Comunicat ISU Brașov; recomandări pentru perioada sărbătorilor

Comunicat ISU Brașov; recomandări pentru perioada sărbătorilor

1 109

 În următoarea perioadă, ISU Brașov va monitoriza permanent dinamica intervențiilor înregistrate la nivel judetean iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților. Astfel, cu ocazia minivacanței prilejuite de celebrarea Zilei Naționale a României, peste 130 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor. În acest sens, colegii noștri pot interveni cu peste 70 de mijloace tehnice, dintre care 20 de echipaje de stingere, precum și 13 echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic. Pe linie preventivă, în această perioadă, pompierii au derulat controale la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.

Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire au constat în verificare respectării numărului maxim de utilizatori, dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.

De asemenea, pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, acțiunile de control și verificare vor continua la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

Recomandări

Reamintim cetățenilor câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol:

Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură, iar dacă constatați defecțiuni la acestea, remediați-le;

În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice;

Recomandăm părinţilor

supravegherea permanentă a copiilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să se joace cu focul sau în apropierea mijloacelor de încălzire.

– ⁠Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;

– ⁠Nu aruncați la întâmplare țigările, fumatul în afara locurilor special amenajate fiind interzis;

– Nu blocați căile de acces, pentru a permite intervenția autospecialelor de intervenție, sau accesul la hidranții exteriori.

• Dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora și verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură.

•  Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

•  Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

•  Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

•  Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Întrucât temperaturile sunt în scădere și pot fi emise avertizări de femonene meteorologice periculoase, mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații urgență pot fi obținute prin accesarea platfornei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor, iar în eventualitatea producerii unei situații de urgență, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, în data de 1 Decembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brasov vă invită să participați la activitățile organizate cu această ocazie, începând cu ora 12.00, pe b-dul Eroilor  în fața Primăriei Brașov, unde alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Apararii Nationale, aproximativ 100 de pompieri brașoveni si 10 mijloace tehnice vor participa la activitățile prilejuite de sărbătoarea națională.

Ne dorim să vă bucurați de această minivacanță în siguranță, fără evenimente neplăcute ce vă pot pune viața și bunurile în pericol.

D.D.

COMENTARII

  1. Dacă nu țineți cont de ele, s-ar putea sa va treziți legați de pat de către criminalul aRAHAT!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.