Alianța militară semiofensivă NATO, la 75 de ani de existență și în...

Alianța militară semiofensivă NATO, la 75 de ani de existență și în pragul epuizării misiunii sale istorice

0 57

De când a fost înființată Alianța Militară Nord-Atlantică, în 1949, nu a fost nevoie să apere nicio țară membră al acesteia, în schimb a atacat țări suverane, precum Irak, Serbia, Afganistan, Libia, etc. în numele luptei cu autocrațiile, articol inexistent în actul de inființare al alianței, la indicațiile Statelor Unite, evident.
Ce omite covrigarul de la Buzău înșurubat la cârma guvernului român este să amintească faptul că Pactul de la Varșovia a fost înființat ca replică la înființarea NATO, șase ani mai târziu, în 1955, la inițiativa lui Hrușciov, și sub umbrela căruia se pot reține două invazii, a Ungariei în 56 și a Cehoslovaciei în 68.
Astăzi, Alianța Nord-Atlantică a declanșat un război contra Rusiei, deși îl poartă prin intermediarul Ucraina și deocamdată doar prin furnizarea de armament și de mercenari.
După 1989 NATO a început o expansiune non-agresivă spre Est, surpând echilibrul strategic al Europei și expunând țările fostului lagăr comunist care au aderat la alianță pericolelor conflictelor cu colosul rus, care nu vede cu ochi buni apropierea NATO de granițele sale.
De fapt însăși existența acestei alianțe și-a pierdut fundamentul esențial defensiv, acela de a apăra țările occidentale în fața unui eventual atac al țărilor Pactului de la Varșovia, desființat în 1991.
În fapt, alianța se pregătește astăzi de a interveni în afara granițelor țărilor componente, potrivit lui Macron, în numele solidarității cu o țară nemembră, Ucraina, care a încălcat repetat drepturile minorităților naționale și și-a adjudecat nelegitim părți din vestul Rusiei în 1922 și în 54, prin transferarea nelegitimă a Crimeii Ucrainei, după Volînia și Galiția, dar și teritorii din România, Polonia și Ungaria în 1939, 1940,1945.

Expansiunea teritorială nelegitimă a Ucrainei, cauza principală a ofensivei rusești
Toate aceste expansiuni teritoriale ale Ucrainei stau astăzi la baza războiului de recuperare a teritoriilor rusești început de Vladimir Putin, iar NATO s-a apucat în mod iresponsabil să sprijine un stat expansionist condus de o dictatură portocalie pro-nazistă, coruptă până în măduva oaselor, cea a lui Zelensky. Susurările aniversare ale slugarnicilor români, care conduc astăzi destinele țării, nu sunt de natură să modifice adevărul istoric al anexărilor Ucrainei în perioada sovietică. 
Marcarea a 75 de ani de unitate între cei 32 de aliați ai NATO, dedicați apărării colective, care îmbrățișează inovația și protejează libertățile a peste un miliard de cetățeni din întreaga lume”, a scris ministrul MApN,Tîlvăr, potrivit Știri pe Surse.
Statele Unite, Canada și 10 state europene semnau, la Washington, Tratatul Atlanticului de Nord, în fapt, actul de naștere ale unei alianțe defensive, cu rolul de a descuraja și apăra în caz de nevoie statele membre împotriva oricăror amenințări la adresa securității.” a declarat și Ciolacu, potrivit aceluiași ziar online. În concepția covrigarului de la Buzău există „necesitatea unui concept defensiv comun, în fața amenințărilor generate de ambițiile expansioniste ruse și agresiunea declanșată asupra Ucrainei.
Aflată în imediata apropiere a acestui conflict fără perspective foarte apropiate de a se încheia, România beneficiază, ca stat membru al NATO, de cea mai concretă o garanție de securitate pe care am avut-o vreodată.” susține premierul României, potrivit Știri pe Surse, omițând să explice în ce fel se manifestă garanția de securitate dacă România se găsește pe linia estică a țărilor care vor fi primele lovite de rachetele rusești în cazul unui război început de NATO cu Federația Rusă.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.