America la a doua cădere a Saigonului, acum la Kabul (2)

America la a doua cădere a Saigonului, acum la Kabul (2)

0 301

Disperarea administrației americane s-a relevat pe toate canalele internaționale de știri, in special prin declarațiile Departamentului de Stat, conform cărora SUA nu a pierdut niciun război in Afghanistan și s-a retras programat potrivit acordului cu talibanii, incheiat de Trump și dus la bun sfârșit de Biden. Ceea ce nu pot apercepe diplomații americani și nici presupusul senil președinte, Joe Biden, este disjuncția uriașă dintre realitatea militară obiectivă și imaginea dizolvării haotice a autorității militare americane in Kabulul cucerit fulgerător de talibani. Departe de a considera SUA și NATO infrânte militar in bătălia Kabulului, retragerea din Afghanistan programată incă de Donald Trump datorită eșecului preluării mineralelor,,de care America are nevoie,, retragerea forțelor sale militare semnifică ineluctabil eșecul politicii democratizării Islamului afgan. Un trilion de dolari a costat războiul afgan contribuabilii americani, cu rezultate semnificativ echivalente cu zero. Chiar dacă o parte din afganii deschiși la o altă existență decât cea strict prescrisă de Coran și implacabila sa lege de aplicare, Sharia, au gustat din fructele iluzorii ale libertății fluturate de propaganda americană.

Americanii ne-au trădat!, iși strigă afganii durerea
Abandonați totuși de americani pe aeroportul din Kabul, sau chiar prăbușiți in gol din avioanele supraaglomerate ce decolaseră de pe pistă sub amenințarea focului lansatoarelor de obuze talibane. Acum combatanții afgani pro-americani se simt trădați de aceștia și vor urmări răzbunarea dacă vor supraviețui retalierii talibane. Revenirea in țară a liderului politic taliban din exilul său in Qatar nu anunță nimic bun pentru detensionarea situației populației afgane antitalibane, chiar dacă SUA a reușit negocierea unui armistițiu pentru un culoar de evacuare a cetățenilor americani și a celor din forțele aliate, culmea, cu forțele talibane considerate oficial teroriste de toate statele occidentale. Milioane de afgani vor migra către Occident și vor fi primiți de toate statele europene, deși de SUA nu.

Spectrul unui nou califat jihadist in Afghanistan inspăimântă America
Drama și disperarea acestor oameni este absolută și perfect de ințeles, dar odată cu migranții vor fi infiltrați și jihadiști, in special de către ISIS, care nu va intârzia să se instaleze in capitala și munții impenetrabili ai Afghanistanului, pentru antrenamentul in vederea ofensivei asupra Occidentului.
O lucrare de referință despre realitățile Jihadului declanșat de această organizație teroristă, „ISIS, Armata Jihadului” de Michael Weiss și Hassan Hassan, avertizează asupra capacității uluitoare a ISIS de a se insera și de a arbitra disputele tribale din Siria, similare cu cele din Afghanistan, cu rezultate niciodată atinse de diplomația americană.
,,ISIS a mediat o conciliere istorică in noiembrie 2014 intre două triburi aflate in război la Albu Kamal, oraș sirian de frontieră, punând capăt unui conflict vechi de treizeci de ani, intre al-Hassoun și al-Rehabiyeen, două triburi care se infruntau când și când pe câmpul de luptă”.
Un membru ISIS dezvăluia realitatea autorității statului jihadist, niciodată ințeleasă de americani, care preferau in schimb acțiunea de mituire a liderilor tribali, in Irak ca și in Afghanistan ,,Oamenii se iau la intrecere in privința câștigării increderii Statului. ISIS este o nouă autoritate in regiunea noastră, iar oamenii se grăbesc să i se prezinte, iar pentru acești oameni orânduirea tribală este mai presus de orice”.
De aceea, se dezvăluie in lucrare, ISIS a făcut din deschiderea către triburi parte a strategiei sale de guvernare, ca parte integrantă a strategiei sale de război… S-a strecurat ca un tampon intre triburile aflate in vrăjmășie bazându-se pe experiența și pe știința greu acumulate in funcțiile de conducere ale structurilor Baas… a aplicat sistematic politica –dezbină și stăpânește – pentru a fi sigur că rivalitatea și ostilitatea socială și tribală sunt mai puternice decât dușmănia comună față de ISIS”.
Aceste analize intrinseci ale strategiei diplomatice practicate de ISIS au explicat succesele evidente ale statului jihadist in dominarea triburilor siriene și irakiene, și insuccesele și mai evidente ale americanilor in negocierile intertribale. S-a dovedit astfel că pentru arabi banii nu reprezintă nici pe de parte un rival pentru credința islamică și pentru intâia sa indatorire, Jihadul. Iar triburile afgane urmează să fie următoarele ținte facile ale ISIS in tentativa sa de a crea in Afghanistan un nou califat jihadist.

