Asimilarea și maghiarizarea în forță a secuilor prin destructurarea lor etnico-lingvistică

Asimilarea și maghiarizarea în forță a secuilor prin destructurarea lor etnico-lingvistică

3 1759

Ce refuza ungurii sa accepte: a nega Tratatele internationale de Pace incheiate  dupa cele doua Razboaie mondiale,este ca si cum ai nega azi existenta Holocaustului ! Atunci cum sa pretinzi acum sa  fie atribuit (cui?) un „ pamant natal”, cu o intindere proportionala cu… numarul secuilor ?!  
Care proportie? La ultimele recensaminte s-au mai declarat secui, pe bune, doar vreo 300-400 de persoane !! Se pune problema: de cand „natalitatea” a redevenit… la Budapesta un criteriu de proprietate si nationalitate administrativa?
Ciudat este ca in „nomenclatorul minoritatilor” din Romania, secuii nu au fost lasati sa se inregistreze ca minoritate si nici sa aiba reprezentanti proprii in Parlamentalaturi de celelalte minoritati !!
In plus, nici macar una singura dintre aceste minoritati parlamentare nu revendica in Romania un … teritoriu propriu. Ba chiar liderii maghiarimii, la aceasta intrebare   recunosc ca secuii au fost asimilati si ca de fapt acum …statistic , sunt socotiti maghiari !! Deci, teoretic,… secuii nu prea ar mai exista , desi expresiile lor specifice si traditiile  frumoase  sunt ,lingvistic chiar importante !! 
Culmea este ca tocmai cei care pretind să se recunoasca  in Parlament existenta unui „Tinut secuiesc” sunt si cei care, cu jumatate de gura, nu confirma existenta reala a secuilor, ca etnie distinctă, adica liderii UDMR!! Numai ca aceste adevaruri stiute de toata lumea , in timp au fost falsificate intr-atat de liderii unguri de la Budapesta, cat si de UDMR.ca nimeni nu mai stie ce se vrea… 

Principalul interes sa-i declare pe secui traditionali, la gramada cu cei circa 90 -100.000 de tigani maghiari din Transilvania, drept unguri, a pornit de la necesitatea obsesiva de a creaste la peste 5% numarul maghiarilor din Romania, pentru a putea participa la alegeri ca organizatie/partid repezentand monobloc o …etnie !! 
Daca secuii sunt socotiti tot unguri, „la fel de unguri cum sunt oltenii fata de romani” (citandu-l pe raposatul Verestoy), atunci sansa de a sustine  infiintarea unui „Tinut secuiesc in Romania„, n-ar mai fi chiar un non-sens! Ori toata lumea, politica si istorico-stiintifica stie si recunoaste …in particular: că evolutie istorica, folclorica si lingvistică, secuii si ungurii sunt evident doua neamuri diferite!!  
Acesti secui – ce se considera asa de sute de ani! – secui, iar nu maghiari (!) – sunt situati de secole in curbura Carpatilor. Exista si un exceptional studiu intitulat „Gesta Siculorum”, publicat in urma cu trei decenii de catre scriitorul Adrian Hamzea in Revista Astra care detalia, cu multe documente originale, tocmai acest adevar istoric indubitabil! De asemenea, secuii, ca grup etnic chiar si religios distinct, de ordinul sutelor de mii,  au fost mentionati in toate statisticile austro-ungare pana la 1919, inclusiv la Trianon, cand despre acest Grup etnic, brusc, nu a mai vorbit nimeni. Au fost declarati, pur si simplu unguri, din interese politice, fara sa-i intrebe nimeni ce sunt. 

Dacă s-ar tine, chiar si azi, un … referendum adevarat in „secuime”, in care sa fie intrebati, pe bune, ce sunt: „ secui sau maghiari?,” rezultatele ar fi neasteptate, chiar in randul unei populatii asimilate „intensiv” prin toate mijloacele  de catre unguri, in ultimele 8-9 decenii! 
Oare, stiu secuii din Harghita si Covasna ce au de pierdut ca etnie distinca in E.U. atunci cand au renuntat sa se mai considere secui?  O cercetate sociologica finantata de UE a constat tocmai ca li se ascunde acestor etnici ce au avut de pierdut atunci cand s-au declarat maghiari!
Legislatia romaneasca alaturi de cea comunitara din UE, sprijina in mod justificat si generos acele entitati etnice minoritare care nu au sprijinul unei tari mama. 
Asa sunt, de pilda, bascii din Spania si din Franta ce se bucura de importante drepturi, nerecunoscute, bunaoara, germanicilor din Alsacia sau italienilor din Corsica. Ca si tiganii… care au luat aceeasi țeapa! Motivul este acela ca etnicii care au o tara „mama”, nu sunt amenintati cu pierderea in timp, a identitatii etnice, implicit cu disparitia etniei respective, ori a limbii proprii. 
De aceea ei sunt sustinuti de comunitatea internationala, deoarece pentru ei nu exista tari mama, de „sprijin/ bastina”. Altfel spus, cand au fost asimilati, cu forta cei peste 280.000 de romani din Ungaria, asta n-a inseamnat disparitia etniei romanesti. Dar daca dispar secuii din Romania, teoretic dispare insusi neamul secuiesc, cu tradițiile, obiceiurile si folclorul sau. 
Cu „sprijin” de la Budapesta, prin maghiarizare intensiva, in pericol de disparitie sunt, ca etnie distinctă,chiar secuii din Romania, (Ca si romanii din acele zone !!). Dar asta nu din pricina unei politici de” genocid” a statului roman. Dimpotriva, secuii si putinii romani ramasi, sunt pe cale de disparitie din pricina politicii de maghiarizare fortata din secolul trecut si dupa 1990, a fatarniciei liderilor politici si religiosi, care si-au tradat neamul si au intrat in jocul meschin al UDMR. (In foto  Placa memorială de la Siculeni)

