Ceata tot mai deasa in disputa Ponta – DNA

Ceata tot mai deasa in disputa Ponta – DNA

0 500

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la ieșirea din sediul DNA, că i s-au prezentat rezultatele expertizei din dosarul său, subliniind că a plătit cu 2.000 de lei în plus taxe pe care nu intenționează să le ceară înapoi.
„Da. Mi s-a dat expertiza. Am plătit cu 2.000 lei în plus taxe, dar nu le mai cer de la statul român”, a afirmat premierul întrebat de rezultatele expertizei și cât s-a stabilit prejudiciul.
Victor Ponta a precizat că va da declarații când va fi chemat de procuror cu avocatul. „O sa dau declarații când mă cheamă procurorul cu avocatul”, a spus acesta.

DNA isi mentine pozitia este prejudiciu
Direcția Națională Anticorupție (DNA) informează miercuri că, potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina premierului Victor Ponta se ridică la suma de peste 51.300 lei.
Precizarea DNA vine ca urmare a solicitărilor transmise de reprezentanții mass-media legate de unele informații vehiculate în spațiul public despre dosarul privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari.
„Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei și i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului. Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina inculpatului Ponta Victor-Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei”, se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.
Sursa citată menționează că acest prejudiciu constă în obligațiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA ‘Șova și Asociații’, reprezentată de Dan Șova, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’.

„Ajutorul a constat în aceea că Victor Ponta a pus la dispoziția contribuabilului SCA ‘Șova și Asociații’ înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăți pentru prestarea unor activități juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA ‘Șova și Asociații’.
În realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională pentru SCA ‘Șova și Asociații’. Practic, plățile făcute de SCA ‘Șova și Asociații’ către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA ‘Șova și Asociații’ și, în consecință, la plata către stat a unui impozit diminuat cu 51.321,80 lei, diferență ce reprezintă prejudiciul menționat
„, mai explică DNA.

Ponta acuza DNA de manipulare
„Regret faptul că bătălia politică și de media se duce cu arme necinstite — din expertiza făcută în dosarul meu se arată că SCA ‘Șova și Asociații’ și-a dedus cheltuieli în baza contractului cu mine de 51.321 de lei și se arată de asemenea că au fost plătite taxe și impozite de către ‘Cabinet Avocat Ponta Victor’ în suma de 53.000 lei! Deci, prezentarea doar a primei sume este o manipulare a opiniei publice, ignorând voit plata celor 53.000 lei! Adunând cele două sume nu rezultă prejudiciu față de statul român care a încasat în plus 2.000 de lei!”, a scris miercuri premierul Victor Ponta pe Facebook.
El a atașat postării o copie după această „constatare”, precizând că sechestrul a fost pus în data de 13 iulie.

DNA reactioneaza – datele lui Ponta din alta expertiza
„Fragmentul postat pe Facebook de inculpatul Ponta Victor-Viorel este în realitate un extras din conținutul opiniei separate a unuia dintre experții inculpaților, respectiv expertul desemnat de inculpatul Șova Dan-Coman și nu reprezintă nicidecum rezultatul raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză. Raportul respectiv a fost întocmit de un expert independent, desemnat de organul judiciar, în conformitate cu art. 172 și următoarele CPP”, a precizat miercuri DNA la solicitarea AGERPRES.
„Menționăm că raportul integral de expertiză fiscală și contabilă conține 29 de file și 8 anexe”, mai precizează DNA.

Va reamintim ca Victor Ponta este cercetat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor, la data faptelor avocat, iar Dan Șova pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.