Amurgul zeilor pentru Coldea, Dumbravă, dar și pentru credibilitatea SRI

Amurgul zeilor pentru Coldea, Dumbravă, dar și pentru credibilitatea SRI

1 56


Inculparea foștilor comandanți ai Serviciului Român de Informații este cea mai devastatoare lovitură pentru imaginea principalului serviciu de informații românesc de la cazul Portocală încoace.
În vremea „binomului” lui Cristoiu, termen cu care marele jurnalist a definit alianța necurată dintre Laura Codruța Kovesi și generalul Coldea, acesta din urmă domina copios statul român prin intermediul celui paralel creat de cei doi, la indicațiile președintelui României de tristă amintire, Traian Băsescu.
În acele vremuri generalul Dumbravă, șeful Direcției Juridice a SRI, efectua urmăriri penale de capul lui, apoi trimitea concluziile sale în plicul galben judecătorilor, care erau obligați să pronunțe sentințe conform aiurelilor din capul generalului sau potrivit intereselor binomului, insuflate sau nu de peste ocean.
El scornise și conceptul prețios prin ticăloșia sa de „Câmp Tactic în Justiție” prin care cei vizați de SRI erau condamnați înainte de a începe procesul, fiind târâți la ore de maximă audiență în cătușe în văzul întregii țări.
Cei care plăteau însă tainul reușeau să scape, dacă eventual mai și denunțau la comandă vreun politician considerat inamic de către haita generalilor amintiți. Care, acum s-au demonstrat a fi nimic mai mult decât niște borfași, îmbuibați prin exploatarea rețelelor de putere din SRI și din Justiție, de care încă mai dispuneau.
Rețeaua Coldea este celebră în acest sens. Faptul că vârfurile unui serviciu de informații s-au dovedit corupte nu este un caz singular în lumea occidentală, iar România nu face excepție.

Magistraților nu li s-au scos încă protocoalele și din cap, nu numai din lege
Faptul că, însă, aceștia încă beneficiază și acum de protecția ilegală din partea unor magistrați de la vârful Justiției românești este cutremurător și chiar josnic. Cum altfel poate fi explicată clemența procurorului DNA care a instrumentat cazul și a judecătorului care a judecat măsura preventivă aplicând doar control judiciar celor doi?
Dacă era vorba despre primarul din Cârlomăneștii din Deal, ăla vizita Beciul Domnesc pentru 30 de zile fără nicio zăbavă.
Dosarul instrumentat împotriva trio-ului de pungași Coldea-Dumbravă-Trăilă este adamant în privința probelor, sunt de toate acolo, înregistrări, denunțuri, sume importante de bani pentru mituirea generalilor, coroborări etc., iar infracțiunile sunt deosebit de grave.
Mai mult, În Codul de Procedură Penală este specificată clar situația în care este obligatorie măsura preventivă a arestării preventive atunci când inculpații au posibilitatea să influențeze matorii și probele de la dosar, să zădărnicească urmărirea penală.
Or, ce au făcut în toată cariera lor acești doi capi operativi SRI în afară de a influența și de a subordona Justiția timp de 12 ani, dar și de a-și conferi o viață de lux, într-o dezgustătoare opulență?
Este clar acum că au fost lăsați în libertate în mod absolut scandalos și ilegal, posibil pentru a li se acorda timp să poată interveni pe lângă judecătorii care-i judecă și pe lângă procurorii din conducerea DNA. Nu li s-a făcut elementarele percheziții informatice și de altă natură la domiciliu, o procedură pe care și un procuror începător știe că trebuie s-o îndeplinească. Iar la fel de posibil este că ordinul de lăsare în libertate nu putea veni decât de la conducerea acestui parchet  special, inclusiv pentru a le da timp să se evapore în vreo țară care n-are protocol de extrădare cu România, în Dubai sau în Israel.
De unde să-și continue activitatea infracțională, ghidonând rămășițele rețelelor infracționale din Justiție și servicii pe care le mai pot accesa.
Asta înseamnă că protocoalele vechi dintre SRI și Justiție, declarate de CCR neconstituționale și anulate ulterior, există încă în cugetele celor două părți semnatare, s-au transformat din protocoale în cutumă, un fel de lege nescrisă în serviciul principalului serviciu de informații și al șefului statului.