Degringolada din politica americană in problema Afghanistanului
De altfel, americanii erau incă din 2017 conștienți că plecarea lor din Afghanistan va crea un vid de putere in care se va instala imediat ISIS și Al-Qaeda.
Descris de Woodward, in stilu-i caracteristic Donald Trump a acuzat casta generalilor Pentagonului de dezastrul din Afganistan, intr-o intrunire al consiliului său național de securitate in 2017 ,,Voi ați creat această situație, le-a reproșat el. A fost un dezastru. Voi sunteți arhitecții acestei mizerii din Afganistan. Voi ați creat aceste probleme, trebuie să vă spun că reprezentați o parte a problemei.
Și nu ați fost capabili să rezolvați problema, dimpotrivă, ați agravat-o. Iar acum vreți să trimitem in Afghanistan și mai multe trupe, pentru a face un lucru in care eu nu cred. Am fost impotriva acestei implicări incă de la inceput. Vreau să ne retragem din Afghanistan!,, a spus Trump incrucișându-și brațele.
Generalul James Mattis, secretarul Apărării, i-a replicat ,,Plecarea trupelor americane ar precipita colapsul statului afgan, așa cum retragerea anterioară a lăsat in urmă un vid de putere, permițând Al-Qaeda să creeze aici un sanctuar terorist și ducând la atentatele din 11 septembrie. Un nou atentat terorist, mai ales unul de amploare, pornit din Afghanistan, ar fi o catastrofă!.
Mattis a mai afirmat că dacă americanii se retrag, in Afghanistan s-ar putea crea o altă insurgență de tip ISIS. De altfel, ISIS era deja prezentă in Afghanistan, consemnează Bob Woodward in cartea sa eveniment ,,Frica,,.

,,Mineralele Afghanistanului, vreau mineralele!! se zice că urla Trump
Aspectul sordid al afacerii afgane pentru colosul militaro-industrial al Statelor Unite a fost de asemenea dezvăluit fără menajamente in aceeași lucrare, proiectând adevăratele interese globaliste ale Americii lui Trump, cu referire in special la mult trebuincioasele minerale pentru industria americană.
Președintele Ghani al Afghanistanului a acordat atunci Statelor Unite acces exclusiv la vastele bogății minerale, incă neatinse, din munții țării sale. Problema era că acestea se găseau cu precădere in zonele controlate de talibani, ca și câmpurile de maci, materia primă pentru opium.
Cu priljul unei recepții la New York, prilejuită de o sesiune ONU, Trump a explodat ,,Statele Unite cheltuie miliarde de dolari pentru război iar China fură cuprul afgan! Afganii ne-au oferit mineralele lor. Ne-au oferit totul, de ce nu le luăm? Voi, oameni buni, dormiți in cizme. Și asta in timp ce chinezii prăduiesc tot ce pot in Afghanistan”!
Trump a continuat ,,Trebuie să trimitem o companie acolo, să participe la o licitație. De ce nu suntem deja acolo, să exploatăm mineralele? Ar trebui să intrăm pur și simplu in Afghanistan și să luăm mineralele”. Ulterior in Biroul Oval, Trump a izbucnit pe aceeași temă, la propunerea lui McMaster, al doilea consilier al lui Trump pe probleme de securitate națională, de a supune decizia exploatării mineralelor din Afghanistan procesului de analiză in NSC.
Nu vreau ca lucrul ăsta să treacă printr-un nenorocit proces de analiză”! a urlat Trump. Vreau să mergeți in Afghanistan și să luați mineralele! Sunt gratuite, cine vrea să facă asta?” a intrebat retoric președintele. Bineințeles că secretarul Comerțului, Wilbur Ross, s-a oferit voluntar imediat ,,Mă voi ocupa eu de problemă domnule președinte, am să rezolva promis el, iar Trump a aprobat.

