revolutie. a publicat mai multe liste cu informatorii si fostii securisti din Brasov, ca si cu falsii revolutionari.
Oare cat de mult au fost bagate in seama aceste liste si trasi la raspundere cei aflati pe ele de catre actualii cameleoni?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.