Brexit: Discuții în Cabinet pentru un al doilea referendum!

Brexit: Discuții în Cabinet pentru un al doilea referendum!

0 238
Guvernul britanic s-a angajat, cu diferite grupuri din parlament, în discuții referitoare la organizarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit.
Totuși, planul cu privire la perioada de timp în care ar putea fi organizat un al doilea vot privind retragerea Marii Britanii din UE, prezentat de cabinet, este „complet greșit”, potrivit liderului Partidului Liberal Democrat, din opoziție, Vince Cable.
„Aceste discuții au adus la suprafață faptul că în cercurile guvernului se manifestă o neînţelegere deplină cu privire la perioada de timp în care poate fi organizat [un nou vot]”, a declarat pentru The Guardian liderul liberal-democrat Vince Cable, citat de Sputnik Internaţional.
De asemenea, fostul procuror general Dominic Grieve, membru al Partidului Conservator, s-a numărat printre politicienii care și-au exprimat dezacordul cu privire la planul Cabinetului legat de organizarea unui referendum.
Dacă parlamentul dorește organizarea unui referendum și guvernul este pregătit să-l faciliteze, ar putea fi organizat rapid și într-o perioadă de timp limitată legată de extinderea articolului 50. Este uimitor ca Guvernul să vină cu astfel de cerinţe când acordul privind Brexit – care a  fost respins în totalitate de Parlament – nu oferă nicio certitudine cu privire la relația noastră viitoare cu Uniunea Europeană și ar rezulta pur și simplu în ani de discuții și negocieri (…). Nu este nici util, nici corect să se transmită astfel de informații care induc în eroare”, a declarat Grieve citat de Express.
In this image from TV, Britain's Prime Minister Theresa May gives a statement to parliament Monday July 9, 2018.

 

Prim-ministrul Theresa May a început discuțiile cu parlamentarii cu privire la următorul pas care urmează să fie luat pentru ieşirea din impasul legat de Brexit, după ce deputații au respins acordul de retragere din UE propus de aceasta, ceea ce a deschis calea către un Brexit fără acord.

Miercuri, May a supraviețuit votului de neîncredere în Guvern și a invitat parlamentarii la dialog pentru găsirea de soluţii. Partidul Laburist, condus de liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a refuzat să participe la discuții.
Având în vedere că data pentru Brexit, prevăzută de articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, şi anume 29 martie, se apropie, May a anunţat că îşi va prezenta luni propunerile pentru pașii următori în chestiunea Brexit. Propunerile trebuie apoi discutate și amendate de parlamentari.
Presa britanică a relatat joi, citând un document al Cabinetului, că guvernul crede că va lua mai mult de un an organizarea unui al doilea referendum privind Brexit.
Totuşi, liderul Partidului Liberal Democrat din partea opoziției a negat această idee.
„Ar fi perfect posibil să organizăm un nou vot popular care să aibă loc chiar în luna mai, fără a încălca cerințele constituționale și practice”, a afirmat Cable.

BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik, Doina Crainic.

https://ro.sputnik.md

Theresa May se agata de Planul B
Slabita, umilita, fara busola, dar supravietuitoare a motiunii de cenzura depusa de laburisti, premierul britanic mai are o singura carte pe care s-o prezinte Parlamentului.

brexit 1 In picioare, Theresa May se agata de planul B

In doua luni Brexit-ul bate la usa iar premierul britanic pare sa nu mai aibe timp

