Castanul salbatic(Aesculus hippocastanum)

Castanul salbatic(Aesculus hippocastanum)

0 254

?Partile utile?:


????????? Partile folosite in scop medicinal sunt ?scoarta si castanele, adica semintele. Castanele se recolteaza in septembrie si octombrie, pe masura ce cad din copac.


????????? Castanele se folosesc crude sa conservate in alcool. Ele contin amidon, albumine, grasimi, saponine (escina), principii amare, tanin, flavonoizi.


????????? Substantele active din seminte confera castanelor proprietati antiinflamatoare, antiedematoase si produc vasoconstrictie venoasa.


????????? Scoarta contine o cantitate mare de tanin, precum si substante cumarinice de tipul oxicumarinei si aesculinei. Se recolteaza primavara, pentru a extrage din ea aesculina.


????????? Scoarta are actiune tonica, febrifuga, hemostatica si de protectie vasculara.  1. Utilizari terapeutice?:

????????? Produsele farmaceutice din castane au indicatii in terapia varicelor, hemoroizilor, flebitelor, sindromului Raynaud, tromboflebitelor, insuficientei venoase cronice, a edemelor postoperatorii, a bolilor cu fragilitate vasculara crescuta si tendinta la hemoragie.


????????? Castanele nu se folosesc ca atare. Din acestea se fabrica, prin procedee farmaceutice, tincturi, extracte, unguente, supozitoare, comprimate si chiar forme injectabile. Intra in compozitia unguentelor, a granulelor ?si a gelului.


????????? In caz de constipatie cronica, cu hemoroizi care sangereaza, se poate utiliza acelasi gemoderivat din muguri de castan salbatic. Castanul salbatic s-a dovedit util si in combaterea trombozei hemoroidale acute, precum si ca terapie de fond in boala hemoroidala. La fel de eficient s-a dovedit in emfizemul pulmonar, chiar in faza complicata, cu insuficienta respirat


????????? Antiinflamatorie


????????? Antiedematoasa


????????? Vasconstructie venoasa  1. Preparate?:

????????? Tinctura din scoarta-Se poate folosi impreuna cu extract de alun si de mur in caz de emfizem pulmonar; cu cel de scorus in staza limfatica. In hemoroizi, varice si flebita se poate folosi si tinctura din scoarta de castan salbatic, in concentratie de 10 la suta.


????????? Extractul din muguri de castan salbatic se foloseste cu succes la tratarea tulburarilor de circulatie venoasa, mai ales in caz de varice si tromboflebita. Ca este vorba de varice, hemoroizi, tromboflebita sau doar de o fragilitate capilara, o cura de macar o luna si jumatate cu sirop de muguri sau cu macerat glicerinat aduce o ameliorare considerabila, daca nu chiar vindecarea. Mugurii fratelui sau vitreg, castanul comestibil (Castanea sativa), au si ei un efect destul de puternic in bolile venelor, fiind cu precadere indicati femeilor care au asemenea probleme in urma utilizarii contraceptivelor. Administrare?: 1 doza de 1,5 ml de 1-3 ori pe zi, diluata in putina apa, inainte de mesele principale.
Preparatul diluat se soarbe lent si se tine c?t mai mult in gura pentru favorizarea absorbtiei prin mucoasa bucala.


????????? Maceratul din muguri de castan salbatic se foloseste si in caz de staza venoasa periferica cu varicozitati, tromboflebita a membrelor inferioare, dar si in insuficienta cardiaca congestiva, in caz tulburari de circulatie. De asemenea, se poate prescrie in dismenoree si menometroragii.


????????? Crema, gel, unguent- tratamentul hemoroizilor si al acidentarilor la sport.


????????? Castanele sunt o materie prima pentru fabricarea unor sapunuri si uleuri tehnice, a cleiului. Scoarta de castan este utilizata in industria tabacaritului, la prelucrarea pieilor de animale.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.