ANAF a publicat Ghidul despre Declarația unică 2024

ANAF a publicat Ghidul despre Declarația unică 2024

0 61

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii

oferite contribuabililor, un material informativ despre Declarația unică – Formular 212, privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. De asemenea, persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate vor depune Declarația unică.

,,Recomandăm ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura

organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

Contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la

Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale, cu

ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni:

 înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;

 completarea Declarației Unice;

 depunerea Declarației Unice.

Lista sediilor unităților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăsește pe portalul www.anaf.ro, secțiunea Asistență contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice’’, precizează ANAF.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.