Americanii işi dau arama pe faţă? Ambasadorul SUA la Chişinău declară: „Moldova...


Americanii işi dau arama pe faţă? Ambasadorul SUA la Chişinău declară: „Moldova nu e România”

0 382

„Moldova nu e România! Are propria istorie!” Această declaraţie a ambasadorului Statelor Unite la Chişinău a stârnit un val de nemulţumiri în Republica Moldova şi a readus în discuţie „tema unionistă”. De la Bucureşti, ministrul Român de Externe a subliniat importanţa cunoaşterii istoriei celor două ţări. Iar analiştii politici cred că România ar trebui să ceară clarificări de la partenerii americani.
Alăturarea Republicii Moldova de România nu este o alegere practică nici chiar ca o cale de integrare în Uniunea Europeană. Declaraţia făcută de ambasadorul american la televiziunea publică din Republica Moldova a încins spiritele la Chişinău.
Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit declara: „Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi, desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova„.
Afirmaţiile au nemulţumit multă lume. A fost iniţiată o petiţie online pentru rechemarea ambasadorului şi au fost anunţate proteste.
Ambasada Americană la Chişinău a precizat într-un comunicat că Statele Unite sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova şi că aceasta este politica de lungă durată a Statelor Unite. Declaraţiile ambasadorului american au fost făcute în contextul în care sâmbătă, 27 august, Republica Moldova a marcat 25 de ani de la declararea independeţei faţă de URSS.romania mare color

Reactii
Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a anunțat că se va consulta cu membrii Biroului Permanent și cu liderii grupurilor parlamentare, în legătură cu oportunitatea unei declarații comune referitoare la afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit.
„Am luat cunoștință cu surprindere și îngrijorare de textul declarației făcută în urmă cu două zile de ambasadorul SUA la Chișinău, James Petit, pe care o resping fără echivoc. Datorită gravității celor afirmate de ambasador, declarația ar necesita explicații suplimentare din partea autorităților americane. În calitate de președinte al Senatului, mă voi consulta cu membrii Biroului Permanent și cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declarații comune pe această temă”, a afirmat luni Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului transmis AGERPRES.
Dan Dungaciu, analist politic: „Ideea că Moldova nu este România şi că Moldova trebuie să se dezvolte abstracţie făcând de România, asta poate produce consecinţe strategice în regiune care vor afecta şi România. Înseamnă că e vorba de un tip de politică bazată pe ideea că Republica Moldova trebuie gândită în conjuncţie sau în conexiune cu un alt spaţiu. Eu nu cred că Ambasada SUA la Chişinău se aştepta la asemenea reacţii, nici în stânga nici în dreapta Prutului, şi că aceste declaraţii făcute în preajma campaniei prezidenţiale de la Chişinău s-ar putea să schimbe agenda de campanie prezidenţială. Unionismul va deveni temă de campanie, nu se mai discută despre situaţia internă, vom avea cu atât mai mult alegeri geopolitice la Chişinău”.
Analistul Dan Dungaciu crede că Bucureştiul ar trebui se ceară lămuriri de la partenerii americani dacă declaraţia ambasadorului de la Chişinău e o gafă privată sau o line de mesaj.
La Bucureşti, în plină reuniune a Diplomaţiei Române, nu s-au făcut multe comentarii despre acest subiect.
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow: „Republica Moldova şi România sunt state suverane. Trebuie să respectăm suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecarul stat din Europa. România şi Republica Moldova au legături istorice şi lingvistice de multă vreme. Iar pentru mine concluzia este că fiecare dintre aceste două ţări trebuie să fie singurul factor determinant al propriului destin”.
Lazăr Comănescu, ministrul român al Afacerilor Externe: „Vreau să cred că toată lumea, şi mai ales diplomaţii cunosc cât de importantă e cunoaşterea istoriei. România este ţara care a susţinut, susţine şi va continua să susţină procesele de reformă pentru consolidarea statală a Republicii Moldova pentru apropierea Republicii Moldova ca stat integru şi independent în apropiatele structuri europene şi euro atlantice”.
Traian Băsescu consideră că „declaraţia este un afront grosolan adus istoriei României”şi ”ambasadorul James Pettit emite teorii dragi propagandei lui Putin”.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.