Cetățenii sunt invitați să-și exprime părerea, în cadrul unei dezbateri publice, legată...

Cetățenii sunt invitați să-și exprime părerea, în cadrul unei dezbateri publice, legată de ,,Strategia verde a municipiului Brașov pe următorii 20 de ani’’

0 43

Unul dintre obiectivele Municipalității este de a transforma Brașovul într-un oraș verde, un oraș prietenos cu locuitorii săi, un oraș sustenabil. De aceea, strategia de infrastructură verde a municipiului este unul dintre documentele programatice importante pentru cum va arăta Brașovul în următorii 20 de ani. Strategia propune conturarea unei rețele verzi, gestionată într-o manieră sustenabilă din punct de vedere ecologic și economic, care să consolideze identitatea orașului. Brașovenii sunt invitați să își spună punctul de vedere cu privire la această strategie până în data de 26 februarie.

,,Brașovul este într-o continuă transformare pentru a deveni un oraș sustenabil, un oraș al oamenilor, un oraș în care îți dorești să locuiești. Realizăm acest obiectiv atât prin investițiile cu impact pozitiv în calitatea mediului, cât și prin crearea bazei necesare construirii unui oraș verde. Unul dintre documentele strategice semnificative pentru a ajunge la Brașovul verde este strategia de infrastructură verde, care ne oferă politicile publice și regulamentele necesare, cât și programele și proiectele pe care municipalitatea trebuie să le implementeze în următorii ani. Fie că vorbim de reconversia fostelor platforme industriale, înființarea de noi parcuri și zone verzi, amenajarea acoperișurilor verzi și a structurilor verzi verticale, crearea de centuri verzi, aliniamente stradale și plantări de arbori de-a lungul căii ferate,  toate au un impact pozitiv asupra vieții orașului. Este un document foarte important pentru cum va arăta Brașovul în următorii 20 de ani, cât spațiu verde vom avea, cât de curat va fi aerul sau cât de confortabil vor trăi brașovenii în orașul lor. Vă invit deci să veniți cu completări sau modificări a acestei strategii, până în data de 26 februarie, urmând ca la sfârșitul lunii martie să propunem documentul final Consiliului Local”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform proiectului, principalele politici publice pe care trebuie să se bazeze Municipalitatea în următorii ani sunt cele legate de extinderea suprafețelor deservite de spațiile verzi urbane și creșterea accesibilității către acestea, conservarea biodiversității urbane și a patrimoniului natural; educarea comunității locale cu privire la sustenabilitatea spațiilor verzi urbane; înverzirea urbană, extinderea și interconectarea spațiilor verzi urbane; managementul sustenabil al infrastructurii verzi urbane și  promovarea amenajărilor peisagistice sustenabile.

Strategia propune și programele necesare pe care administrația ar trebui să le implementeze, fiecare program fiind detaliat până la tipurile de vegetație, cum ar trebui amenajate și întreținute zonele verzi, inclusiv costuri pentru implementare și soluții de finanțare nerambursabilă.

În cazul programului dedicat reintegrării, ecologizării și revitalizării fostelor zone industriale sunt analizate două platforme, Rulmentul și Lubrifin – IUS – Lemexim, în cazul cărora sunt prezentate etapele de tranziție spre amenajarea a două zone verzi de mari dimensiuni.

Și aliniamentele stradale și sensurile giratorii ocupă un loc important în această strategie, de la amenajarea și remodelarea unor aliniamente stradale în tot orașul, până la reconfigurarea unor profile stradale pentru a asigura spații mai largi zonelor verzi, pistelor de bicicletă și zonei pietonale. În sensurile giratorii se propune o remodelare a compoziției vegetale, pentru a asigura o vegetație sustenabilă.

Un alt program important pentru a crește calitatea vieții în orașul nostru este crearea unei centuri verzi din perdele de protecție în zona nordică a orașului, pe o lungime de 120 de km în total, care include drumurile naționale, centura ocolitoare, dar și de-a lungul drumurilor agricole şi a canalelor de irigații care tranzitează zonele agricole.

Un impact pozitiv ar avea și vegetalizarea parcărilor colective din municipiul Brașov, publice sau private, prin plantări de arbori și arbuști care se vor realiza și în cadrul parcajelor, nu doar perimetral acestora.

Un alt program cu efecte directe asupra reducerii poluării și creșterii calității aerului sunt acoperișurile verzi. Acestea sunt recomandate în cadrul tuturor construcţiilor noi, acolo unde structura permite astfel de intervenții. Acoperișurile verzi vor fi opționale/recomandate pentru locuințele individuale și obligatorii pentru toate construcțiile cu caracter public, semipublic sau care cuprind spații comune (de ex: spații comerciale, clădiri de birouri, hoteluri, unități medico-sanitare etc.). Acoperișul verde ar trebui să ocupe cel puțin 80% din suprafața totală a acoperișului. O abordare similară a fost adoptată cu succes în orașul Sheffield din Marea Britanie.

La aceste programe, se adaugă cele dedicate plantării de arbori de-a lungul căi ferate; înființării unor grădini comunitare în spaţiile verzi din cartierele de locuinţe, în unităţile de învăţământ preuniversitar, în curţile instituţiilor publice; managementul speciilor invazive; managementul sustenabil al apelor pluviale; managementul sustenabil al grădinilor private; măsurilor de combatere a alunecărilor de teren cu ajutorul vegetației; declararea zonelor cu biodiversitate ridicată ca arii naturale protejate urbane.

Strategia dedicată infrastructurii verzi vine și cu o serie de propuneri pentru accesibilizarea sau amenajarea de noi zone verzi de mari dimensiuni, cum ar fi: un parc în jurul Sălii polivalente; Dealul Șprenghi; amenajare de pajiști la baza dealului Stejerișul Mare; amenajarea unei grădini publice în curtea spitalului Mârzescu; parcul de pe Dealul Cetățuii; Dealul Melcilor și cariera; promenada de la baza sud-estică a muntelui Tâmpa.

Brașovenii pot trimite propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informații Publice și Mass-Media, sau prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (program Luni-Joi, 8.00- 14.00,Vineri de la 8.00-13.00), până în data de 26 februarie.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.