Anunt public – Guvernul Ponta reduce pretul la medicamente cu 20%!

Anunt public – Guvernul Ponta reduce pretul la medicamente cu 20%!

0 468

Medicamentele compensate se vor ieftini cu 20% de la 1 iulie, iar Romania va avea cele mai mici preturi din Europa, a anuntat lui ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Masura fusese anuntata acum cateva zile, din Turcia, si de premierul Victor Ponta, care a declarat ca a fost „realizata cu mari eforturi de catre Guvern”. Trebuie retinut ca reducerea nu va fi egala pentru toate medicamentele de pe piata, ci este vorba de un procent mediu.
„Incepand cu 1 iulie Romania va trece la cel mai mic pret european la medicamente, asa cum este normal. Preturile de aici nu pot fi similare cu cele din tari cu alte PIB-uri fata de tara noastra”, a declarat luni ministrul Sanatatii.
Nicolae Banicioiu a spus ca au existat discutii cu toti factorii implicati – FMI, Comisia Europeana, asociatiile de producatori, de distribuitori, lanturile de farmacii – pentru a asigura distributia si accesul la medicamente al romanilor.medicamente-600-x-400
Ministrul sanatatii a spus ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si toti banii care vor fi economisiti prin preturile mai mici „vor ramane la Ministerul Sanatatii, vor fi parte a programului de a innoi lista de medicamente compensate”.
„Toate surplusurile economisite vor ramane tot la pacienti”, a subliniat reprezentantul Guvernului.
Intrebat despre riscul ca, din cauza preturilor mici, medicamentele sa fie vandute in strainatate, Nicolae Banicioiu a spus ca au fost adoptate o serie de reglementari pentru a interzice asa ceva.
„Trebuie sa asiguri intai piata interna si apoi poti sa mergi la exportul paralel”, a spus ministrul, explicand ca acum sunt sanctiuni mai dure, care pot merge pana la pierderea licentei pentru cei care nu respecta reglementarile in domeniu.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.