Crede cineva: Petrom, doar 1,02 miliarde lei profit?

Crede cineva: Petrom, doar 1,02 miliarde lei profit?

0 201

Profitul net al Petrom a scazut anul trecut cu 43%, la 1,02 miliarde de lei, dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut a consemnat pierderi de 1,26 miliarde de lei. Potrivit oficialilor companiei, scaderea profitului s-a datorat constituirii de provizioane pentru litigii si a reducerii valorii contabile a rafinariei Arpechim.
Cifra de afaceri neta a companiei petroliere a crescut insa cu 36% comparativ cu anul 2007, la 16,75 miliarde de lei, datorita „pretului in general favorabil al titeiului”.
Ultimul trimestru al anului trecut a fost afecta insa de scaderea abrupta a pretului titeiului si de constitutirea unor provizioane suplimentare. Potrivit directorului general al Petrom, Mariana Gheorge, pentru prima data de la privatizarea, compania a inregistrat o pierdere operationala in ultimele trei luni din 2008 de 1,2 miliarde de lei, comparativ cu 332 milioane de lei in perioada similara din 2007. Pe intregul an, profitul operational a insumat 1,30 miliarde de lei, cu 33% sub nivelul de 1,96 miliarde de lei in 2007.
Directorul general al Petrom a precizat ca rafinaria Arpechim va continua sa fie o sursa de pierderi pentru companie, in lipsa unor investitii masive de modernizare.
„Fara o modernizare masiva, ca la Petrobrazi, Arpechim va fi o afacere care va genera in continuare pierderi”, a precizat Mariana Gheorghe.

Petrom nu vrea sa dea dividende
Managementul Petrom a propus actionarilor sa nu distribuie dividende pentru anul 2008, insa o decizie in acest sens va fi luata in adunarea generala a actionarilor de la sfarsitul lunii aprilie. De asemenea, reprezentantii companiei petroliere au anuntat reducerea semnificativa a investitiilor pentru acest an.
Aceste decizii au la baza „conditiile economice nefavorabile din Romania si din industria petroliera”.
„Investitiile planificate ale Petrom sunt monitorizate si prioritizate in vederea reducerii lor la un nivel adecvat a posibilitatilor financiare actuale si mediului economic problematic. Vom continua amplul program investitional, dar la un nivel considerabil redus fata de cel din 2008, avand in vedere conditiile economice nefavorabile din Romania si din industria titteiului in general”, se arata in raportul Petrom.
Pe de alta parte, reprezentantii companiei au anuntat ca au obtinut in luna ianuarie o linie de pana la 500 milioane de euro de la actionarul majoritar, grupul austriac OMV, pentru acoperirea nevoilor financiare, din care a retras deja 200 milioane de euro.
Pentru acest an, conducerea Petrom considera ca pretul petrolului se va stabiliza in primul semestru si va creste in semestrul al doilea. In acelasi timp, Compania estimeaza pentru anul curent o scadere a marjelor de rafinare fata de 2008, din cauza declinului economic, si o diminuare a vanzarilor de combustibil. Astfel, cererea de carburanti, pe partea de retail, se va reduce cu 5%, iar pe partea comerciala reducerea va fi de 15-20%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.