La Brașov se deschide cel mai mare Planetariu din România

La Brașov se deschide cel mai mare Planetariu din România

0 389

Administrația municipala pregătește în această perioadă o frumnoasă surpriză pentru brașoveni – deschiderea la Brașov a celui mai mare Planetariu din România.
Așa după cum am mai informat, amplasarea construcției este realizată în interioriul grădinii zoologice. Practic va fi primul Planetariu care este edificat în interiorul unei Grădini Zoo unde vor putea fi vizionate filmuleţe din diferite categorii – astronomie, geografie sau biologie.
Dacă nu vor fi probleme, deschiderea este planificată pentru sfarșitul acestei luni sau începutul lunii aprilie.

Amenajarea planetariului a costat 8,205 milioane de lei şi a fost începută în primăvara anului trecut, de către firma braşoveană Har&H. Planetariul se află într-o clădire construită în urmă cu trei ani, odată cu modernizarea grădinii zoologice, imobil care a costat 2,432 milioane lei.
Comparativ, cele mai mari planetarii din ţară care au în jur de 45 – 50 de locuri, acesta va avea peste 100 de locuri. Clădirea are o platformă pe care sunt locurile pentru spectatori, iar pentru a facilita accesul persoanelor în scaun rulant există şi un lift.

Spectacolele vor dura 30-40 de minute, timp în care vizitatorii pot călători pe cele mai îndepărtare locuri de pe pământ, pe toate planetele din galaxie sau pot vedea animaţii care îi pot ajuta să înţeleagă mai bine noţiuni de geografie, meteorologie, astronomie sau biologie”, declara Alin Pânzaru, managerul Zoo Braşov.

Date tehnice
Din datele oficiale va fi cel mai mare Planetariu din România din punct de vedere al capacităţii, având 103 locuri de locuri construite pe un planşeu-anfiteatru, de 300 de metri pătraţi, cu o înclinaţie de 23,5 grade, pentru a da senzaţia de profunzime.
Planetariul deţine echipamente moderne, respectiv un sistem superior de proiectare digitală, de 4K, prin intermediul a două video-proiectoare, având ca sursă de lumina diode laser şi accesorii optice de conversie şi mascare, amplasate diametral opus.
Sistemul poate fi updatat ulterior la 8K sau 3D. Din punct de vedere audio, sistemul are 7 canale de sunet, 14 boxe şi două subwoofere, cu putere de 19.000 de W. Realizarea și amenajarea acestuia vor costa peste 8 milioane de lei.

Declarații
„Această investiţie face parte din proiectul de dotare şi modernizare a grădinii zoologice. De atâţia ani de cânt l-am pornit am reuşit să îl ducem la bun sfârşit.
Urmează să vedem cum, sub ce formă în vom include în exploatare, astfel încât să ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus, şi anume acela ca planetariul să fie vizitat de cât mai mulţi braşoveni şi de cât mai mulţi oameni care ajung la Grădina zoologică.
Ne dorim să atragă cât mai mulţi elevi de la şcolile din Braşov care să pună în programa lor şcolară, la un anumit interval, vizite cu clasele aici.
Ne dorim să îi ajute şi pe profesori la predarea lecţiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în faţă, fie că vorbin de lecţii despre exploatarea spaţiului sau lecţii despre flora şi fauna dintr-o anumită parte a globului“, a declarat primarul George Scripcaru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.