Crizele cardiace sunt mai grave dimineata

Crizele cardiace sunt mai grave dimineata

0 201

Un infarct produs dimineata risca sa fie mai grav decat unul care are loc seara, potrivit unui studiu publicat on line de revista britanica Heart Journal al grupului British Medical Journal.
Se stie de mult timp ca ritmul biologic influenteaza multe procese cardiovasculare ca, de pilda, presiunea sanguina, ritmul cardiac si incidenta atacurilor cardiace, care au tendinta sa se produca mai frecvent in momentul in care persoana se trezeste.
Cercetatori madrileni, condusi de Dr Borja Ibanez, de la Centrul National pentru Cercetare Cardiovasculara /CNIC/, au cautat sa stabileasca ce impact poate avea momentul atacului asupra extinderii afectiunii pe care o antreneaza si in special asupra tesuturilor ramase inerte printr-o intrerupere prelungita a afluxului de sange.
Pentru a o masura, ei au studiat nivelurile unei enzime in sangele a 811 pacienti admisi in unitatea pentru ingrijiri coronariene a spitalului San Carlos din Madrid, intre 2003-2009.
Pacientii care aveau o cantitate mai mare de tesuturi distruse – ceea ce este cu atat mai grav pentru persoana afectata – erau cei care suferisera un infarct intre ora 6 dimineata si amiaza, la care nivelul enzimelor era superior cu 21 % celui al pacientilor afectati intre ora 18 si miezul noptii.
Dintre cei 811 pacienti, 269 avusesera un atac intre ora 6 si amiaza, 240 intre amiaza si ora 18, iar 161 intre ora 18 si miezul noptii.
Astfel de rezultate – daca se confirma – ii pot ajuta pe cercetatori sa faca tratamentele mai eficiente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.