A murit Ștefan Birtalan, unul dintre cei mai mari sportivi pe care...

A murit Ștefan Birtalan, unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România

0 42

A plecat dintre noi un mare sportiv, un om de handbal, care a fost dublu campion mondial. Un sportiv de excepție, cu șut de temut, care a fost dedicat sportului de pe semicerc. Ștefan Birtalan s-a stins în spital, după o lungă suferință. A fost unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România.

Ştefan Birtalan s-a născut la 25 septembrie 1948, la Jibou, în judeţul Sălaj. În liceu, a practicat handbal, volei, baschet şi atletism. La 16 ani, a debutat în echipa de handbal Rapid CFR Jibou, evoluând în Campionatul Regional Cluj. În 1966, ajuns la Baia Mare, la Şcoală Tehnică de Construcţii, şi a jucat volei la„U” Explorări, în prima ligă, neştiind că în Baia Mare există o echipă de handbal. Ulterior a evoluat la echipa de handbal Mînerul Baia Mare, pe atunci în campionatul regional. Cu Birtalan în formaţie, Mînerul a promovat, mai întâi, în „B”, iar apoi în Divizia A. Din 1970 până în 1985 (cu o singură întrerupere, între 1981 şi 1983) a evoluat la HC Steaua Bucureşti. La clubul militar, că jucător de handbal, şi-a adjudecat de 12 ori titlul de campion al României şi a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1977, după ce în 1971, a fost doar finalist, tot cu Steaua. În 1966, a debutat la echipa naţională de juniori, pentru care a evoluat în două partide, apoi a jucat patru partide la tineret, iar în 1968, la 20 de ani, a fost selecţionat la naţională de handbal de seniori a României.

A jucat 14 ani în naţionala de handbal a României, pentru care a înscris 993 de goluri. A câştigat titlul de campion mondial în 1970 şi în 1974, fiind medaliat olimpic de trei ori : argint la Montreal ’76 şi bronz în ’72 la Munchen şi în ’80 la Moscova. A fost golgheter al Mondialului din Germania 1974, cu 43 de goluri. Cu Steaua, unde a evoluat cea mai mare parte a carierei, a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1977. Deţine un record fabulos de 34 de goluri înscrise într-o partidă, atunci când era legitimat la formaţia italiană Polisportiva Folonica, echipă la care evoluase înainte şi Cristian Gaţu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.