Spania, cutremur – opt morti si 200 de raniti

Spania, cutremur – opt morti si 200 de raniti

0 208

Psihoza cutremurului de la Roma, urmare a unei previziuni, a intoars societatea pe dos, In Spania unde nu se astepta nimeni la un cutremur, seismul produs a starnit panica si a produs victime.
Autoritatile guvernamentale locale din Murcia au anuntat ca bilantul cutremurului care a zguduit localitatea Lorca in seara zilei de miercuri se ridica la opt morti (dupa ce initial bilantul anuntat de primarul Francisco Jódar fusese de zece victime). Potrivit surselor consultate de postul public de radio, toti cei decedati in urma cutremurului (care a avut 23 de replici) sunt cetateni spanioli. In privinta numarului ranitilor, coordonatorul serviciului de urgenta din Murcia, Luis Gestoso, a precizat la postul de televiziune Veo7 ca s-au primit aproximativ 200 de apeluri, si drept urmare, aceasta ar putea fi cifra ranitilor. Fara sa faca alte precizari, autoritatile locale au anuntat zeci de raniti, iar Crucea Rosie arata anterior ca este greu de estimat numarul acestora, de vreme ce ei sunt ingrijiti fie in spitalele de campanie, pentru afectiuni minore, fie in spitalele din apropiere, unde au fost adusi cei in stare mai grava, dupa ce spitalul din Lorca a fost evacuat, de teama unor noi replici.

Din dupa-amiaza zilei de miercuri, in Lorca au avut loc nu mai putin de 23 de replici ale seismului cu epicentrul localizat la mica distanta de oras. Al doilea seism, cu magnitudinea de 5,2, a fost cel care a cauzat moartea celor opt spanioli, in urma desprinderilor grinzilor sau prabusirii partiale a mai multor cladiri afectate.
Principalele forte politice din Spania – socialistii (la putere) si conservatorii – au agreat, prin intermediul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, si al liderului conservator Mariano Rajoy, sa intrerupa joi orice eveniment electoral, desfasurat pe durata campaniei pentru scrutinul local din 22 mai, din respect pentru victimele tragediei din Lorca. Tot joi, ministrul spaniol de interne, Alfredo Pérez Rubalcaba, ministrul apararii, Carmen Chacón, si liderul conservator Mariano Rajoy, vor merge in Lorca pentru a analiza situatia.

De asemenea, centrala nucleara de la Cofrentes, din Valencia, cea mai apropiata de epicentrul cutremurului din Lorca (la 200 de kilometri) nu a fost afectata de seism, si functioneaza normal, a anuntat EFE.
Seismul care a zguduit miercuri oraselul Lorca – situat in sud-estul Spaniei, in Comunitatea autonoma spaniola Murcia, este cel mai grav petrecut in Spania in ultima jumatate de secol. Cele doua seisme mai puternice, de intensitate considerata medie – magnitudine 4,4, respectiv 5,2 – au fost provocate de o deplasare orizontala a faliei Alhama, pe care se afla oraselul Lorca, si care are o suprafata cuprinsa intre 40 si 50 de kilometri patrati.
In Lorca, aproximativ 20% din populatie este de origine straina (18.000 de persoane), provenind mai ales din Ecuador si tarile Maghrebului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.