MAFIA MEDICAMENTELOR, IN MLASTINA PARCHETELOR CAPITALEI!

MAFIA MEDICAMENTELOR, IN MLASTINA PARCHETELOR CAPITALEI!

0 1426
Procurorii Parchetului Capitalei au inceput urmarirea penala impotriva unui grup de firme acuzat ca a traficat medicamente de 43 milioane euro, la 5 ani dupa sesizarea ANAF. Medicamente scumpe din programa nationala, subventionate de stat, sunt administrate fictiv, iar apoi exportate in UE la pret triplu, dupa care evazionistii cer cu tupeu returnarea TVA. Sesizarile SRI nu au fost valorificate de procurori (Ordonanta)

Lumeajustitiei.ro a prezentat dovada ca mafia medicamentelor, una dintre cele mai raspandite si periculoase mafii din domeniul medical, a putut sa prolifereze ani in sir din cauza inactiunii procurorilor de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, condusi de prim-procurorul Alexandru Bogdan Georgescu (foto)Alexandru Bogdan Georgescu prim procuror TB
Mai mult, sesizari ale SRI si ale altor institutii de stat privind aceste mafii au stat nevalorificate la Parchetul Capitalei unde se lucreaza dupa urmatorul tipic: dosarele sunt tinute cu anii la sertar, in pofida faptului ca sesizarile vin de la autoritati precum ANAF, SRI, etc.; dosarele tinute la sertar sunt conexate dupa ani de zile pentru a se da impresia ca se lucreaza; pentru a nu putea fi acuzati ca nu fac nimic in dosare, procurorii mai fac din cand in cand cate o adresa de solicitare de informatii pe la Registrului Comertului sau banci, astfel incat sa se pretinda ca s-a lucrat “ritmic”; dupa ani de zile se incepe cate o urmarire penala sau se dispun niste masuri operative (perchezitii etc.) care nu constituie decat frectie la picior de lemn. Avem informatii ca se lucreaza in acest mod total neeficient din cauza rotirii procurorilor pe aceste dosare. Ceea ce intriga insa este faptul ca desi lucrurile sunt deosebit de grave si extrem de vechi, nu s-au luat inca niciun fel de masuri pentru tragerea la raspundere a celor care au produs prejudicii de zeci de milioane de euro.ORD

Modul de operare al mafiotilor – firmele straine, ocolite surprinzator
Pentru ca opinia publica sa inteleaga cat de periculoasa este mafia medicamentelor si cum afecteaza aceasta bugetul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dezvaluim in premiera ca tinta infractorilor o reprezinta medicamentele deosebit de scumpe (cele destinate afectiunilor cardiace, infectiunilor HIV/SIDA si onco-hematologice) care fac obiectul unor programe nationale finantate de la bugetul de stat. Aceste medicamente deosebit de scumpe sunt subtilizate din spitale, farmacii si depozite si sunt eliberate fictiv unor pacienti aflati in agonie sau inexistenti (morti). Aceasta administrare fictiva se face cu ajutorul unor medici de familie sau din spitalele de profil, existand cazuri in care medicamentele originale subventionate de stat sunt inlocuite cu medicamente contrafacute. Astfel, medicamente in valoare de zeci de milioane de euro obtinute ca urmare a finantarilor de la stat la preturi de 4-5 ori mai mici decat pretul lor real de piata nu ajung la pacienti, ci in depozitele mafiotilor care, mai departe, la exporta la pretul de piata, mult mai mare, unor beneficiari din Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Irlanda, Slovacia, Letonia (state intracomunitare din zona UE).

Frauda este, prin urmare, dubla!
O data este fraudat bugetul de stat, spoliat in schimbul unor medicamente care nu ajung niciodata la pacienti, iar a doua oara prin obtinerea de profituri imense prin comercializarea medicamentelor la export pe preturi de cateva ori mai mari. Ca si cand nu ar fi de ajuns, infractorii solicita Statului rambursari de TVA, aferente medicamentelor exportate, dupa ce au creat in mod fictiv circuite interne fiscale si financiare. Desi se cunosc aceste mafii de ani de zile, procurorii Parchetului Capitalei nu s-au imbulzit cu destructurarea lor, desi sesizarile privind existenta acestor mafii sunt foarte vechi.
Opinia noastra este ca ani de zile romanii bolnavi au fost privati de tratamentul la care aveau dreptul si de conditii mai bune de tratament in spitale, din cauza acestor mafii ale medicamentelor impotriva carora procurorii Parchetului Capitalei nu au inteles sa intreprinda actiuni cu prioritate pentru destructurarea si recuperarea prejudiciilor.

