CONTRIBUTII DECISIVE ALE ROMANIEI LA ELABORAREA ACTULUI FINAL DE LA HELSINKI

CONTRIBUTII DECISIVE ALE ROMANIEI LA ELABORAREA ACTULUI FINAL DE LA HELSINKI

0 468

În contextul Conferinței cu tema Actul Final de la Helsinki – de 40 de ani fundamentul securității europene, care a avut loc la 4 iunie 2015, sub egida ”Dialoguri@MAE”, Ministerul Afacerilor Externe a organizat o expoziție de documente de arhivă, în scopul evidențierii contribuției efective a diplomației române la procesul de negociere care a condus la adoptarea, în 1975, a Actului Final de la Helsinki,socotit unul din marile Tratate europene ale secolului XX.

Vernisajul expoziției a venit în completarea dezbaterilor și schimbului interactiv de idei din cadrul conferinței, atestând, printr-o selecție de documente relevante, rolul foarte important al diplomației române la conturarea Decalogului de principii care, de 40 de ani, reprezintă fundamentul securității europene.

Expoziția a fost inaugurată de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță, care a arătat, în discursul susținut cu acest prilej, că ”România continuă să folosească toate ocaziile, inclusiv cea de astăzi, pentru a-și reitera angajamentul ferm față de respectarea principiilor fundamentale ale Actului Final de la Helsinki și pentru a sublinia, o dată în plus, importanța decisivă pe care o acordă implementării pe deplin a angajamentelor asumate de Statele participante pe toate cele trei dimensiuni ale Organizației”.

OSCE lDe remarcat prezența, la vernisajul expoziției, a unor distinși diplomați români care au avut privilegiul de a fi direct implicați în procesul de negociere a Actului Final de la Helsinki, contribuind astfel la scrierea unei pagini importante din istoria politicii externe românești.

”Actul Final de la Helsinki, pe care îl aniversăm la 40 ani de la semnare, a deschis drumul către o Europă a dialogului, a căutării soluţiilor comune şi a securității prin cooperare. 40 de ani mai târziu, Actul Final de la Helsinki își menține aceeași valabilitate ca întotdeauna. Principiile sale fundamentale – între care, egalitatea suverană a statelor; inviolabilitatea frontierelor; respectul integrităţii teritoriale a statelor; soluţionarea paşnică a diferendelor – toate continuă să guverneze relațiile inter-statale în spațiul OSCE”, a mai arătat secretarul de stat Daniel Ioniță.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.