Ceapa, elixirul tineretii

Ceapa, elixirul tineretii

0 455


Niste italieni veniti cu afaceri in Romania, serviti fiind cu o salata de rosii, castraveti si ceapa, s-au aratat entuziasmati si au inceput sa pescuiasca ceapa din salatiera. Repetau in extaz «?cipolla, cipolla?» , adaugand ca ceapa intinereste. Am zambit, crezand ca este o simpla superstitie sau o gluma.


Mai tarziu aveam sa aflu ca intr-adevar ceapa ajuta la regenerarea celulelor, deci cumva…intinereste.


Lasand la o parte rolul in alimentatie, fiind o leguma des folosita in mancaruri sau cruda, ceapa este un medicament naturist foarte eficace, un fel de panaceu universal ca si usturoiul.


Ceapa,? Allium Cepa in denumire stiitifica, este o leguma bienala, trienala sau perena, din familia liliaceelor. Este originara din Asia, dintr-o zona vasta care incepe din India pina in Israel. Istoria cepei se pierde departe, in timp, spre anul 3200 i.Hr., in Egiptul antic. Multe desene prezinta aceasta planta, care era foarte apreciata in acele timpuri si simboliza eternitatea. Linga mumia faraonului Ramses al IV-lea, istoricii au gasit ceapa. Investigind, ei au descoperit ca un cos cu ceapa era un dar pretios la inmormintari, gest aproape la fel de important cu a darui un cos cu piine. In perioada antica se credea ca ceapa da putere, si, de aceea, era preferata de soladti, inainte de a merge la lupta.


Grecii si romanii erau mari consumatori de ceapa si usturoi si elogiau alimentul drept gustos si cu calitati curative.
Ceapa este o planta mult cultivata in numeroase soiuri. In pamant are un bulb mult dezvoltat , bogat in antibiotice si substante zaharate, compus dintr-un disc ingrosat – tulpina propriuzisa, invelit in foi carnoase la interior si membranoasa la exterior.


Frunzele si tuplina sunt fistuloase . Tulpinile florale se termina la varf cu inflorescente sferice, de culoare alb verzui.
Ceapa contine substante albominoide si vitamine, proteine, hidrati de carbon, sodiu , potasiu, calciu, fosfor, fier, iod, siliciu, sulf, flor, uleiuri eterice, vitamina A B1 B2 C si E, avand un miros puternic specific. Mai contine substante asemanatoare antibioticelor care distrug microbii patogeni si de putrefactie din organism.


Este folosita ca diuretic energic, in special in cazuri de edeme, ascite, ciroze, pleurezii, pericardite, litiaza urica, reumatism, guta etc, ca stimulent al digestiei, in diabet datorita proprietatilor hipoglicemiante, pentru efectul antiarterosclerozic;, pentru proprietatile usor hipnotice, in stomatite, afte, furunculoze avand efect asupra stafilococilor, in plagi congestive, ulceratii, degeraturi, dureri de urechi, calmarea nevralgiilor dentare, in cosmetica pentru combaterea negilor si pistruilor, contra oboselii psihice, a surmenajului intelectual. Subtiaza sangele si imbunatateste compozitia de oxigen a creierului. Este folosita si ?in tratamentul unor forme de diaree


Are actiune antisclerogena. Este indicata in edemele hepatice si renale, sub forma de macerat obtinut din 8 cepe la 1 l de vin alb


Ceapa, ca si usturoiul, are minerale si uleiuri care ajuta in lupta cu grasimea si iti vor accelera metabolismul. Consumul zilnic de ceapa are o putere chiar mai mare decat cea a usturoiului .


Ceapa este un remediu la indemana tuturor si se foloseste atat intern , sub forma de suc sau sirop -, cat si extern, sub forma de comprese, impachetari etcMod de intrebuintare:


Se consuma ca atare de la 1/2 la 2 cepe pe zi.
Tinctura se obtine dintr-o ceapa zdrobita, macerata 10 zile in alcool, se filtreaza si se iau doua lingurite pe zi, inaintea mesei de pranz si inainte de culcare. Pentru prostatite se recomanda cure de 10 zile pe luna, timp de 6 luni pe an.
Pentru tuse, infuziile din 4-6 cepe la 1l de apa indulcita cu 10mg miere sau zahar , se stoarce si se beau 1-2 cani calde pe zi, din care una dimineata. Se poate amesteca cu ceai de tei.
Pentru reumatisme se utilizeaza un decoct din 3 cepe mari la 1l de apa, se ia cate o cana dimineata si seara la culcare.
In furunculoze, plagi, degeraturi, accelerarea proceselor de colectare a abceselor si a flegmoanelor este eficienta cataplasma cu? o ceapa fiarta sau coapta
Ca remediu pentru indepartarea apei din organism se folosesc foile de ceapa presate si stecurate, amestecate cu miere si vin alb.
In tuse rebela si raguseala, ceapa coapta si mancata cu unt are o eficienta actiune emolienta si calmanta.
Consumata la masa de seara, ceapa are un efect somnifer.
Pentru durerile de rinichi se taie o ceapa in jumatate si se freaca pe locul dureros.


Este contraindicata bolnavilor de hiperaciditate gastrica.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.