Cinci ani ca sa se inceapa urmarirea penala
Prezentam in continuare unul dintre dosarele Parchetului Tribunalului Bucuresti care ridica mari semne de intrebare in privinta vointei anchetatorilor de a combate grupurile infractionale din domeniul medicamentelor finantate de la bugetul de stat. Este vorba despre dosarul 720/P/2014 care are la baza o serie de sesizari penale formulate de ANAF si Garda Financiara care dateaza din 2011. Surprinzator, desi majoritatea plangerilor au fost din 2011, in dosare nu s-a facut nimic concret impotriva traficantilor de medicamente intrucat vreme de 5 ani s-au tot conexat dosarele din 2011 cu altele ulterioare din 2014 sau 2015, desi faptele sesizate erau deosebit de grave si consideram ca trebuia actionat de urgenta. Abia in data de 5 mai 2016 procurorii Violeta Lucia Alestar (despre care se aude ca este verisoara prim-procurorului adjunct al PTB, Nicolae Solomon) si Ionel Iliescu au inceput urmarirea penala pentru evaziune fiscala si spalare de bani impotriva a 20 de persoane. Acesti doi procurori nu poarta raspunderea pentru faptul ca au inceput urmarirea penala la 5 ani de la sesizarile ANAF intrucat dosarul a tot fost plimbat pe la alti procurori, aceasta fiind o tactica a unor persoane din parchet de a taragana anchetele sTribunalul Bucurestiensibile, lasandu-se impresia ca “se lucreaza”.
La baza dosarului 720/P/2014 au stat plangerile din 2011 ale ANAF si Garzii Financiare Bucuresti privind societatile Misfil Development SRL, impotriva cetatenului moldovean Filip Miscoi, administrator si asociat unic al Misfil Development SRL, precum si a unor plangeri penale ulterioare privind pe aceleasi persoane, dar si a numitei Florina Cristina Stancu, reprezentanta al SC Pharma Point SRL.
Potrivit procurorilor de caz, s-a retinut ca “incepand cu anul 2008, SC PharmaStore Prest SRL, prin administratorii Panescu Daniela Iuliana si Balcombe David Lewis, a colectat de pe piata interna cantitati mari de medicamente din categoria celor destinate afectiunilor cardiace, infectii HIV/SIDA si onco-hematologice, care fac inclusiv obiectul unor programe nationale finantate de la bugetul de stat, bunuri pe care le-a livrat intracomunitar beneficiarilor din Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Irlanda, Slovacia si Letonia, activitati ce au generat o baza impozabila de 155.334.971 lei. Pentru a justifica achizitia acestor medicamente si a denatura provenienta lor ilicita, SC PharmaStore Prest SRL a creat in mod fictiv circuite interne fiscale si financiare in baza carora a solicitat rambursari de TVA. Din declaratiile fiscale depuse de contribuabili, reiese ca medicamentele au fost colectate scriptic de la un grup de firme intre care au fost create circuite comerciale fictive inchise. Grupul, controlat de un numar restrans de persoane se compune din:
-SC Motica Distribution SRL
-SC Genesis Med Farm SRL
-SC Village Farma SRL
-SC Aconiti Farm SRL
-SC Lini Farm SRL
-SC Matache Impex SRL
-SC Synergy Group SRL
-SC Healt Care Pharma SRL
-SC Alina Farm SRL
-SC Emipiric Trade SRL
-SC Pharm Alice SRL
-SC Prompt Distrimed SRL
-SC Pharma Line Concept SRL
-SC Cristol Farm SRL
-SC Soridrim International SRL
-SC Farmacia Balsam SRL
-SC Misfil Development SRL
-SC Perfect Aliment SRL
-SC Top Cards Distribution SRL
-SC Fildas Trading SRL
-SC Viafarm Pluriserv SRL
-SC Lumast Pharma SRL
-SC Gentilfarm SRL farmacie-c
-SC Farm Cris Distribution SRL
-SC Terra Construct 2003 SRL
-SC ZC Home Studio Desgin SRL
-SC ADM Farm SRL
-SC Mara Med SRL
-SC 2NA Farm SRL

