Cel mai înspăimântător discurs de până acum al lui Putin, cel în care face apel la reținere nucleară
Este unanin recunoscut că retorica belicoasă și chiar nucleară a rușilor a însemnat de fiecare dată exact contrariul. Celebra Maskirovkă a fost pusă în operă de conducerile sovietice în trecut, ca și de conducerea de azi a Rusiei, prin vocea lui Vladimir Putin.
Recent, liderul de la Kremlin a adoptat un ton împăciuitorist în privința retoricii nuleare, avertizând pe de o parte asupra puterii nucleare inegalabile a Rusiei deocamdată, deținând cel mai mare arsenal nuclear din lume.
Ceea ce a frapat și înspăimântă totodată este aluzia la modificarea radicală a doctrinei militare a Rusiei în fața amenințării intrării unor țări NATO, ca Franța, în războiul ucrainean, dar și invitația la reținere de la retorica nucleară, comandă dată inclusiv apropiaților săi.
Dacă nu avea de gând niciodată să folosească arme nucleare tactice în acest război fratricid cu Ucraina, potrivit tertipului Maskirovkăi el ar fi trebuit să-și înăsprească retorica nucleară, ca instrument de descurajare a țăriilor europene în susținerea Ucrainei, chiar și prin trupe europene trimise în ajutor pe front, știind că Zelensky nu se mai poate baza pe apetența pentru luptă a ucrainenilor.
Președintele rus consideră probabil că intervenția unor trupe europene ale NATO în Ucraina este inevitabilă, iar loviturile ucrainene adânc în teritoriul rus nu mai pot fi evitate, fiind aprobate de Occident, astfel că el calculează efectiv posibilitatea unor lovituri tactice nucleare preventive pe front, în special în regiunea Harkov și Donețk, care să dezintegreze frontul ucrainean și să înghețe conflictul pe anumite aliniamente strategice dinainte stabilite.
Mai ales că de atâtea ori rușii au folosit retorica nucleară agresivă, că se vor prăvălit într-un ridicol perpetuu dacă nu-și vor folosi aceste capabilități măcar limitat și măcar o dată, ar putea considera liderul rus.
Aroganții nu văd niciodată pericolul apropiindu-se, caz de studiu: Zelensky
Zelensky, în grandomania sa stupidă nu vede acest pericol din pură aroganță și este mai ales preocupat să organizeze conferințe de pace în Elveția fără Rusia și China, simple adunări de fani ai Ucrainei care nu pot avea niciun deznodământ nici în desfășurarea războiului, nici în promovarea vreunei păci durabile.
Relativa calmare a retoricii nucleare a lui Putin este tocmai de aceea de rău augur, semn că pregătește ceva devastator pentru trupele ucrainene, cu scopul de a bloca preventiv orice ajutor în soldați din partea NATO.
Ce țară democratică își poate trimite militarii într-o zonă de conflict distrugătoare(în tocător) și radioactivă pe deasupra?
Vladimir Putin se și autointeroga, nelămurit în privința convingerii profund greșite a liderilor occidentali, conform căreia Rusia n-ar folosi armele nucleare niciodată, în nicio situație. Iar liderul rus mai are dreptate într-o privință: Statele Unite nu vor interveni nuclear într-un conflict de asemenea natură în Europa, riscând astfel propria apocalipsă nucleară strategică într-o confruntare directă cu Rusia, nici măcar pentru a onora Articolul 5 din tratatul NATO, aspect asupra căruia se păstrează o tăcere mormântală.
„Avem o doctrină nucleară care precizează că folosirea armelor nucleare este posibilă în caz excepţional, când suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată”, a explicat Putin la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg,
„Dar doctrina poate fi schimbată. Acelaşi lucru este valabil pentru testele nucleare. Vom efectua teste dacă va fi nevoie, dar deocamdată nu există o astfel de nevoie”, a apreciat liderul de la Kremlin.
Întrebarea letală pentru America: Se va autodistruge apărând Europa?
„Noi avem mult mai multe (arme nucleare tactice) decât sunt acestea pe continentul european, chiar dacă Statele Unite le-ar aduce pe ale lor”, iar în eventualitatea unor lovituri reciproce cu astfel de arme între Rusia şi ţările europene ce le deţin, „se vor angaja Statele Unite şi îşi vor folosi armele nucleare strategice ?„, s-a întrebat Putin.
„Eu mă îndoiesc de asta. Dar sper că nu se va întâmpla niciodată”, a completat el liniștitor, cu un calm deloc de bun augur.
„Aş dori să cer tuturor să nu vorbească inutil despre posibilitatea folosirii armelor nucleare”, a concluzionat Putin pe acest subiect, potrivit Știri pe Surse.
„Efectul politic şi psihologic al unui nor de ciupercă nucleară, care va fi transmis între timp pe toate posturile TV în întreaga lume, le va aminti probabil liderilor occidentali un lucru care a prevenit războaiele între marile puteri în perioada scursă din 1945 şi pe care acum în mare măsură l-au uitat – teama de război nuclear”, a mai propus și analistul rus Dmitri Suslov, desigur nu de capul său, preluat de Știri pe Surse.
Niciun pas înapoi, niciun metru de pământ retrocedat Ucrainei!, a decretat Vlaldimir Putin
Suntem pregătiţi pentru discuţii, dar în aceleaşi condiţii pe care le-am discutat mai întâi la Minsk şi apoi la Istanbul şi nu asupra altora inventate.
Totuşi, chiar şi cu (acordurile de la) Istanbul ca bază, trebuie să avem în vedere realităţile de astăzi”, a indicat Putin, făcând referire la faptul că aproape o cincime din teritoriul Ucrainei este ocupat de trupele ruse, care în plus acum au revenit în ofensivă, conform aceleiași publicații online.
Concluzia este că nu poate fi vorba despre nicio retragere fără luptă a trupelor rusești din zonele ocupate, populate în covârșitoarea lor majoritate de ruși încă de acum câteva secole, rupte din Rusia și anexate Ucrainei prin decizia administrativă a lui Lenin, în 1922, iar Crimeea acordată tot Ucrainei de către Hrușciov în 1954 printr-un act administrativ sovietic de același tip.
Libiu Mateescu
Putin este cu piciorele pe pamant, nu ca ramolitul.
Lumea nu vrea sa mai auda despre un nou eperiment ca in Japonia.
De la cursurile ALA (Aparare locala Antiaeriana) predata in scoli, anii 1960 stiu ce inseamna o explozie nucleara.
Cursurile din 1960 au cam vârsta pensiei.
De atunci știința a făcut salturi diabolice.