Cunoscutul și controversatul Program mamut de investiții „Anghel Saligny” a fost relansat...

Cunoscutul și controversatul Program mamut de investiții „Anghel Saligny” a fost relansat anul acesta

0 75

Acest program de investiții în infrastructură, cel mai important program finanțat de guvernul României cu fonduri europene este la un nou început în acest an, an electoral cu mari mize locale. Miercuri, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a semnat 35 de contracte cu autorități locale din România în valoare de peste jumătate de miliard de lei.
Liderul grupului parlamentar liberal al Camerei Deputaților, brașoveanul Gabriel Andronache, a postat declarația sa de susținere a activității colegului său, ministrul brașovean al Dezvoltării, pe Facebook:
Susținem dezvoltarea comunităților locale prin proiecte care cresc calitatea vieții românilor. Partidul Național Liberal este cel care a lansat programul ,,Anghel Saligny”, cu scopul de a reduce disparitățile dintre urban și rural, dar și dintre regiunile țării.
Cele 35 de contracte noi semnate de către ministrul Adrian Ioan Veştea au ca scop modernizarea drumurilor și a podurilor, îmbunătățirea accesului la apă și canalizare, dar și extinderea rețelelor de gaze:
,,Am semnat și astăzi contracte care au ca scop creșterea standardului de viață al locuitorilor din 28 de județe. Sunt un om al faptelor și, împreună cu echipa de specialiști din cadrul Ministerului, mă asigur permanent că facem tot ceea ce ține de noi pentru a iniția și a duce la îndeplinire toate obiectivele propuse în acest sens” – Adrian Veștea, ministrul PNL al Dezvoltării”

Investiții în localități românești pe bani europeni
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 95/2021 a Guvernului Romaniei a fost aprobat Programul National de Investitii „Anghel Saligny” cunoscut in mediul public drept PNDL3, programul fiind continuatorul celor doua programe nationale mari PNDL I si PNDL II derulate incepand cu 2007 in tara noastra.
Programul se intinde pe perioada 2021-2027 si este destinat unitatilor administrativ teritoriale de pe teritoriul national, in fapt primariilor sau asociatilor de dezvoltare intercomunitara, conform One Design

Ce se finanțeaza prin PNI Anghel Saligny?
Potrivit aceluiași One Design, conform informatiilor disponibile de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) se pot finanta urmatoarele obiective de investitii:

  • Alimentare cu apa si statii de tratare a apei;
  • Sisteme de canalizare si statii de epurare a apelor uzate, canalizare pluviala si sisteme de captare a apelor pluviale;
  • Drumuri comunale, locale din interiorul localitatilor, judetene, centuri ocolitoare ale localitatilor;
  • Poduri, podete, pasaje inclusiv pentru biciclete;
  • Sisteme de distributie a gazelor naturale inclusiv bransamente

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.