Frauda de peste 43 de milioane euro
Din verificarile anchetatorilor, grupul infractional a creat un lant de firme fantoma in care multe firme nu aveau angajati, iar imputernicitii de pe conturile bancare prin care se rostogoleau sumele de bani, in multe cazuri nici nu erau angajati ai firmelor titulare ale respectivelor conturi bancare, fiind evident ca firmele erau doar un paravan si ca deciziile privind traseul banilor erau luate si asigurate de persoanele cu drept de semnatura in banca.
Potrivit procurorilor: “Prin activitatea infractionala, numitii Panescu Daniela Iuliana si Balcombe David Lewis, in calitate de reprezentanti ai societatii Farma Store Prest SRL au cauzat un prejudiciu bugetului de stat in cuantum total de 38.425.927 lei, format din 24.582.795 lei impozit pe profit si 13.843.132 lei TVA. In cauza exista date si probe potrivit carora in paralel cu circuitul fiscal fictiv in perioada 2009-2011 numitii Panescu Daniela Iuliana si Balcombe David Lewis au creat si un circuit financiar, transferand din conturile societatii Farma Store Prest SRL in conturile pretinsilor furnizori mai sus mentionati suma totala de 157.127.555 lei in scopul reciclarii si disimularii provenientei evazioniste a acesteia. (…) Aceste sume au fost ulterior transferate in conturile altor societati comerciale, parte a aceluiasi circuit fraudulos, de unde fie au fost retrase in numerar, fie au fost achitate servicii/bunuri achizitionate in mod real (plati catre bugetul de stat, rate leasing, servicii de telecomunicatii).”
Procurorii mai arata in rezolutia de incepere a urmaririi penale ca numitii Panescu si Balcombe au beneficiat in activitatea infractionala de sprijinul numitilor:
Dima Nicusor Sorin, administrator al societatii Soridrim International SRL si Matache Impex Farm SRL si Synergy Grup SRL
Catu Marius Stefan, administrator al Healt Care Pharma SRL
Miscoi Filip, administrator al Misfil Development SRL
Chirita Daniel Georgian, administrator al Synergy Group SRL
Barna Alina Crenguta (fosta Burlacu), administrator al societatii Alina Farm SRL
Burlacu Dan, administrator al societatii Alina Farm SRL
Fagadar Tatiana Marilena (fosta Vasilescu), administrator al Motica Distribution SRL
Popa Isaie, administrator al Motica Distribution SRL
Alecu Cristian, administrator al Village Farma SRLhexifarma
David Gheorghe, administrator al Village Farma SRL
Bengescu Ovidiu Mircea, administrator al Pharma Line Concept SRL
Fagadar Iulian Constantin, administrator la Prompt Distrimed SRL
Dima Ana Iuliana, asociat la Matache Impex SRL, Perfect Aliment SRL, ZC Home Studio SRL, Farmacris Distribution SRL, Genesis Med SRL si imputernicita sa efectueze operatiuni pe conturile bancare a numeroase firme din cele enumerate mai sus
Stoian Florina Amelia, in calitate de imputernicita pe conturile a numeroase societati mai sus enumerate
Smilovici Aurora Elena, imputernicita pe conturile a numeroase societati mai sus enumerate
Dragu Raluca (fosta Ciobanu), imputernicita pe conturile a numeroase societati mai sus enumerate
Irimia Cornel, imputernicit pe conturile a numeroase societati mai sus enumerate
Panghe Alexandru Ionut, imputernicit pe conturile societatii SC Synergy Group SRL

Prin ordonanta nr. 720/P/2014 procurorii Violeta Lucia Alestar si Ionel Iliescu au dispus la data de 5 mai 2016 inceperea urmaririi penale pentru evaziune fiscala si spalare de bani impotriva celor 20 de persoane din cauza: Panescu Daniela Iuliana, Balcombe David Lewis, Dima Nicusor Sorin, Catu Marius Stefan, Miscoi Filip, Chirita Daniel Georgian, Barna Alina Crenguta, Burlacu Dan, Fagadar Tatiana Marinela, Popa Isaie, Alecu Cristian, David Gheorghe, Bengescu Ovidiu Mircea, Fagadar Iulian Constantin, Dima Ana Iuliana, Stoian Florina Amelia, Smilovici Aurora Elena, Dragu Raluca, Irimia Cornel, Panghe Alexandru Ionut.
Ne intrebam daca au trecut cinci ani de la sesizarile ANAF pana sa se inceapa urmarirea penala, tinand cont ca unele fapte sunt din 2009, cati ani vor mai trece pana cand, daca exista probe certe de vinovatie, se va dispune trimiterea in judecata si masuri asiguratorii pentru recuperarea eventualelor prejudicii.

Scris de L.J.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.