De la 1 ianuarie ne supunem legilor europene

De la 1 ianuarie ne supunem legilor europene

0 285

Incepand cu 1 ianuarie 2007, data derarii Romaniei la Uniunea Europeana, regulamentele adoptate de institutiile comunitare vor fi aplicate direct in dreptul intern. In sectorul comunicatiilor si tehnologiei informatiei institutiile comunitare au adoptat un numar de 9 regulamente.


Conform articolului 249 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana „regulamentul are aplicabilitate generala. El este obligatoriu in toate elementele sale si este direct aplicabil in toate statele membre”.


Regulamentul se aplica tuturor persoanelor care intra in sfera sa de aplicare. Desi este posibil ca un anumit regulament sa se adreseze doar unui numar limitat de persoane, acest lucru nu il face sa isi piarda caracterul general, chiar daca persoanele carora le este aplicabil pot fi identificate, avand in vedere faptul ca „aceasta aplicare se efectueaza in virtutea unei situatii obiective de drept sau de fapt definite prin act, in relatie cu finalitatea acestuia din urma.”


Regulamentul este obligatoriu in toate elementele sale, adresandu-se fie institutiilor, fie tuturor statelor membre, fie particularilor. Regulamentul este direct aplicabil in toate statele membre; nu trebuie sa fie transpus si se impune ordinii juridice nationale din momentul intrarii sale in vigoare. Orice forma de transpunere este asadar interzisa.


Aplicabilitatea directa implica faptul ca regulamentul creeaza imediat drepturi si obligatii pe care particularii le pot valorifica atat in relatie cu autoritatile nationale (efect direct vertical) cat si in raport cu alti particulari (efect direct orizontal). Aceste caractere ale regulamentului fac din acesta cel mai eficient si complet act din multitudinea instrumentelor legislative puse la dispozitia institutiilor comunitare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.