Babele – o superstitie a primaverii

Babele – o superstitie a primaverii

0 734
Babele vestesc si ele venirea primaverii, se spune ca in aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna incepe sa-si dea jos cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi si astfel in fiecare si afara se face putin mai cald, iarna lasand loc primaverii sa vina. Babele reprezinta o traditie pur romaneasca, o superstitie a inceputului de primavara: de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in asa zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani, altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv.
Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios. Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.
Traditia este atat de veche incat adevaratele ei origini nici nu se mai cunosc, la fel cum se intampla si cu interpretarea zilelor pentru care ezista mai multe variante la fel se intampla si cu alegerea babelor;
– o metoda este aceea de a-ti alege o zi oarecare intre 1 si noa martie, o alta metoda este de a-ti alege baba in functie de ziua de nastere, daca ziua se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci si baba va fi in ziua respectiva, de exemplu daca este cineva nascut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ;
– daca data nasterii este formata din doua cifre atunci se procedeaza astfel: de exemplu cineva este nascut pe17 decembrie, ziua in care ii pica baba se calculeaza astfel 1 + 7= 8, deci baba este pe 8 martie.
“Babele” sunt, in credinta populara, vrajitoare care au puterea de a influenta starea vremii intr-o anumita zi din aceasta perioada. Fiecare “baba” are puteri magice intr-o singura zi.
Oamenii isi aleg cu anticipatie una dintre zilele acestei perioade, hotarand ca aceea va fi “baba” lui. Cele mai multe doamne si domnisoare au o preferintã pentru zilele de 7 si 8 martie, deoarece au semnificatie deosebitã. Cifra 7 este consideratã misticã si portã noroc. Opt martie este Ziua Femeii si, de obicei, totul merge bine atunci, deoarece se primesc cadouri. Desi se stie mai putin acest lucru, “babele” tin panã in 9 martie, cand Biserica Ortodoxã celebrezã jerfa celor 40 de Mucenici.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.