Fix 7 ore de somn – masura performantei maxime

Fix 7 ore de somn – masura performantei maxime

0 202

Mai mult sau mai putin de sase-opt ore de somn maresc viteza de declin cognitiv si afecteaza rationamentul si vocabularul.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Londra au aratat modul in care nerespectarea orelor de somn o perioada de cinci ani afecteaza functia cognitiva mai tarziu in viata. Astfel, cercetatorii au dat teste subiectilor prin care le-au verificat memoria si fluenta vocabularului.
La final, ei au observat ca intre 7% si 8% dintre cei care au dormit mai mult au avut dificultati la efectuarea testelor cognitive. Inclusiv cei care au dormit mai putin au avut probleme : 18% dintre barbatii care au dormit mai putin au avut incoerente in limbaj. Potrivit studiului, sapte ore de somn de buna calitate asigura o stare optima. Aceasta presupune sa mergem la culcare inainte de miezul noptii.
Privarea de somn are legatura cu stresul psihologic, depresia, anxietatea, obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul, valorile crescute ale colesterolului si cu anumite comportamente de risc cum ar fi fumatul, inactivitatea fizica si abuzul de alcool.
O echipa de cercetatori canadieni a realizat un studiu in urma caruia a reiesit faptul ca o perioada mai mica sau mai mare de somn poate duce la acumularea kilogramelor in plus iar pe o perioada mare chiar la obezitate.
Lipsa somnului are doua efecte asupra organismului: intensifica senzatia de foame si favorizeaza depozitarea grasimilor, deoarece poate afecta posibilitatea organismului de a metaboliza carbohidrati.
Cine are nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a adormi sufera, in mod cert, de probleme cu somnul.
Somnul adecvat este important pentru sanatatea fizica si mentala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.