Cronica neindurătoare a unui dezastru militar și politic anunțat
Iată așadar adevăratele resorturi ale oneroasei implicări americane in Afghanistan, pe măsura implicării similare, dar de natură petrolieră a Americii, in Irak. De prisos ar fi să-l intrebăm pe servilul și netrebuinciosul bichon al Externelor românești, Bogdan Aurescu, dacă au manifestat și românii vreun interes pentru oportunități economice in Afghanistan, că doar au dat și ei tribut de sânge pentru prezervarea democrației in acest colț izolat de lume, mormânt al tuturor imperiilor care au trecut pe acolo.
Iată de ce trupele internaționale coordonate de americani nu aveau cum să izbândească in fața talibanilor. Pentru că nestrămutata credință islamică a talibanilor surclasează interesele mercenare și mercantile ale trupelor angajate acolo, care s-au destrămat la primul eșec in obținerea avantajelor economice. Iar banii nu au rezolvat in final nimic. Trump reamintea cu nostalgie anii invaziei sovietice in Afghanistan. ,,Gândiți-vă la tipii ăia care prin 1980 luptau călare contra tancurilor rusești. Era perfect”! iar  Steve Bannon, șeful campaniei electorale a lui Trump a rezumat perfect situația ineficienței americane in Afghanistan ,,Cheltuim trilioane de dolari să luam cei mai buni războinici din lume și ii transformăm in cea mai proastă armată din lume!” (sic!).

Principiile prezervării democrației afgane și ale securității naționale ale Americii au trecut in planul secund
Senatorul radical Lindsay Graham i-a dat atunci un ultim avertisment lui Trump, dacă va retrage SUA din Afghanistan ,,Scoate toți militarii americani din Afghanistan, fiindcă 8600 de militari nu vor reuși nimic, și acceptă consecințele. Afghanistanul devine un Irak de mai mare amploare. Există mai mulți teroriști internaționali in Afghanistan decât au fost vreodată in Irak.
Deteriorarea situației va fi mai rapidă și amenințarea terorismului provenind din Afghanistan va crește exponențial, iar următorul 11 septembrie vine tot de acolo de unde a venit și primul!” a avertizat senatorul american. ,,In cazul ăsta, când se va termina toată povestea asta”? l-a intrebat Trump nervos. ,,Nu se va termina niciodată. Este războiul Binelui contra Răului. Acest război nu se termină niciodată. In trecut au fost naziștii, acum sunt fundamentaliștii islamici. Intr-o zi vor fi alții. Așadar scopul nostru este să ne asigurăm că America nu va fi niciodată atacată din Afghanistan a continuat senatorul.
Pesemne că acest deziderat a căzut in desuetudine pentru senilul Biden, ca și pentru mercantilul Trump, inaintea lui. Siguranța Americii nu a mai reprezentat astăzi intâiul scop politic obiectiv, din moment ce a abandonat atât de haotic Afghanistanul. Iar România, care, prin liderii ei, nu ințelege oricum nimic din politica americană, nu demonstrează altceva decât că slujirea ei pe altarul intereselor contingente americane este cu atât mai acoperită de ridicol, cu cât face caz de necesitatea solidarității cu Marele Aliat de la Apus, in vederea implementării democrației biruitoare la orașe și sate, până in ultimul bordei afgan.

Libiu Mateescu                      

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.