Proteste la Chișinău si Bucuresti! Conducerea Senatului consultată pentru o declarație referitoare...

Proteste la Chișinău si Bucuresti!
Conducerea Senatului consultată pentru o declarație referitoare la afirmațiile scandaloase ale ambasadorului SUA!

0 845

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că se va consulta cu membrii Biroului Permanent și cu liderii grupurilor parlamentare, în legătură cu oportunitatea unei declarații comune referitoare la afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit.

„Am luat cunoștință cu surprindere și îngrijorare de textul declarației făcută în urmă cu două zile de ambasadorul SUA la Chișinău, James Petit, pe care o resping fără echivoc. Datorită gravității celor afirmate de ambasador, declarația ar necesita explicații suplimentare din partea autorităților americane. În calitate de președinte al Senatului, mă voi consulta cu membrii Biroului Permanent și cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declarații comune pe această temă”, a afirmat luni Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului transmis AGERPRES.

El susține că ambasadorul SUA la Chișinău „reia și actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritorială a unor țări din regiune printre care și România”.
„Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziția oficială a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador că în decembrie 1989, Congresul Deputaților Poporului al URSS a acceptat și Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, președintele Boris Elțîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic”, a adăugat Tăriceanu.Președintele Senatului a subliniat că „dreptul de a-și hotărî soarta aparține cetățenilor și nu diplomaților”.
„Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă țară democrată să fi spus vreodată că cele două state germane, RFG și RDG, nu ar trebui să se unifice, pentru că ‘nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune’.
Dreptul de a-și hotărî soarta aparține cetățenilor și nu diplomaților, și nici măcar politicienilor, altfel obligați să pună în operă voința populară majoritară. Rămâne de văzut dacă declarația făcută la postul de radio Moldova 1 a fost o gafă a diplomatului american datorată unor grave deficiențe de cunoaștere privind statul diplomaților sau a unor lacune de cultură generală și politică”,
a mai spus Tăriceanu, potrivit comunicatului citat.

radiojurnal

Acţiune de protest faţă de declaraţiile ambasadorului SUA în R. Moldova
Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează o acţiune de protest faţă de declaraţiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, potrivit căruia „Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică”.
Protestul de la Bucureşti se va desfăşura concomitent cu manifestaţia de la Chişinau, din faţa ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, unde participanţii vor cere retragerea de urgenţă a lui James Pettit din funcţia de reprezentant al diplomaţiei americane la Chişinău.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că se va consulta cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune referitoare la afirmaţiile ambasadorului.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.