Cardul national de sanatate din 2010

Cardul national de sanatate din 2010

0 251

La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de urgenta privind introducerea cardului national de sanatate. Cardul national va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul lor, un card medical profesional.
Acesta se va emite individual, pentru fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani, asemenea cartii de identitate si va cuprinde datele de identitate si codul numeric personal ale asiguratului,
codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate.
De asemenea, cardul va contine si date de natura medicala, care vor fi stocate pe un cip. Cip-ul va contine diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, dar si numele si datele de contact ale medicului de familie.
Cardul va fi livrat prin Posta, la domiciliu, fiecarui asigurat. Producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre Imprimeria Nationala S.A, iar personalizarea documentului – de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din cadrul Directiei Generate de Pasapoarte, structura componenta a Ministerului Administratiei si Internelor.
Implementarea procesului de introducere a cardului national de sanatate va incepe din luna ianuarie 2011, iar primele carduri vor fi primite de asigurati in al doilea semestru din 2011. Data de intrare in vigoare a cardului se va stabili prin hotarare de guvern.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.