Consiliul Local a aprobat bugetul municipiului Brașov, pentru 2023

Consiliul Local a aprobat bugetul municipiului Brașov, pentru 2023

0 248

În ședința Consiliului Local de joi, 2 februarie, după 8 ore de dezbateri și mai multe amendamente, consilierii au aprobat bugetul pentru anul 2023, un buget în care, pentru al treilea an consecutiv, municipiul reușește să depășească bariera de 1 miliard de lei la capitolul de venituri, iar la partea de cheltuieli ajunge la 1,5 miliarde de lei. Este un buget construit pe dezvoltarea orașului, zona de investiții fiind prioritară în cadrul capitolului de cheltuieli.

Bugetul previzionat din acest an este structurat pe o estimare a veniturilor de 1,28 miliarde de lei, la care se adaugă excedentul bugetar din anul anterior. Bugetul de cheltuieli depășește 1,54 miliarde lei  – credite de angajament (1,44 milioane de lei – credite bugetare).

În ceea ce privește investițiile, mare parte din bugetul acestui capitol provine din fondurile europene nerambursabile atrase anul trecut, acestea depășind veniturile din taxele și impozitele brașovenilor cu peste 20%.

Pentru acest an, municipiul Brașov are deja în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de 562 de milioane de lei, cărora li se vor adăuga proiectele aprobate pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență în valoare de 860,69 milioane de lei. Alte 270 de milioane de lei reprezintă proiectele depuse prin PNRR, aflate în faza de evaluare.

Printre proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă aflate în derulare în acest an se află:

  • Construire Park & Ride – Bartolomeu;
  • Infrastructură de garaj pentru transportul public;
  • Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului în municipiul Brașov;
  • Terminal transport urban Gara Brașov;
  • Amenajare benzi dedicate transportului public în municipiul Brașov și trotuare adiacente;
  • Extindere sistem de management informatizat al sistemului de transport public;
  • Reabilitare și modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu;
  • Construire grădiniță zona Tractorul Coresi;
  • Amplasare stații de încărcare pentru mașinile electrice în municipiul Brașov;
  • Eficientizare energetică sistem de iluminat stradal cartier Stupini.

În ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, municipalitatea are aprobate 14 proiecte, în valoare de peste 860 de milioane de lei,  proiecte ce vor demara în acest an.

Și în acest an, alocările bugetare vizează secțiunea de dezvoltare a orașului, investițiile și atragerea de fonduri europene sau naționale nerambursabile. Axele de dezvoltare a orașului, propuse și în acest an de primar, sunt următoarele: Brașovul educat; Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți; Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat; Brașovul verde și curat;  Brașovul dezvoltat armonios; Brașovul cultural; Brașovul prosper; Brașovul sportiv; Brașovul administrat corect.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.