DNA face ravagii in fruntea DIPI, fostul serviciu de informatii al MAI,...

DNA face ravagii in fruntea DIPI, fostul serviciu de informatii al MAI, 2:15!

0 457

ACTUALIZARE 30.08.2016 – Alti 18 angajati ai serviciului secret al MAI sunt urmariti penal de DNA
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca alti 18 angajati ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne sunt urmariti penal de procurori, pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals. Amintim ca, luni, sase fosti si actuali sefi ai serviciului secret al MAI au fost de asemenea pusi sub urmarire penala.
Intr-un comunicat remis miercuri, DNA precizeaza ca in aceasta cauza, in zilele de 30 si 31 august 2016, procurorii anticoruptie „au dispus efectuarea urmaririi penale fata de alte 18 persoane, angajati din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals”.
Astfel, „in total, 24 de persoane, intre care sase cu functii de conducere la data faptelor (…) au dobandit calitatea de suspect in prezentul dosar”, arata DNA.
Potrivit comunicatului, in ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, „exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca angajati din cadrul D.I.P.I ar fi efectuat urmatoarele activitati:

– sub pretextul existentei unor cheltuieli pentru activitati informativ-operative, au intocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere si in baza carora sume din fondurile operative au fost folosite, in mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, inzestrarea institutiei ori au fost folosite in interes personal de catre persoane din conducerea institutiei;
– au atestat in fals necesitatea/existenta unor cheltuieli operative;
– si-au insusit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite in interes personal;
– au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscand ca au fost intocmite in fals, in scopul fraudarii fondurilor operative.”
DNA mai arata ca, „din probele administrate in acest moment, exista suspiciunea rezonabila ca suma deturnata din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei, in perioada 2014-2015, depaseste 220.000 lei, iar suma insusita in interes personal depaseste 70.000 lei„.
DNA mai precizeaza ca tuturor celor 24 de persoane puse sub acuzare li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.Seful DIPI Rares Vaduva, precum si fostii sefi ai institutiei Gheorghe Nicolae, Gelu Marin Oltean, Nelu Zarnica, Gheorghe Popa si Ioan Dorin Popa, sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie, in calitate de suspecti, cei sase fiind acuzati de infractiuni precum deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, a anuntat luni DNA. Citeste AICI acuzatiile aduse de procurori

Șeful Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Rareș Văduva, s-a prezentat luni dimineață la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupție, transmite Agerpres.
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale pentru mai multe infracțiuni, între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din MAI – Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), între care și persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în respectiva instituție.
Șeful DGIPI, Rareș Văduva, este pus sub acuzare de DNA într-un dosar de corupţie.Potrivit unor surse judiciare, lui Rareş Văduva i s-a citit ordonanţa de continuare a urmăririi penale, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.
Sursele citate au arătat că acuzaţiile au legătură cu o cauză disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.
El a venit astăzi (luni) la sediul DNA însoțit de avocat.
La intrare, Rareș Văduva nu a dorit să facă declarații în legătură cu dosarul în care a fost citat. El a spus doar că nu știe în ce calitate a fost chemat.$article.media.images[0].description

Rareş Văduva a preluat conducerea departamentului în luna februarie, după ce fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe, a fost pus sub urmărire penală alături de fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.

Dosarul în cauză s-a constituit prin disjungere din cel prin care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. (continuă)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.