Batalia pentru o paine europeana curata

Batalia pentru o paine europeana curata

0 276

Cunoscandu-se faptul ca romanii stau prost la capitolul siguranta alimentara, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara a inceput, avand in vedere apropiatul termen al integrarii, o adevarata batalie pentru alimente mai curate si mai sanatoase. Iar produsele de panificatie sunt o prima prioritate a inspectorilor. De aceea, dupa 1 ianuarie 2007 multe unitati de morarit si panificatie vor fi inchise pentru nerespectarea normelor europene de igiena.


Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana inseamna pentru multe unitati din sectorul alimentar inchiderea definitiva a portilor. Aceasta pentru ca Uniunea Europeana nu permite nici un compromis cand este vorba de siguranta alimentara a populatiei.


Procesul a inceput deja si va continua si dupa momentul aderarii Romaniei sub stricta monitorizare a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare. Unitatile de morarit si fabricile de paine insalubre au fost deja inchise in mare parte. Estimarile Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare sunt ca pana la 1 ianuarie 2007 aproape doua mii patru sute de astfel de unitati vor inceta sa mai functioneze in Romania.


Seful ANSVSA, Marian Avram, spune ca autoritatile au fost generoase pentru ca toti cei care lucreaza in domeniu stiau inca de acum doi ani ce trebuie sa faca si au avut deci timp pana in octombrie acest an sa remedieze problemele. Unii au facut-o investind milioane de euro in modernizare si adaptare la normele europene de productie. Altii au depasit termenul si au platit scump.


Portile unitatilor neigienice s-au inchis si vor continua sa se inchida, pe masura ce vor aparea noi unitati neconforme, spune domnul Avram.


Potrivit Autoritatii Sanitar Veterinare in ultimele doua luni au aparut aproape doua mii de unitati de morarit si panificatie noi, care vor fi supuse insa acelorasi controale.


In „batalia pentru o paine curata” s-a angajat si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. La inceputul lunii, in urma unui control la peste o mie de agenti economici care vindeau paine s-au dat amenzi de aproape 270 de mii de lei noi si s-au retras 1700 de kilograme de paine.


Cele mai dese nereguli constatate de protectia consumatorului: painea era expirata sau nu avea termen de garantie, nu avea eticheta cu numele producatorului, ingredientele si cantitatea, asa cum ar fi normal.


Protectia consumatorului sanctioneaza insa si unitatile unde painea e expusa in spatii neigienice iar vanzatorii care o ating nu poarta manusi, asa cum ar fi normal.


In fine, desi consumatorii pot fi multumiti ca painea cumparata va fi mai buna, ei trebuie sa se astepte la o noua scumpire a acesteia din luna martie a anului viitor.

Marii producatori spun ca scumpirea va rezulta din productia nesatisfacatoare de grau, dar va servi si la amortizarea cheltuielilor facute pentru modernizarea unitatilor de productie si adaptarea la cerintele europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.