O carte apreciata ca tardiva, multi reprosandu-i lui May, inclusiv Bruxelles-ul, ca a neglijat prea mult timp construirea unei majoritati in Parlament in jurul unui acord posibil cu UE privind Brexit.
Caracterul secretos si neincrezator al Theresey May a fost deseori criticat in gestiunea prea solitara a acestui dosar care merita consensul national.
Premierul britanic si-a continuat negocierile pentru a ajunge la un consens pe tema Brexit dar opozitia a denuntat un dialog de fatada, acestia avertizand-o ca trebuie clar sa evite eventualitatea unei iesiri fara acord din UE, daca doreste cu adevarat un dialog.
In fine, dupa respingerea masiva, marti, de catre deputati a acordului Brexit pe care May l-a negociat cu Bruxelles, premierul trebuie sa prezinte un plan B, luni, dar deputatii nu-si vor exprima votul pe acest plan decat in 29 ianuarie, la doar doua luni inaintea datei Brexit-ului. In timp ce liderii UE i-au cerut Londrei sa-si clarifice pozitia, ipoteza unei reportari a Brexit-ului pare ”inevitabila”, a estimat ieri fostul premier laburist Tony Blair.
Potrivit unor observatori, Theresa May este pe cale sa dezvolte o noua strategie politica, incercand sa demonteze alternativele propuse de catre deputati pentru a dovedi ca numai acordul sau negociat cu UE este valabil. O ipoteza valabila pentru ca proiectul partizanilor unui Brexit dur (fara acord cu Uniunea Europeana) nu a convins. Cel putin pana in prezent. Doi ani au fost necesari negociatorilor europeni pentru a elabora un acord de 595 de pagini pentru o iesire a Regatului din UE. Cum isi pot imagina  englezii, cand data divortului este 29 martie, ca May ar putea modifica, apoi negocia cu Bruxelles si apoi supune deputatilor un nou acord intr-un timp asa scurt? Teoretic, misiune imposibila.

Scenarii negre
Peste 170 de actori din lumea economica cer o noua consultare in Marea Britanie pe tema Brexit, singurul mijloc, in opinia lor, de a evita o iesire din UE fara acord, echivalentul unei prabusiri al lirei sterline si a unei explozii a soimajului. O iesire dezordonata din UE, fara perioada de tranzitie care sa amortizeze socul ar face ca relatiile economice dintre Regat si UE sa fie reglate de Organizatia mondiala a comertului si o multitudine de controale vamale si reglementari vor fi puse in vigoare in regim de urgenta. Totul va fi afectat: transportul aerian si rutier, aprovizionarea cu medicamente (Marea Britanie va parasi Agentia europeana a medicamentelor), retelele de telefonie, serviciile de streaming, operatiunile bancare, calatoriile britanicilor in Europa cu autoturismul , ei trebuind sa obtina un permis auto international, etc. Totul pe fondul pe fondul unor munti de hartii birocratice. In afara negocierii cu Bruxelles o amanare a termenului Brexit (29 martie), nu este clar ce ar mai putea obtine May de la (inca) partenerii europeni, cata vreme acestia din urma au spus raspicat ca acordul trantit marti de deputati nu va fi renegociat. ”Nu vom sacrifica interesele europenilor pentru a rezolva problemele de politica interna ale britanicilor”, a afirmat, tot marti, Emmanuel Macron.

Franta, strategie pentru ”no deal”
Cum scenariu unui divort fericit al Marii Britanii de UE este din ce in ce mai ireal, Franta, prin premierul Edouard Philippe, a anuntat ieri declansarea unui ”plan legat de un Brexit fara acord”. Planul, pregatit din aprilie 2019, ”include masuri legislative si masuri juridice care vizeaza sa nu existe o intrerupere in ce priveste drepturile si ca drepturile concetatenilor nostri sau ale firmelor noastre sa fie protejate efectiv”, a precizat Philippe.
Proiectul a fost prezentat pentru adoptare, ieri, Senatului, in forma definitiva, dupa Adunarea Nationala, miercuri. Planul vizeaza in primul rand protejarea interesului cetatenilor francezi care traiesc in Marea Britanie, garantarea unui statut pentru cetatenii britanici din Franta si masuri in vederea restabilirii controalelor de marfuri la frontiere.
Phillipe a anuntat si ”un plan de 50 de milioane de euro de investitii in aeroporturile si porturile franceze”, adica ”locurile cele mai vizate de modificarile ce vor fi aduse”, dar si angajarea a 600 de persoane in servicii vamale, control veterinar si in alte agentii de stat. Un plan care vizeaza si sectorul pescuitului, care ”cel mai susceptibil la un impact dur in cazul unui Brexit fara acord”, se afla in studiu.

http://www.national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.