Cata vreme secuii se declara maghiari, ei recunosc ca au o tara de bastina – Ungaria -, care, atat cat este permis de legile internationale, teoretic le va sustine interesele culturale.
Uniunea Europeana asumandu-si obligatia de a fi tocmai protectorul acestor etnii specifice. Li s-a prezentat secuilor aceasta alternativa? Tare ne-am indoi…! Adevarul este ca secuilor li s-au ascuns dezavantajele faptului ca au tot acceptat sa se declare maghiari, inca de pe vremea raposatei Regiuni Autonome Maghiare, cand chiar liderii maghiari, membrii de frunte ai PCR, promovand „sloganul oficial ca in Romania traiesc ;„romani, maghiari, germani si alte nationalitati…”.Practic, suntem in fata unei tragedii:

Prof. DEAK ANDREI, D.D.Rujan

In foto : Masacrul de la Siculeni (latină: Siculicidium „uciderea de secui”, în maghiară: Madéfalvi veszedelem.) 
A fost o execuție în masă organizată în anul 1764 de catre trupe austro-ungare împotriva secuilor rebeli, care s-au împotrivit interzicerii privilegiilor  acordate soldaților regimentelor secuiești pentru paza graniței militare
Acțiunea a fost ordonată de Curtea imperială de la Viena si grofii de la Budapesta.
Cu executarea ordinului a fost însărcinat generalul  Nikolaus Buccowguvernatorul imperial al Transilvaniei, care, după refuzul secuilor de a se supune, și-a dat demisia. 
Locul lui a fost luat de generalul conte Joseph  Siskovicscare, în seara înzăpezită de 7 nuarie 1764 (ajunul 
Crăciunului Ortodox), a atacat localitatea Mádéfalva (azi Siculeni).
În timpul masacrului, peste 400 de bărbați, femei și copii au fost uciși de salvele de artilerie ale unor batalioane austriece si maghiare  (surse , w-pedia).

COMENTARII

 1. Dle Janos! Aveti perfecta dreptate!
  Dar daca va…ghiceste politia secreta a UDMR,
  v-o spun pe romaneste:
  Ati belit-o!

 2. CE CRED MAGHIARII DESOPRE SECUI !

  Românii nu sunt capabili să țină dușmănie, sunt în această privință moi, lipsiți de consecvență și tenacitate. Sunt… cumsecade! Pericolul pentru maghiarime vine dinspre tineretul secuiesc, care începe să priceapă că era mai profitabil pentru secui să-și asume condiția etnică de neam fără nicio relație apropiata de înrudire cu maghiarii.
  Tot mai răspândită este printre tinerii secui ideea că numai Budapesta a avut de câștigat de pe urma maghiarizării secuilor….
  Secuii își pun tot mai mult întrebarea de ce până la Trianon (1920) autoritățile ungurești făceau statistici separate despre secui, considerându-i pe aceștia că …sunt tziganii maghiarilor.

 3. Secuii se considera asa de sute de ani! – secui,! iar nu maghiari (!) – sunt de secole in curbura Carpatilor , Exista un exceptional studiu intitulat „Gesta Siculorum”, publicat in urma cu trei decenii de catre scriitorul Adrian Hamzea in Revista Astra care detalia, cu multe documente originale, tocmai acest adevar istoric indubitabil! De asemenea, secuii, ca grup etnic chiar si religios distinct, de ordinul sutelor de mii , au fost mentionati in toate statisticile austro-ungare pana la 1919, inclusiv la Trianon, cand despre acest Grup etnic, brusc, nu a mai vorbit nimeni. Au fost declarati, pur si simplu unguri, din interese politice, fara sa-i intrebe nimeni ce sunt.
  Dacă s-ar tine, chiar si azi, un referendum adevarat in „secuime”, in care sa fie intrebati, pe bune, ce sunt: „ secui sau maghiari?,”

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.