De la Kotroceni la Cremlin

De la Kotroceni la Cremlin

0 202

Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, pe care il gasesc mult mai convingator in galeria de fosti chiriasi ai Cotrocenilor decat pe vremea cand se afla la conducerea statului, lanseaza astazi in presa cea mai necrutatoare, probabil, radiografiere a societatii romanesti in zodia presedintelui Traian Basescu.


Fostul presedinte Constantinescu nu este la prima sa interventie naucitoare, menita sa destrame paienjenisul relatiilor la lumina sau subterane ce leaga un presedinte al Romaniei in general, si pe Traian Basescu in particular, de personaje si grupuri de influenta din societatea romaneasca. Victima autodeclarata a Serviciilor speciale – geologul Constantinescu este mult mai credibil acum, cand cerceteaza din afara pietrele de moara intre care se macina faina presedintiei, decat pe vremea cand conducea tara impins de la spate de Conventia Democrata.


Ziarul „Ziarul” publica in deschiderea editiei de astazi – dar si alte cotidiene i-au facut loc chiar pe prima pagina – ultimul interviu dat de fostul presedinte unei agentii de stiri. Un rechizitoriu facut prestatiei prezidentiale a lui Traian Basescu, caruia nu se sfieste sa-i reconstituie parcursul de informator al Securitatii, pana la accederea la pozitii mai inalte in sanul structurilor, odata cu luarea in primire a postului de sef de Agentie Navrom de la Anvers. Asta chiar in lipsa unui dosar cu probe clare care sa-i sustina afirmatiile; geologul Constantinescu arunca piatra, invocand aparitia unui proces-verbal de confirmare a distrugerii dosarului, „Flota” sau orice alta denumire fantezista de inspiratie marina ar putea avea el.


Linia de forta care tine in picioare interviul plin de indiscretii si acuze deschise dat de Constantinescu este, insa, comparatia deloc magulitoare dintre ascensiunea politica a lui Traian Basescu si cariera liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Nu doar detalii biografice sensibil comparabile, cum ar fi data nasterii si contactul cu structurile serviciilor secrete, dar si cultivarea relatiilor cu generatia tanara din randurile acestora, promovata in detrimentul vechilor activisti, in schimbul unor contraservicii deloc lipsite de importanta. Grupurile de influenta si presiune din jurul presedintelui Basescu n-ar avea astfel nimic de invidiat gigantilor economici din Rusia condusa cu mana de fier de Putin, aflati in gratiile Kremlinului.


Spre deosebire insa de Putin care, zice Constantinescu, a stiut sa-si asigure obedienta deplina a serviciilor, in opinia fostului presedinte Traian Basescu va sfarsi devorat de cei pe care i-a sustinut, inclusiv prin promovarea pachetului de legi privind comunitatea de informatii.


Putin-Basescu sau de la Kotroceni la Cremlin, acesta ar putea fi titlul rechizitoriul facut de un „fost” actualului presedinte in functie.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.