CEREALELE – OPTIUNEA OMULUI SANATOS

CEREALELE – OPTIUNEA OMULUI SANATOS

0 215

?


?


Daca ne uitam la baza acestei piramide vom descoperi CEREALELE si vom constata ca avem nevoie de cantitati importante din aceasta grupa de alimente pentru a fi sanatosi si pentru a preveni bolile. Cu toate acestea, conform studiilor, consumul curent al alimentelor provenite din cereale este mult mai mic decat ar fi necesar. Haideti sa vedem de ce sunt cerealele atat de importante pentru alimentatia omului modern.


Partea comestibila a cerealelor este reprezentata de semintele sau fructele acestor plante.


Boabele de cereale sunt alcatuite din mai multe straturi, care imbraca un miez. Acest miez (numit uneori si “germene”) contine grasimi nesaturate, proteine, fier, vitamine din clasa B.


El este inconjurat de catre endosperm, un strat de grasimi fixate intr-o matrice proteica.


Urmeaza un strat format din fibre nedigerabile, dar care contine si fier, tiamina, niacina, riboflavina si chiar proteine. Stratul exterior are rolul de a proteja toata samanta.


Cuvantul “cereale” este derivat de la numele roman al zeitei care guverna granele, Ceres.


Toata lumea cunoaste cel putin cateva dintre cereale: grau, porumb, orez, orz, ovaz, secara si alimentele care se fabrica din acestea, paine, faina, paste fainoase, cereale pentru micul dejun etc.


Atunci cand oamenii primitivi au inceput sa introduca cereale in regimul lor alimentar, ei consumau boabele intregi sau macinate, fara se piarda nimic din compozitia plantei.


Astazi cerealele sunt procesate si din pacate ajungem sa consumam numai anumite parti din planta, nu neaparat cele mai hranitoare.


Faina alba de grau si orezul decorticat nu reprezinta cea mai buna optiune pentru un regim alimentar sanatos. Prin tehnicile moderne de preparare s-a inceput sa se adauge fier, vitamine, calciu.


Pentru ca sunt bogate in glucide si sarace in grasimi, cerealele reprezinta combustibilul ideal pentru muschi.


Atunci cand 55-60 % din energie provine din carbohidrati, rezervele de glicogen muscular sunt mentinute la capacitate maxima, in consecinta vom fi pregatiti pentru a face fata eforturilor sustinute.


Recent, cerealele au inceput sa-si recapete popularitatea si locul lor in alimentatia omului modern, fiindca multi cercetatori au atras atentia asupra rolului lor in prevenirea unor boli.


Fibrele alimentare care se gasesc in cereale previn constipatia si diverticulozele, care sunt asociate cu riscul de aparitie a cancerului de colon.


De asemenea, ele au capacitatea de a reduce colesterolul si nivelul glicemiei, ceea ce contribuie decisiv ca controlul bolilor cardiovasculare si a diabetului.


?


Produsele din cereale rafinate au de cele mai multe ori o mare parte din fibrele alimentare eliminate. Acesta este principalul motiv pentru care, optiunea pentru componentele benefice ale cerealelor nu are mai multe variante.


?


I.V.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.