Cine provoca cele mai multe decese?

Cine provoca cele mai multe decese?

0 192

Cancerul, bolile cardiovasculare si malaria sunt bolile care inca provoaca cele mai multe decese la nivel international, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). In ciuda progreselor medicinei, inca se mai lucreaza la descoperirea unei terapii eficiente pentru vindecarea completa a cancerului, una dintre bolile care provoaca cel mai mare numar de decese la nivel mondial.
Numarul de bolnavi de cancer creste simtitor de la an la an. In Romania, statisticile arata o crestere a cazurilor de cancer de la 40.000, cate erau in anul 1994, la 98.000 in 2011. S-a inregistrat o crestere cu aproximativ 3.000 de cazuri anual din 1994 pina in prezent.
In ciuda progreselor medicinei, cancerul este inca o boala incurabila. Tratamentele existente ajuta la prelungirea duratei de viata a pacientilor, imbunatatesc calitatea vietii pacientului pe timpul bolii, dar inca nu s-a descoperit o terapie pentru vindecarea acesteia.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul este responsabil de 12,5% decese in intreaga lume, devansand numarul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoza si malarie. Cancerul afecteaza unul din doi barbati si o femeie din trei, anual inregistrandu-se intre 10-12 milioane cazuri de bolnavi.

In Uniunea Europeana cel mai des intalnita forma de cancer in cazul femeilor este cancerul mamar iar in cazul barbatilor este cancerul pulmonar.
Medicii spun ca nu exista totusi o explicatie riguros stiintifica a inmultirii imbolnavirilor, dar stresul ar putea fi un factor favorizant. De vina ar mai fi stilul de viata nesanatos care favorizeaza aparitia acestei boli, dar si poluarea, cele mai multe cazuri de cancer inregistrandu-se in marile orase.

Bolile cardiovasculare sunt de asemenea responsabile pentru un numar foarte mare de decese anual, atat la nivel global, cat si in Romania.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin acordarea unei atentii mai mari factorilor de risc: sedentarismul, alimentatia nesanatoasa si tabagismul.

Malaria este un alt flagel care este responsabil pentru moartea a 1,5 milioane de oameni anual in lume. Spre deosebire de cancer, unde nu exista un tratament care sa vindece boala sau de bolile cardiovasculare, care ar putea fi prevenite, pentru malarie exista tratament, dar din pacate populatia din tarile afectate (Azerbaijan, Georgia, Turcia) nu are acces la el, releva sursa citata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.