CNAS a publicat Normele pentru plata contributiilor

CNAS a publicat
Normele pentru plata contributiilor

0 275

Un nou record negativ il a fost realizat de catre CNAS. Cu numai trei zile lucratoare inainte de termenul limita pentru plata contributiilor, de catre cei care realizaeaz venituri independente, sunt date publicitatii Normele de lucru.
Conform Normelor pentru noile prevederi fiscale – reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate lamuresc problema contributiei pe acest domeniu: „Cei care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuala pe langa salariu nu platesc cota de 5,5% la asigurarile de sanatate”.
Declaratia pentru contributia la asigurarile de somaj „trebuie depusa personal la agentia unde aveti domiciliul, dar poate va accepta si sa trimiteti prin cineva”. Cat despre procedura depunerii declaratiei la Casa asigurarilor de pensii, totul este in ceata, nu sunt nici un fel de informatii finale si oficiale pana la aceasta ora. Formularul pentru contributiile la asigurarile de pensii nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial. Deocamdata este disponibila varianta de pe site-ul institutiei.

Contributiile de sanatate
Reprezentantul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spune ca persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) pe langa salariu nu trebuie sa plateasca alta contributie.
Desi acest lucru reiese clar din Normele de aplicare a noilor prevederi fiscale, din explicatiile consultantilor si, nu in ultimul rand, ale Ministrului Finantelor Publice Sebastian Vladescu. Reprezentantii CNAS spun ca, asa cum este amintit si in Norme, modalitatea de plata a contributiilor se face cu respectarea Legii 95/2006, articolul 257, dat fiind ca este o Lege speciala. Deci practic, cotizatiiile pe care beneficiarii drepturilor de autor care au si carte de munca le vor plati la stat vor fi de 11% din venitul net (calculat ca venit brut – 20%, cheltuieli forfetare).
Toate celelalte categorii de activitati independente, in schimb, platesc contributile care insumeaza 16,5%.

Contributiile la somaj
Noul formular al declaratiei la asigurarile de somaj, pentru veniturile profesionale, a fost publicat joi, 19 august in Monitorul Oficial. Procedura de depunere a declaratiei: formularul, completat in doua exemplare,se depune la agentia locala a fortei de munca din localitatea de domiciliu. Acolo se calculeaza cota si se transmite contul unde trebuie platita contributia.

Noul formular este in Monitorul Oficial
Ordinul presedintelui ANOFM pentru „aprobarea modelului declaratiei privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor fizice care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, pentru care se datoreaza contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj” a fost publicat. Acesta se regaseste in Monitorul Oficial nr. 588 de joi, 19 august.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.