Dacă eu, român, sunt xenofob sau naționalist, tu ce ești?

Dacă eu, român, sunt xenofob sau naționalist, tu ce ești?

0 730

Simplu: în timp ce Europa dorește o ciudata omogenizare culturală și economică (o fantezie, de altfel), tu ca maghiar vrei autonomie, separatism și visezi la Ungaria Mare. O chestie la fel de utopică, imposibil de realizat, in zilele noastre din pricina faptului că până și în acel stat medieval, – Austro-ungaria – tot o minoritate reprezentai. Ți-aș putea reaminti diverse părți ale istoriei din care, poate, vei înțelege că te-ai nascut  în țara NOASTRA, ți-ai luat pământ, apă și pâine, pe cat ai fost de harnic dar se pare că nu-ți este de ajuns.

Până și originea îți este neclară, în sensul că tu, secui mândru si luptător viteaz, te dai drept maghiar. Pe bune, nici măcar istoricii Budapestei nu s-au pus de acord cine ești, de unde vii și dacă ești sau nu înrudit cu ei. 
În “Gesta Hungarorum”Simon de Keza, un preot de la curtea lui Ládiszláu al IV-lea (1278-1290), afirmă că “după cucerirea Panoniei de către unguri, secuii au primit o parte din țară, totuși, nu în Câmpia Panoniei, ci au trăit aceeași soartă, vecini în munți cu blackii, cu care s-au amestecat și de la cari au împrumutat alfabetul”.

Iată cum, dragă vecine, un cronicar ungur face distincție clară între neamul tău, al secuilor, și cel maghiar. Iar un alt aspect interesant al afirmației sale este cel în urma căruia rezultă cum că ai avea ceva sânge românesc și de la ai mei ai învățat să scrii. Deranjant, nu?
Treaba de care vorbește  Keza – bacsi  se întâmpla undeva pe la sfârșitul secolului al XI-lea sau începutul secolului al XII-lea. Ghici câți ani de istorie aveau ai mei urmasi de Daci si Romani deja pe pământul ăsta când ai venit tu. Îți este greu să aproximezi, nu? Te înțeleg, pentru tine antichitatea nu există, e imposibil să faci referiri la istoria ta folosind termenul “înainte de Hristos”. Nu mai vorbesc de neolitic sau epoca fierului, deja pătrundem în zonă SF pentru tine și ai tăi. Și asta este la fel de deranjant, nu? Nu îmi voi reaminti de 1.000 de ani în care drepturi în Ardeal ai avut doar tu și alți minoritari, în timp ce pe ai mei i-ai asuprit, le-ai interzis limba, numele românești, religia și orice drept elementar uman.

Nu-mi voi aminti de Ip și Trăznea, nu-mi voi aminti de ce spunea scriitorul Géza Kosztensky, decât așa, în treacăt, un singur pasaj din broșura “Politica Națională”. Acesta, la sfârșitul secolului al XIX-lea, spunea că “să lăsăm la o parte minciuna convențională, conform căreia noi pretindem că nu vrem să ucidem naționalitățile nemaghiare. DA – NOI VREM SĂ LE SUPRIMĂM ȘI TREBUIE SĂ LE SUPRIMĂM”. O astfel de atitudine era felicitată, la acea vreme, chiar de ministrul de interne ungar Hyeronimy.

Ma intrebi ce ai putea face? Ai putea să-ți vezi de treaba ta, la fel cum își văd de treaba lor lipovenii, turcii, tătarii și bulgarii din România. La fel cum își vede de-ale lui orice om de aici, din România, care ți-a oferit TOTUL, pământ natal , adăpost, resurse, absolut TOT. Dar nu ca drepturi colective, care nu sunt recunoscute european! Romania ți-a asigurat, prin legi, drepturi de a-ți utiliza limba, de a avea școli în limba ta, de a-ți practica religia, de a călători liber, de a fi reprezentat în parlamentul de la București, dar și în cel european, de a manifesta, celebra, comemora. Ar fi trebuit să ai aceleași drepturi precum toți ceilalți și nimic în plus sau în minus, dar eu ți-am dat mai mult, că te-am văzut necăjit.

Poți trăi asemeni mie aici, cu bune și cu rele, cu necazuri și bucurii, cu familie și prieteni alături, cu rate la bănci, uneori zâmbitor, alteori mai supărat. Ai țarină să-ți cultivi pământul dat si de strămoșii mei. Și nu ți l-am dat cu chirie, ți l-am oferit pentru vecie prin Decret Regal. Dacă ai fost militar dar si dacă erai pribeag, n-aveai casă și acareturi. Lasă prostiile și nu mai confirma, prin tot ce faci, caracterizarea de “bolnavul Europei”, pe care nenea Churchill ți-a atribuit-o.

Mă rog, eu ți-am spus toate astea ca un bun vecin ce-ți sunt și pentru că-mi păsa de soarta ta și a urmașilor tăi. Dacă tu alegi să abuzezi deja de toată permisivitatea asta, e problema ta, Dar NU FACE, TE ROG, SĂ DEVINĂ „PROBLEMA NOASTRĂ”, CĂ N-O FI BINE DELOC!
RESPECTĂ DRAPELUL ROMÂNESC, CONSTITUȚIA SA ȘI POPORUL SĂU! 

(Nepotul lui Avram Iancu)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.