Omisiuni stranii din dinamica procedurii penale în cazul Coldea-Dumbravă
Altfel, de ce nu s-au coroborat probele din acest dosar cu altele, din dosare existente și devoalate în spațiul public ca fiind făcătura celor doi generali acuzați de corupție, acest aspect implicând chemarea la audieri a tuturor magistraților care au efectuat anchete penale, sau care au pronunțat sentințe sub presiunea celor doi și sub acoperământul SRI?
Va accepta CSM această evoluție a încrengăturii naționale condusă de Coldea și Dumbravă când va fi vorba de magistrații Sistemului Protocoalelor? Niciodată!
Unii dintre acești magistrați sunt deja judecători ai Curții Constituționale.
Curte care se știe că-și apără interesele personale de multe ori nelegitime și suspecte de conflict de interese cu o ferocitate neconstituțională. Iar magistrații Sistemului Paralel, inventat de americani pentru a elimina potențialii politicieni incomozi și afaceriștii care nu au depus legământ de slujire a Imperiului Licurician și a mandarinilor români care-i reprezintă interesele, sunt încă la post. Iată de ce cei doi sunt încă protejați la cel mai înalt nivel, și al serviciului de informații în cauză și al Justiției române.

Prinși ca niște găinari mărunți, înregistrați de un escroc
Uimește însă naivitatea până la prostie a celor doi, modalitatea stupidă prin care au fost înregistrați de un cioflingar, adică „au căzut pe tehnică”, cum se spunea pe vremea lui Ceaușescu. Iar aceștia au condus serviciul de informații care se presupune că trebuie să vegheze la siguranța și stabilitatea țării.
Acești doi borfași se presupunea că efectuează operațiuni speciale de contraspionaj împotriva FSB-ului rusesc și mențin o legătură trainică și eficientă cu CIA-ul american.
Când de fapt ei n-ar fi putut să conducă eficient nicio sucursală județeană a serviciului, la câtă minte dețineau în scăfârliile lor doldora de aroganță, nu de cunoștințe.Tot ei sunt aceia care i-au sugerat lui Traian Băsescu în vremea președinției sale totalitare să declare presa amenințare la adresa securității naționale în CSAT.
Asta pentru a putea s-o monitorizeze și s-o constrângă în conformitate cu interesele lor. Care, după cum se vede n-au fost niciun moment ale țării. Desigur, noi nu vom cădea acum în păcatul generalizării, anume să pronunțăm aprecieri universale asupra SRI și asupra lucrătorilor săi onești în baza daravelei penale a doi dintre foștii săi capi.
Generalul rezervist Coldea susține încă anume că este nevinovat și trebuie să-i acordăm această prezumție, chiar dacă sistemul său represiv pus pe „paradeală”, vorba lui Portocală-un discipol de-al său, n-a acordat-o altora în trecut. Însă prejudiciul sever de imagine este produs și aproape ireparabil.
Capturarea lunatecului care poza de vreo doi ani camioane și baze militare, fără vreun pericol real pentru Armată, din vreo loialitate stupidă față de cauza rusească probabil, nu seamănă decât a perdea de fum, fentă după care să ne aruncăm cu scopul diminuării deficitului de imagine creat de cazul Coldea-Dumbravă. Și nu mai păcălește pe nimeni. Timp necesar pentru ca aceștia să-și vadă în tihnă de prelucrarea discretă a câmpului tactic din Justiție, de data aceasta pentru a se scăpa pe ei, la figurat desigur.

Pensiile speciale, dispută în pericol de reaprindere odată cu catastrofa Coldea-Dumbravă
Impactul public al acestui caz se va răsfrânge și asupra disputei pensiilor speciale, neîncheiată încă, chiar dacă CSAT-ul a judecat în favoarea privilegiaților statului român. Tot mai numeroase voci se vor ridica pentru amputarea acestor privilegii financiare acordate magistraților, ofițerilor de tot felul, parlamentarilor, diplomaților și a celor din administrația publică favorizați de acest principiu. Iar aceste voci vor avea ca argument pe lângă altele și corupția binomului, trinomului sau ce-o mai fi, trecut, prezent și viitor, care conduce destinele subterane ale țării. Iată de ce acest caz este de o gravitate severă pentru Sistem, pentru că vizează credibilitatea tuturor instituțiilor de forță ale României. Esse este percipi, adică-a fi înseamnă a fi perceput. Iar dacă tot ceea ce suntem suntem din perspectiva percepției celorlalți, SRI nu proiectează o imagine prin intermediul căreia să fie perceput favorabil de români în aceste momente.

Libiu Mateescu    

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.