Criza de dascali de germana la Brasov

Criza de dascali de germana la Brasov

0 559
Invatamantul in limba germana este in criza de educatori si invatatori la Brasov!  Absolventii de facultate cunoscatori ai limbii germane gasesc foarte usor locuri de munca mai bine platite iar la catedra ajung din ce in ce mai putini. Asta, in conditiile in care tot mai multi parinti vor ca odraslele lor sa invete limba lui Goethe.
Este in mare voga, pare de viitor iar parintii o doresc pentru copiii lor. Limba germana este in ultima vreme la mare cautare in scolile brasovene. De la gradinita, scoala primara, gimnaziu sau liceu parintii prefera ca in programa scolara a copiilor lor sa fie introdusa limba germana. Problema este insa ca nu se gasesc vorbitori de limba germana care sa fie dispusi sa stea la catedra, confirma Ariana Bucur, inspector general ISJ Brasov.
Asta inseamna ca cei care ajung sa predea la clase trebui musai sa fie vorbitori de limba germana dar si absolventi de studii superioare de specialitate pentru disciplinele care sunt in invatamantul gimnazial sau liceal. Educatorii si invatatorii trebuie sa fie absolventi ai facultatilor de psihologie si stiinte ale educatiei. De altfel, in invatamantul primar si prescolar, la Brasov este nevoie de aproape 50 de cadre didactice care sa predea in limba germana. Multi din cei care predau acum germana  sunt suplinitori  si sunt nevoiti, majoritatea, sa dea examene in fiecare vara pentru a ramane la catedra. Sunt, insa, si cazuri in care este neaparat nevoie sa fie angajati invatatori.
Pentru a rezolva deficitul de cadre didactice si statul german va sprijini, in acest an, cu 750.000 de euro invatamantul in limba germana din Romania. Deocamdata nu s-a stabilit cu exactitate ce suma va primi fiecare profesor si in ce conditii.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.