MS: Competente medici fara rezidentiat

MS: Competente medici fara rezidentiat

0 245

Ministerul Sanatatii a stabilit competentele tinerilor medici care se vor putea angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de rezidentiat. Incepand de joi, pe pagina web a Ministerului Sanatatii – www.ms.ro -, la Sectiunea transparenta decizionala, va fi postat in dezbatere publica proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind incadrarea si activitatea medicului cu competente limitate. Conform proiectului de act normativ, absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de rezidentiat.
In prezent, medicul care finalizeaza cursurile universitare nu poate fi angajat in sistemul sanitar decat cel mult de catre una dintre firmele care activeaza in industrie, in vederea promovarii produselor medicale.
Potrivit propunerii Ministerului Sanatatii, medicii cu competente limitate vor putea fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de munca pe o perioada determinata sau nedeterminata, dupa caz. Acestia, insa, nu vor avea dreptul de a intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate, nu vor putea fi incadrati in serviciile de ambulanta si nici nu au drept la parafa cu cod.
Medicii cu competente limitate isi vor desfasura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fisei postului, nominalizat de managerul unitatii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicina de familie.
Salarizarea medicilor cu competente limitate se va face la nivelul functiei de medic stagiar, in conditiile legii. Fondurile necesare in acest sens se vor asigura de catre unitatea sanitara.
Proiectul Ministerului Sanatatii va da posibilitatea tinerilor absolventi sa fie incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenta medicala din aceste unitati, se mai arata in comunicat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.