Cucuveaua lui Iliescu si papagalul lui Basescu

Cucuveaua lui Iliescu si papagalul lui Basescu

0 254

Franta, dupa cum probabil stiti, a mers ieri la vot, pentru a-si desemna presedintele. Pentru prima oara in istoria Hexagonului, o femeie – Segolene Royal – are sanse sa ajunga in fruntea statului european unde tendintele machiste sunt dintre cele mai pronuntate. Putin a lipsit sa n-o faca: candidata socialistilor francezi era cotata azi dimineata de institutul lor de sondare Sofres Unilog cu scorul de 25,7% din preferintele electoratului, la doar cinci procente in spatele candidatului dreptei – Nicholas Sarkozy, care a obtinut 30,5 din voturile compatriotilor prezenti la urne in numar coplesitor.


Centristul Francois Bayrou (18,3%), cel ce promisese sa incurce planurile dreptei si stangii in egala masura, a trebuit sa se multumeasca cu locul trei si pierderea oricaror sperante de a ajunge in turul doi. Cea mai umilitoare infrangere a suferit-o, insa, extremistul Jean-Marie Le Pen, care a obtinut un rusinos 11,5%, dupa ce, la precdentele alegeri reusise sa intre in turul al doilea. Semn ca discursurile xenofobe si solutiile cu iz rasist nu mai sunt nici macar pe placul unor nationalisti infocati cum sunt francezii.


Asadar, desi prenumele viitorului presedinte al Frantei nu se cunoaste inca, se stie in schimb numele celui ce va da tonul cocosului galic din Palatul Elysee. Acesta este Sarkozylene, dac-ar fi sa obtinem un androgin patronimic nascut din impreunarea numelor Sarkozy si Segolene, aflate pe buzele tuturor francezilor de cateva luni incoace.


Similitudinile dintre starea prezidentiala a surorii mai mari de ginta latina si situatia de la Bucuresti ar merita studiate cu multa atentie. Chiar daca presedintelui suspendat Basescu ii repugna sonoritatile limbii franceze, cu care nu s-a imprietenit nici macar dupa ce a patronat Sommet-ul Francofoniei de anul trecut de la Bucuresti.


Pentru ca si la Cotrocenii de pe Dambovita trebile tarii sunt conduse tot de o creatura ciudata, iesita dintr-o impreunare contra naturii intre interesele meschine ale Parlamentului, poftele Curtii Constitutionale si dezideratele inca neexprimate oficial ci strigate deocamdata doar in piata ale electoratului. Suspendatul Basescu a parasit palatul Cotroceni, dar biroul sau este sub lacat, programat sa se deschida automat pe 20 mai pentru a-l primi inapoi. Interimarul Vacaroiu s-a instalat in biroul pe care il ocupase Ion Iliescu pe vremea mandatelor fara numar, cu promisiunea de a fi un presedinte activ, iar nu jucator precum cel pe care l-a inlocuit vremelnic.


Ca mobilierul lui Iliescu a fost pe placul camaradului Vacaroiu nu mira pe nimeni; amandoi au, probabil, aceleasi preferinte pentru stilul balsoi al dulapurilor grele, intesate cu scheletele tineretilor si senectutii lor de rusofili incurabili. Suspecta este insa graba cu care presedintele pentr-o luna Vacaroiu vrea sa promoveze la urgenta legile sigurantei nationale, dupa consfatuiri de taina cu premierul Tariceanu, la pachet cu nefericita lege ANI privind averile alesilor, care zace de luni bune la Senat fara ca presedintele de imprumumut s-o fi remarcat pana acum.


Un presedinte interimar care n-ar putea sa stranga nici un sfert de filiala PSD din fundul provinciei la o cuvantare fara mititei si bere face concurenta unui presedinte suspendat care e in stare sa blocheze circulatia in Capitala si sa aduca la miting chiar si bucuresteni sastisiti de mici si bere dupa o zi la iarba verde. Coabitarea lor la Cotroceni este una dintre cele mai nepotrivite apropieri: daca suntem de acord ca Sarkozylene suna acceptabil, trebuie sa recunoastem ca Basescaroiu si Vacaroiescu sunt niste solutii nefericite pentru numele presedintelui ce i-ar imbraca pe amandoi in acelasi costum.


Exista, insa, un accident genetic care ar intrece in grotesc versiunile de mai sus. Instalarea lui Vacaroiu in studioul lui Iliescu o fi trezit din letargie nu numai praful de pe mobile ci si cucuveaua fostului presedinte al Romaniei, obisnuita sa cante pe sub arcade.


Daca Basescu a uitat sa-si ia cu el si papagalul pe care-l poseda in calitate de matelot incercat, ar trebui sa anunte cineva Protectia Animalelor.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.