Accident colectiv de munca la Galli Gallo

Accident colectiv de munca la Galli Gallo

0 240

Aceasta este incadrarea incendiului de la ferma de pui din Codlea, dupa ce inspectorii ITM au aflat de la presa ca exista o a patra victima nedeclarata de conducerea fermei. Tentativa angajatilor de a inabusi incendiul izbucnit marti dimineata a produs o perdea de fum la fel de groasa precum cea emisa de patronul Catalin Munteanu in declaratiile pe care le-a facut presei. Pe care a reusit sa o tina departe de ferma pe care o conduce intreaga zi de marti, sperand sa gestioneze incidentul in asa fel incat nimeni sa nu afle circumstantele in care s-a produs decesul unui angajat si intoxicarea cu fum si ranirea altor trei. Cea de-a patra victima a iesit la iveala dupa eforturile jurnalistilor de a descoperi ce s–a intamplat cu adevarat la Galli Gallo.
Incidentul poate fi rezumat cam asa. Marti dimineata, undeva intre 10:30 si 11, asternutul de paie si rumegus pe care angajatii il puneau intr-unul din pavilioanele fermei a luat foc din cauze ramase neelucidate, cel mai probabil din pricina unei tigari sau a unui scurtcircuit. Cei cativa angajati au intervenit cu extinctoarele, incercand sa impiedice raspandirea focului. Unul dintre ai a facut greseala de a porni sistemul de ventilatie, desi patronul declara ulterior ca personalul este instruit si pregatit sa intervina in caz de incendiu. Manevra i-a fost fatala barbatului de 59 de ani, care a fost carbonizat aproape instantaneu de flacara alimentata de aerul ventilat. Abia cand au realizat ca nu pot stapani incendiul, angajatii au chemat pompierii, pe care ar fi trebuit sa-i alerteze din primul moment. Interventia acestora a dus la stingerea incendiului, dar perdeaua de fum abia acum incepe sa invaluie detaliile incidentului. Sursa: declaratiile pe care patronul Catalin Munteanu a fost nevoit sa le dea jurnalistilor sositi la fata locului. Munteanu s-a straduit sa produca o versiune soft incendiului care a dus la moartea unui om si la accidentarea altor doi angajati, preluati de echipajul SMURD si dusi la spital.
Detaliile scandaloase au aparut insa abia miercuri dimineata, cand presa a descoperit ca exista o a patra victima, despre care conducerea fermei nu suflase o vorba. Mai mult, se pare ca femeia fusese tinuta ascunsa intr-un vestiar dupa ce suferise arsuri pe spate, maini si ceafa. Abia dupa plecarea ambulantelor si a presei femeia ar fi fost dusa la Spitalul din Codlea, unde s-a constatat ca avea pe corp arsuri de gradul II. Angajata sufera de un usor handicap, detaliu care ar justifica faptul ca responsabilii pentru sechestrarea ei si-au permis sa o tina ascunsa de ochii presei, ai medicilor si politistilor. Acelasi Munteanu sustine ca femeia are o boala de piele, desi medicul codlean care i-a acordat ingrijiri a diagnosticat arsurile.
La fel de iresponsabila este si atitudinea Inspectoratului Teritorial de Munca Brasov, care a aflat de la ziaristi de existenta femeii, desi inspectorii ITM declansasera o ancheta inca de marti la ferma detinuta de patronul Catalin Munteanu. Prin includerea femeii arse in randul victimelor, incidentul se incadreaza in categoria accidentelor colective de munca.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.